Επίσπευση συνομιλιών μεταξύ ΟΛΠ - Cosco

Εντός του μήνα το κείμενο της συμφωνίας

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορούν τις νέες επενδύσεις για την επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ στη δυτική πλευρά του λιμανιού, ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Να κερδίσουν το χαμένο έδαφος του προηγούμενου διαστήματος θα επιχειρήσουν μέχρι το τέλος του μήνα ΟΛΠ και Cosco ώστε να κατατεθεί ο φιλικός διακανονισμός για επεξεργασία στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το χθεσινό δημοσίευμα της «Ν», ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο εταιρείες καθυστερούν, με κίνδυνο να μην προλάβει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, πριν δηλαδή ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του λιμανιού, γεγονός που ενδεχομένως προκαλέσει και εμπλοκή στο διαγωνισμό για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρείας από το ελληνικό Δημόσιο σε ιδιώτη, ο ΟΛΠ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι το κείμενο της συμφωνίας «θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός και να σταλεί για προσυμβατική επεξεργασία στο Ελεγκτικό Συνέδριο».
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην υπογραφή του σχεδίου συμφωνίας, ο ΟΛΠ τονίζει ότι αυτή οφείλεται στην παρέμβαση της DG Com (Επιτροπή Ανταγωνισμού) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη σύνταξη των αιτούμενων απαντήσεων, που προηγήθηκε. Ενα θέμα, σημειώνει η εταιρεία, «για το οποίο ουδεμία ευθύνη για την πρωθύστερη ανακίνηση του φέρει ο ΟΛΠ, ο οποίος θεωρεί ότι υπόψη της DG Com θα έπρεπε να τεθεί το Σχέδιο Συμφωνίας και όχι non papers κείμενα, για τα οποία ούτε ο ΟΛΠ Α.Ε. ούτε το ΤΑΙΠΕΔ είχαν γνώση».

Οι διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορούν τις νέες επενδύσεις για την επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ στη δυτική πλευρά ύψους 220 εκατ. ευρώ (που θα εκτινάξουν τη χωρητικότητά του από τα 3,7 εκατ. teu που προέβλεπε η αρχική σύμβαση στα 6,2 εκατ. teu το 2020) με παράλληλη αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι να επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2008 συν 2% το χρόνο.
Οπως σημειώνει ο ΟΛΠ, σε κάθε περίπτωση, «και οι δύο πλευρές συνεχίζουν με θετική διάθεση και προσπάθεια για τη σύνταξη του κειμένου ενός σχεδίου συμφωνίας».
Αλλωστε το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί συνέχεια του αρχικού πρωτοκόλλου που συμφώνησαν και συνυπέγραψαν στις 30 Αυγούστου 2013 έπειτα από 10 μήνες διαπραγματεύσεων οι δύο εταιρείες, και αφού στο τέλος Ιουνίου είχε προχωρήσει σε σχετική εξαγγελία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του τότε προέδρου του ομίλου Cosco στην Ελλάδα capt. Wei Jiafu.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», τα βασικότερα σημεία των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών αφορούν τον έλεγχο των αναθέσεων εργασιών σε υπεργολάβους από πλευράς Cosco, στα σταθερά ενοίκια της δυτικής πλευράς και στις εγγυητικές για την κατασκευή του δυτικού προβλήτα ΙΙΙ και του νέου προβλήτα των πετρελαιοειδών που θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει η Cosco.

Οι διαδικασίες
Οπως έχει συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΟΛΠ, η συμφωνία θα ισχύσει, αφού τεθεί υπόψη των διοικητικών συμβουλίων των δύο εταιρειών, των γενικών συνελεύσεων, της DG Com, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Βουλής, μέσω δηλαδή μιας διαδικασίας πλήρους διαφάνειας.
Αισιόδοξος ο υπουργός
Την αισιοδοξία του για την πορεία του φιλικού διακανονισμού εξέφρασε και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο υπουργός προεξόφλησε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, αφού τότε σημείωσε ότι αναμένει να παραλάβει στα χέρια την πρόταση της Cosco για την αγορά του λιμανιού του Πειραιά.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr
Πηγή:naftemporiki.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.