Με ένα "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας της Ευρωζώνης από μελλοντικές κρίσεις. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel (τεύχ. 5/2011) που κυκλοφόρησε σήμερα, η κ. Μέρκελ είναι αποφασισμένη να προωθήσει στενότερη συνεργασία των χωρών - μελών της Ευρωζώνης στους τομείς των συντάξεων, των μισθών και της φορολογίας επιχειρήσεων.
Κατά τη συνάντηση Μέρκελ - Μπαρόζο στο Μέζεμπεργκ την περασμένη Τρίτη, συζητήθηκε το "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας", το οποίο "θα μπορούσε να αλλάξει μακροπρόθεσμα τη στατική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος", αναφέρεται χαρακτηριστικά το Spiegel. Η 'φιλοσοφία' του Συμφώνου βασίζεται στη μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση της δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι μεταξύ τους αποκλίσεις. Επιδίωξη της κ. Μέρκελ είναι να παραμείνει ανοιχτό το "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" και στα άλλα κράτη της ΕΕ, και να μην περιοριστεί μόνο στις χώρες της Ευρωζώνης.
Κατά το Spiegel, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί θα παρουσιάσουν το γενικό περίγραμμα του "Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας" στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή 04.02.11, μολονότι το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου. Αφού ακολουθήσει "άτυπη και εμπιστευτική ανταλλαγή απόψεων των 27 ευρωπαίων ηγετών στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος", Γαλλία και η Γερμανία θα επεξεργαστούν στη συνέχεια τις λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο θα τεθεί στο εαρινό Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο.
Σύμφωνα με το Spiegel, για να επιτευχθούν το ταχύτερο δυνατόν οι στόχοι του "Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας" στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και το μισθολογικό, οι σύμβουλοι της Μέρκελ προτείνουν "να συμφωνηθούν τα πρώτα μέτρα και να ενταχθούν άμεσα σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί σε κάθε κράτος εντός 12 μηνών". Ως παραδείγματα αναφέρονται η προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη δημογραφική εξέλιξη, η υιοθέτηση του 'φρένου χρέους' κατά το γερμανικό πρότυπο, η αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών και επαγγελματικών πτυχίων κρατών της ΕΕ και η δημιουργία ενιαίας βάσης για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Αναφορικά δε με τις κυρώσεις, σε περίπτωση παραβίασης του Συμφώνου, το επιτελείο της Καγκελαρίας δεν φέρεται να τις αποκλείει, αλλά ούτε τις αποσαφηνίζει.
Ζ. Γκάμπριελ (Πρόεδρος SPD): Κριτική στη Μέρκελ για το "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας"
Ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Γερμανίας SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άσκησε κριτική στα σχέδια της καγκελαρίου Α. Μέρκελ περί οικονομικής κυβέρνησης στην Ευρωζώνη.
Με την πρωτοβουλία της η καγκελάριος "δυστυχώς θέτει λάθος προτεραιότητες", λέει ο κ. Γκάμπριελ στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt (Χάμπουργκερ Άμπεντμπλατ), που θα κυκλοφορήσει αύριο Τρίτη 01.02.11.
Κατά τον πρόεδρο του SPD, "η Ευρώπη χρειάζεται συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη με έξυπνες επενδύσεις σε καινοτομίες, στην εκπαίδευση και στην έρευνα". Ο κ. Γκάμπριελ σημειώνει ότι προϋπόθεση για αυτό είναι "οι χώρες - μέλη να έχουν στη διάθεσή τους αρκετά χρήματα".
Για το λόγο αυτό θεωρεί απαραίτητη τη θέσπιση του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Επιπρόσθετα απαιτούνται σαφείς και δεσμευτικές συμφωνίες κατά του ντάμπινγκ στους μισθούς, με τη θέσπιση κατώτατων μισθών στην Ευρώπη.
"Για αυτά όμως η πρωτοβουλία της Μέρκελ δεν αναφέρει ούτε λέξη", σημειώνει ο κ. Γκάμπριελ.
ΑΠΟ - http://www.dealnews.gr/