Το αδύναμο δολάριο μείωσε το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής Reuters, Bloomberg |
Αντίστροφα, το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Απρίλιο μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας.
Στην περίπτωση της Κίνας οι εισαγωγές αυξήθηκαν 28,4% εν συγκρίσει με την επίδοση 21,8% του Απριλίου, υπερσκελίζοντας τις περισσότερες προβλέψεις. Η δε αύξηση των εξαγωγών υποχώρησε στο 19,4% έναντι του 29,9% του Απριλίου, αντανακλώντας την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης. Οι αναλυτές διερωτώνται πώς θα εξελιχθεί η τάση και ποιος θα είναι ο αντίκτυπός της στην οικονομία – πάντως, η τόνωση των εισαγωγών δεικνύει ότι η εγχώρια ζήτηση μπορεί να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία, ασκώντας πιέσεις για υψηλότερα επιτόκια εντός της Κίνας.
Το πολιτικά ευαίσθητο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα του έτους και αυξήθηκε στα 13 δισ. δολ. από τα 11,4 δισ. δολ. του Απριλίου. Ωστόσο, παρέμεινε σε σχετικά ίδια επίπεδα με το 2010, ενώ κατά μέσον όρο σε μηνιαία βάση πέρυσι το πλεόνασμα ήταν υψηλότερο, στα 16 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν τον Μάιο στα 144,1 δισ. δολ. και οι εξαγωγές στα 157,2 δισ. δολ. Την ίδια ώρα, οι δείκτες της βιομηχανικής δραστηριότητας εξασθενούν λόγω περιορισμών σε πιστώσεις και επενδύσεις. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση στη ζήτηση της Κίνας για πρώτες ύλες, καθώς η κυβέρνηση κατευθύνει την οικονομία σε τροχιά πιο βιώσιμης ανάπτυξης. Η δυναμική των εισαγωγών της, πάντως, κατευνάζει τις ανησυχίες ότι κινδυνεύει με ανώμαλη προσγείωση.
Ανατίμηση γουάν
Η σταδιακή ανατίμηση του γουάν προς το δολάριο τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε να στηρίξει την κινεζική ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα, αμερικανικά κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλων χωρών, εφόσον οι τιμές τους θα είναι χαμηλότερες για τους καταναλωτές στην Κίνα. Το Πεκίνο δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την Ουάσιγκτον και άλλους εταίρους της να χαλαρώσει τους ελέγχους, οι οποίοι κρατούν υποτιμημένο το γουάν, διογκώνοντας το εμπορικό του πλεόνασμα. Κατά τους επικριτές αυτής της επιθετικής προσέγγισης, η κινεζική κυβέρνηση επιτρέπει την ανατιμήσει το γουάν, αλλά σταδιακά και ελεγχόμενα. Το πρώτο τρίμηνο του 2011 η Κίνα είχε εμπορικό έλλειμμα, πάντως, και πλεόνασμα μόνο τον Μάρτιο.
Από πλευράς τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν το εμπορικό τους έλλειμμα να περιστέλλεται αιφνιδίως τον Απρίλιο, καθώς οι εξαγωγές τους εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία. Διαμορφώθηκαν στα 175,6 δισ. δολάρια και οι εισαγωγές στα 219,2 δισ. δολάρια. Ετσι, το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε στα 43,7 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο 2010. Η τόνωση των εξαγωγών –και λόγω του ασθενέστερου δολαρίου– δεικνύει μεγαλύτερη ζήτηση για βιομηχανικό εξοπλισμό και υλικά, κεφαλαιακά αγαθά και καταναλωτικά προϊόντα. Πάντως, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα συνέχισε να διευρύνεται, στα 21,6 δισ. δολάρια τον Απρίλιο από τα 18 δισ. δολάρια του Μαρτίου, αλλά παραμένει μικρότερο από τα 23 δισ. δολάρια του Ιανουαρίου.
ΑΠΟ-marinews.gr