Με ούριο άνεμο «ταξιδεύει» η Tsakos Energy Navigation

Στο τρίτο τρίμηνο του 2012, η ΤΕΝ, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Νίκο Τσάκο, εμφάνισε έσοδα ύψους 64,2 εκατ. δολ., αυξημένα κατά 15,5%.
Τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω για την αγορά των δεξαμενόπλοιων, εκτιμά η διοίκηση της Tsakos Energy Navigation (TEN), η οποία ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα και μειωμένες ζημίες για το εννεάμηνο του 2012.

Τα έσοδα της ΤΕΝ, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Νίκο Τσάκο, ανήλθαν, στο εννεάμηνο του 2012, στα 202,4 εκατ. δολ., βελτιωμένα κατά 10,6 εκατ. δολ. σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Η ΤΕΝ διαχειρίσθηκε, στο εξεταζόμενο διάστημα, 48 πλοία κατά μέσο όρο, έναντι 47,7 πλοίων το εννεάμηνο του 2011, ενώ το VLCC La Prudencia δεν δούλεψε καθόλου τους εννέα μήνες του 2012 και το La Madrina απασχολήθηκε μόνο πέντε μήνες. Το μέσο ημερήσιο έσοδο ανά πλοίο ανήλθε στα 17.152 δολάρια, έναντι 16.146 δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Για το εννεάμηνο του 2012, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 24,9 εκατ. δολ., έναντι ζημιών ύψους 32,9 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2012, η ΤΕΝ εμφάνισε έσοδα ύψους 64,2 εκατ. δολ., αυξημένα κατά 15,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, σε μία αγορά η οποία βρέθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα μιας εποχικής πτώσης της ζήτησης πετρελαίου και υπερπροσφοράς χωρητικότητας.
Κατά μέσο όρο, στο τρίτο τρίμηνο του 2012 η TEN απασχόλησε 48 δεξαμενόπλοια (συμπεριλαμβανομένων των VLCCs La Prudencia και La Madrina που είναι προς πώληση), έναντι 47,7 πλοίων το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Εξαιρουμένων των δυο VLCC, η απασχόληση του στόλου έφθασε στο επίπεδο του 98% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.
Το μέσο ημερήσιο έσοδο ανά πλοίο ανήλθε στα 16.602 δολ., έναντι 14.055 δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2011. Τα έσοδα για όλες τις κατηγορίες των πλοίων ήταν καλύτερα από εκείνα του τρίτου τριμήνου του 2011 εκτός των πλοίων τύπου suezmax, τα οποία μειώθηκαν. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή αντισταθμίστηκε από τη σημαντική αύξηση των εσόδων του πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Neo Energy, που διαθέτει η εταιρεία.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2012, η ΤΕΝ εμφάνισε ζημίες, ύψους 10,4 εκατ. δολ., σημαντικά μειωμένες από τις ζημιές ύψους 24,1 εκατ. δολ. του τρίτου τριμήνου του 2011. Η ρευστότητα της εταιρείας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (164 εκατ. δολ.) και στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, τα πλοία της ΤΕΝ εμφάνισαν θετικά Ebitda, εξαιρουμένων των δύο VLCC και τεσσάρων ακόμη δεξαμενόπλοιων.
Η εταιρεία θα διανείμει, το γ' τρίμηνο, μέρισμα 0,05 δολάριο ανά μετοχή, που σημαίνει ετήσιο μέρισμα ύψους 0,50 δολ. Για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, αλλά και τον επόμενο χρόνο, αναμένεται μία καλύτερη κατάσταση, λόγω αύξησης της ζήτησης, αλλά και μείωσης της προσφοράς, καθώς το βιβλίο νέων παραγγελιών εξακολουθεί να παρουσιάζει μείωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Κοιτώντας προς το μέλλον, πιστεύουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, καθώς η προσφορά των πλοίων συρρικνώνεται, ενώ η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται», εκτιμά ο κ. Γιώργος Σαρόγλου, chief operating officer της TEN.
Βιβλίο παραγγελιών
Σύμφωνα με την Clarkson Research Services, το βιβλίο παραγγελιών ανέρχεται σήμερα στο 11,7% του υφιστάμενου στόλου, έναντι 12,6% τον Ιούνιο του 2012 και 14,4% στο τέλος του 2011.
Αυτή η πτωτική τάση στο βιβλίο παραγγελιών, σε συνδυασμό με μια θετική προοπτική για τη ζήτηση πετρελαίου το 2013, στα 90,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έναντι 89,7 εκατ. βαρέλια το 2012, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, γεννά προσδοκίες για κάτι καλύτερο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε ορισμένα γεωπολιτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, τα οποία συντείνουν στην αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου και στην άνοδο των ναύλων.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.