ICS Greek Branch: Διχασμένη η ναυτιλιακή κοινότητα για όσα επιφυλάσσει το 2013

Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι το επόμενο έτος φαίνεται να παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες και, από την άλλη, γνώμες που κάνουν λόγο για ένα «αιματηρό» 2013.

Σε περιόδους κρίσης, «η ρευστότητα είναι ο βασιλιάς» και η αγορά ευνοεί αυτούς που, ακόμα κι αν υπάρχει έλλειψη ιδίων κεφαλαίων, καταφέρνουν να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Paragon Shipping και της Boxships, Μιχάλης Μποδούρογλου, στη διάρκεια του 8ου ναυτιλιακού συνεδρίου του Institute of Chartered Shipbrokers Greek Branch, ενώ ο νέος πρόεδρος της Intercargo και γενικός διευθυντής της Anangel Maritime, Γιάννης Πλατσιδάκης, τόνισε ότι η ναυτιλία δεν έχει υποκατάστατο, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η παρούσα κρίση θα δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στον ελληνικό εφοπλισμό όχι μόνο να ανανεώσει και να επεκτείνει το στόλο του, αλλά και να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει τον τρόπο διαχείρισης των πλοίων.
Το μείζον θέμα της ρευστότητας, αλλά και των εσόδων, έθιξε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tsakos Energy Navigation, Νίκος Τσάκος, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι ανεξάρτητοι ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων, μέσω του φορέα τους Intertanko, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του δείκτη της αγοράς, του γνωστού WorldScale. Σύμφωνα με τον κ. Τσάκο, το σύστημα αυτό δεν προάγει διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη «μετάφραση» της ναύλωσης σε κέρδη ή ζημιές και, όπως σημείωσε, γίνεται προσπάθεια το «W.S. 0» να μην αντικατοπτρίζει μηδενικά έσοδα για τον πλοιοκτήτη, αλλά τη βάση των λειτουργικών εξόδων ενός πλοίου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται κατανοητό αν το ύψος ενός ναύλου είναι ζημιογόνο ή όχι.
Η κρίση
Σε περιόδους κρίσης, βασικός στόχος ενός πλοιοκτήτη είναι να διατηρήσει την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις, ανέφερε ο κ. Μποδούρογλου. «Ολα εξαρτώνται από τα ίδια κεφάλαια και τη ρευστότητα της εταιρείας. Η πραγματικότητα του σήμερα έχει δείξει ότι η αγορά ευνοεί αυτούς που, ακόμα κι αν υπάρχει έλλειψη ιδίων κεφαλαίων, καταφέρνουν να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους».
Από την πλευρά του, ο κ. Τσάκος σημείωσε ότι η ναυτιλία είναι μία αγορά, η οποία βασίζεται στη ζήτηση για μεταφορά αγαθών σε όλο τον κόσμο και, αν η ναυτιλία γενικώς ή η αγορά των tankers ειδικώς επιβραδύνουν, θα επέλθει σε τέλμα το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο κ. Πλατσιδάκης συμπλήρωσε ότι η παγκόσμια ναυτιλία δεν έχει ανταγωνιστές και δεν υπάρχει ορατός εναλλακτικός τρόπος για τη μαζική μεταφορά του παγκόσμιου εμπορίου με ανταγωνιστικό τρόπο. «Εχει δε η παγκόσμια ναυτιλία τους δικούς της μηχανισμούς αυτοκάθαρσης και θετικής εξέλιξης μέσα από τις κρίσεις της», κατέληξε.
Ο πρόεδρος του ICS Greek Branch, Νικόλαος Τσαβλίρης, με τη διευθύντρια του Ινστιτούτου, Ναταλία Μαργιώλη.
Τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος αναφορικά με την κρίση στη ναυτιλία ανέδειξε ο πρόεδρος του ICS Greek Branch, Νικόλαος Α. Τσαβλίρης. Από τη μία, σημείωσε, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι το επόμενο έτος φαίνεται να παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις και, από την άλλη, γνώμες που κάνουν λόγο για ένα «αιματηρό» 2013.
Χρηματοδότηση
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, στο πάνελ των ομιλητών, συντονιστής του οποίου ήταν ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης, πρόεδρος της Νiver Lines Shipping Co. και του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Aegean Baltic Bank, υπογράμμισε ότι, παρά την κρίση στη χρηματοδότηση, όσοι ακολούθησαν και συνεχίζουν να ακολουθούν συγκροτημένες πρακτικές, η ύφεση (συμπεριλαμβανομένης και της φούσκας του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος) αποτελεί πηγή ευκαιριών.
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο διευθύνων σύμβουλος της XRTC, Γιώργος Ξηραδάκης, υπογράμμισε ότι από τις παραδοσιακές στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση τράπεζες, μόνο λίγες είναι πρακτικά ενεργές και αυτές κυρίως παρέχοντας δάνεια στο ήδη υπάρχον πελατολόγιό τους. Επιπλέον, τόνισε τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε τράπεζες της Αμερικής και Απω Ανατολής, και, σε ό,τι αφορά την Απω Ανατολή, τόνισε την επανεμφάνιση των ιαπωνικών τραπεζών και την είσοδο των κινεζικών τραπεζών.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ICS, Ναταλία Μαργιώλη Κομνηνού, προσέθεσε πως η ελληνική ναυτιλία μπορεί και θέτει μακροπρόθεσμους στόχους, καθώς η σοφία μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.


ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.