Η γαλλική ενεργειακή εταιρία Total ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε την πηγή από όπου συνεχίζει να διαρρέει αέριο στην εξέδρα Elgin, στη Βόρεια Θάλασσα.
«Η διαρροή είναι από μια πηγή [άντλησης φυσικού αερίου] η οποία είχε εμφραχθεί πριν από ένα χρόνο και από ένα σχηματισμό πετρωμάτων σε βάθος 4.000 μέτρων», είπε εκπρόσωπος της επιχείρησης στο Αμπερντίν.
Η διαρροή γίνεται από την εξέδρα, πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, αλλά μηχανικοί επισήμαιναν ότι είναι σημαντικό να εντοπιστεί η πηγή της διαρροής πριν να αρχίσει η διαδικασία για να σταματήσει.
Η διαρροή αυτή δημιουργεί κίνδυνο έκρηξης. Η πηγή βρίσκεται πάνω από το κοίτασμα αερίου, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 5.000 μέτρων, αλλά το πλάτος της «είναι δύσκολο να εκτιμηθεί», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Η εταιρία απέστειλε πυροσβεστικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή προληπτικά, έξω από την ζώνη αποκλεισμού της ναυσιπλοΐας για λόγους ασφαλείας, έκτασης 3,7 χλμ., αλλά και πτήσεων, έκτασης 5,9 χλμ. για αεροσκάφη που πετούν κάτω από τα 4.000 πόδια, για την περίπτωση που σημειωθεί έκρηξη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Total.
Μια φλόγα που χρειάζεται για να εξαλειφθεί όποιο υπόλειμμα αερίου έχει μείνει στην εξέδρα καίει λιγότερα από 100 μέτρα από το σημείο όπου διαρρέει εύφλεκτο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η φλόγα αυτή θα σβήσει με φυσικό τρόπο τις επόμενες ημέρες.
Η διαρροή είχε αρχίσει την Κυριακή και ανάγκασε την εταιρία να απομακρύνει και τους 238 εργαζόμενους στην εξέδρα, η οποία βρίσκεται περίπου 240 χλμ. ανοικτά των ανατολικών ακτών της Σκοτίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η διοίκηση της Total «ακόμα αξιολογεί λύσεις», προσθέτοντας ότι μπορεί να περάσουν «ημέρες πριν να ληφθεί απόφαση.
Η εταιρία και οι αρχές της Βρετανίας εκτιμούν ότι η μόλυνση του νερού από την διαρροή αερίου και μιας ποσότητας ελαφρού αργού θα είναι «ελάχιστη», ωστόσο ειδικοί σε θέματα ρύπανσης επισημαίνουν ότι το «κοκτέιλ» του αερίου είναι εύφλεκτο και δηλητηριώδες. Η ζημιά για την Total εκτιμάται ότι θα έφτανε σε ένα ποσό ως και 10 δισ. δολαρίων εάν σημειωνόταν έκρηξη και ως και 3 δισ. δολαρίων εάν απαιτηθούν μήνες για να σταματήσει η διαρροή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών.