Ούριος άνεμος στον τουρισμό


Αισιοδοξία για διψήφιο ποσοστό αφίξεων


Πλώρη για διψήφιο ποσοστό ανόδου στις αφίξεις τουριστών βάζει φέτος η τουριστική βιομηχανία με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει η ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων που θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ΑΕΠ της χώρας. Φέτος όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) καθηγητής Διονύσης Χιόνης αύξηση 4,5% στα τουριστικά έσοδα της χώρας το 2011 ισοδυναμεί με αύξηση 1% στο ΑΕΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της απασχόλησης. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπως ανάφερε και ο πρόεδρος του ΙΤΕΠ Διονύσης Χιόνης, αυτή τη στιγμή είναι νωρίς να δοθεί ασφαλής εκτίμηση για την πορεία τους.

Αυτή την περίοδο οι προκρατήσεις, όπως τονίστηκε από τους ξενοδόχους είναι αυξημένες κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, αν και θα πρέπει να τονιστεί ότι στις καλές εποχές του Ελληνικού τουρισμού οι προκρατήσεις άγγιζαν και το 25%. Μάλιστα ώθηση στο τουριστικό ρεύμα θα δοθεί και από την υφιστάμενη αναταραχή στην Αίγυπτο, καθώς ήδη οι Tour Operator's αναμένουν αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και ετοιμάζονται για αυτό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των αφίξεων προβλέποντας χαρακτηριστικά "υψηλό μονοψήφιο ή χαμηλό διψήφιο ποσοστό ανόδου". Σε ό,τι αφορά την εικόνα που έχει για τις κρατήσεις, υπογράμμισε ότι οι προκρατήσεις από τη Βρετανία παρουσιάζουν αύξηση κατά 7%-9% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενώ θετική είναι η ζήτηση χωρών από Ρωσία, Γαλλία και Ιταλία. Μάλιστα μετά και τα γεγονότα της Αιγύπτου υπογράμμισε ότι αυξητικές τάσεις παρουσιάστηκαν μετά το ξέσπασμα των γεγονότων στην Αίγυπτο. Αναφερόμενος ειδικά στην αγορά της Γερμανίας επεσήμανε ότι εκεί υπάρχει ακόμα ζήτημα, με τις προκρατήσεις από τη χώρα αυτή να κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα.
Παραμένοντας στις τάξεις των ξενοδόχων ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Αθήνας - Αττικής (ΕΞΑ-Α) Γιάννης Ρέτσος εκτιμά ότι το 2011 για την Αθήνα, όσο κι αν δείχνει δύσκολο να το πιστέψει κανείς, θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και χρονιά ανάκαμψης. "Πιστεύουμε ότι υπό προϋποθέσεις (π.χ. αποκατάσταση της εικόνας ευνομίας στη πόλη - σε αντίθεση με τα όσα τραγικά βιώσαμε πέρσι), η χρονιά φέτος θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως και θετική, όσον αφορά τουλάχιστον τις πληρότητες, ενώ αναφορικά με τα έσοδα, οποιοδήποτε ποσοστό μεταξύ -5% και +5% δεν θα μας προξενούσε έκπληξη" σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τη δεδομένη χρονική συγκυρία ευνοϊκές διαγράφονται οι συνθήκες για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την τουριστική πίτα που θα απολέσει φέτος η αγορά της Αιγύπτου. Αν και ο ελληνικός τουρισμός δεν πρέπει να "ποντάρει" στη δυστυχία του γείτονα για να κερδίσει οφέλη, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ρέτσος, οι μεγάλοι τουρ οπερέϊτορ του εξωτερικού προβαίνουν σε ακυρώσεις τουριστικών πακέτων προς την Αίγυπτο, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες καθόδου τους προς την Ελλάδα.
Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Expedia, την μεγαλύτερη εταιρία ταξιδιών στον κόσμο, μέσω του διαδικτύου, καθώς τα στοιχεία του Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ επίσης για πρώτη φορά καταγράφονται σημαντικές κρατήσεις τον Απρίλιο και το Νοέμβριο. Η Expedia, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, το 2012 θα ξεπερνάει σε τζίρο έναν από τους μεγαλύτερους Tour Operator παγκοσμίως, Tui.

ΑΠΟ-portnet.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.