Ι.Πλακιωτάκης:"Στο Μαντείο των Δελφών για να καταλάβουμε τι λέει και τι εννοεί η κα Διαμαντοπούλου"

-Ακολουθεί η εισαγωγική παρέμβαση του βουλευτή Λασιθίου και Υπευθύνου του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη Νέα Δημοκρατία κ. Γιάννη Πλακιωτάκη κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά:

“Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την ανταπόκρισή σας στη σημερινή συνέντευξη τύπου. Ξέρω πως το πρόγραμμά σας είναι φορτωμένο και οι υποχρεώσεις σας πολλές, ξέρω όμως επίσης πως όλοι εσείς οι ναυτιλιακοί συντάκτες αγαπάτε τη ναυτιλία. Για αυτό και το πρώτο πράγμα που θέλω να τονίσω είναι πως και με τη δική σας βοήθεια και με τη δική σας δουλειά, πρέπει να ξαναδώσουμε στη ναυτιλία τη θέση που της αξίζει.

Η ναυτιλία δυστυχώς αντιμετωπίζεται ως «αποπαίδι», ενώ είναι στρατηγικός πυλώνας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Με συγχωρείτε πολύ αλλά προσωπικά βαρέθηκα στη διετία του κ. Παπανδρέου να ακούω για πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα, την ίδια στιγμή που υπονομευόταν η πραγματική ανάπτυξη της ναυτιλίας.

Διότι καλή είναι η πράσινη ανάπτυξη, καλά είναι και φωτοβολταϊκά, αλλά τη μάχη θα την κερδίσεις αν την δώσεις εκεί που είσαι πρώτος. Η ναυτιλία μας είναι το κλειδί για το μέλλον μας, πρέπει να απελευθερώσουμε τους πόρους και τα ταλέντα της. Να εμπνεύσουμε και να παρακινήσουμε τους νέους. Να χτίσουμε ένα εθνικό όραμα επάνω στις αρετές και τα πλεονεκτήματα των Ελλήνων που έχουν αποδείξει μέσα στις θάλασσες τη ναυτοσύνη τους αλλά και το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο.

Δυστυχώς στην αντίληψη του ΠΑΣΟΚ η ναυτιλία ήταν και είναι αντίπαλος και εχθρός. Για αυτό και το πρώτο πράγμα που έκανε όταν ανέλαβε την εξουσία το 2009 ήταν να καταργήσει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Άφησε τη ναυτιλία χωρίς καπετάνιο και τιμόνι. Άφησε τη ναυτιλία στην τύχης της, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται. Και σήμερα έχουν γίνει πελώρια κύματα.

Μπορεί να ανεστάλη η απεργία της ΠΝΟ και καλώς ανεστάλη, αλλά δεν θα πρέπει αυτό να γίνεται επειδή βάλαμε πάλι τις φωνές εμείς οι Κρητικοί. Τα πράγματα δεν μπορεί να φτάνουν διαρκώς στο παραπέντε, να δημιουργούνται κρίσεις και μετά να τρέχουμε να κάνουμε διαχείριση κρίσεων.

Διότι η κ. Διαμαντοπούλου τι έκανε τώρα; Μοίρασε ένα χαρτί για να κερδίσει λίγο χρόνο. Και τι λέει σε αυτό το χαρτί; Επί της ουσίας τίποτα. Παίζει με τις λέξεις όταν λέει : Αυτοτελής λειτουργία του ΓΕΝΕ εποπτευόμενου από τον ΟΑΕΔ. Παίζει με τις λέξεις όταν λέει αυτοδύναμο ΝΑΤ. αλλά υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Θα πρέπει να πάμε στο Μαντείο των Δελφών για να καταλάβουμε τι λέει και τι εννοεί πραγματικά η κ. Διαμαντοπούλου. Λοιπόν όλα αυτά είναι τακτικές διαχείρισης του χρόνου και δεν είναι σοβαρές απαντήσεις για σοβαρά προβλήματα, όπως οφείλει και πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία. Το ζήτημα δεν είναι να κερδίσει ο κ. Διαμαντοπούλου χρόνο, το ζήτημα είναι τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ναυτικοί και η ναυτιλία.

Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η συνταγή ΠΑΣΟΚ για όλα. Τακτικισμοί και ελιγμοί για να κυλάει ο καιρός.

Ναι, αλλά κάπως έτσι μπήκαμε και στο μνημόνιο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Όταν είσαι Υπουργός δεν είσαι διαχειριστής χρόνου, είσαι εκεί για να δώσεις απαντήσεις και λύσεις.

Τώρα βέβαια θα μου πείτε τι λύσεις να δώσει η κ. Διαμαντοπούλου; Πήγε εκεί που πήγε, μόνο για να «ξεπλυθεί» από τη μεγάλη γκάφα με τα βιβλία όπου τα έκανε θάλασσα. Ε, αυτό δεν είναι «επωμίδα» ικανοτήτων για να κρατάς το τιμόνι της ναυτιλίας, σε ένα υπερυπουργείο που δεν ξέρει κανένας από πού αρχίζει και που τελειώνει.

Αυτά ζήσαμε αυτά τα 2,5 χρόνια. Αδιαφορία και τακτικισμοί. Το μόνο ζήτημα που απασχολούσε τους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ ήταν ποιος θα έχει στην ευθύνη του το Λιμενικό Σώμα και παρακολουθούσαμε άναυδοι τους ομηρικούς καυγάδες τους.

Το χειρότερο δε όλων είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έμαθε από τα λάθη του και οι Υπουργοί του συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια και τα ίδια. Παράδειγμα ο κ. Ρέππας ο οποίος καταργεί ετσιθελικά τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ειλικρινά, αυτό την εμμονή της αντιπαλότητας με τη θάλασσα, τα νησιά μας, το Αιγαίο και τη ναυτιλία μας δεν μπορούμε να την εξηγήσουμε. Θέλω ειλικρινά να πιστεύω πως πρόκειται για ατυχή λάθη και όχι για πολιτικές αποφάσεις που έχουν κρυφούς και σκοτεινούς στόχους.

Τα ίδια και στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΝ που κατατέθηκε προχθές, στις 19/3, και βάζει την οριστική ταφόπλακα στον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων. Προσωπικά χτυπάω το καμπανάκι λέγοντας πως με τις επερχόμενες στο σχέδιο νόμου τροποποιήσεις επέρχεται κατάρρευση του συστήματος. Ή έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και την κοινή λογική ή δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να πω πως κάποιοι τους τα υπαγορεύουν κι αυτοί απλά τα φέρνουν προς ψήφιση στη Βουλή. Λυπάμαι ειλικρινά που η κ. Διαμαντοπούλου δέχεται να παίξει έναν τέτοιο ρόλο, διότι ήταν από τα λίγα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα οποία είχα μια κάποια εκτίμηση. Δυστυχώς είναι άλλη μια απογοητευτική διάψευση.

Λοιπόν τα πράγματα είναι απλά και δεν μπορούν οι κύριοι και οι κυρίες του ΠΑΣΟΚ να κρύβονται μέσα στην επικοινωνιακή σκόνη που οι ίδιοι σηκώνουν για να κερδίζουν χρόνο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους.

Ας μας απαντήσει το ΠΑΣΟΚ, η κα Διαμαντοπούλου ή ο κ. Λοβέρδος ως υπαρχηγός… Ας απαντήσει όποιος θέλει, φτάνει να απαντήσει…
Είναι υπέρ ή κατά της επανασύστασης του Υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας στο οποίο θα ανήκει αποκλειστικά και το Λιμενικό Σώμα; Καθαρές κουβέντες. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για την επανίδρυση του Υπουργείου και μάλιστα δίπλα στον Πρωθυπουργό. Όπως επίσης δεσμεύεται για τη διασφάλιση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου σε συνεργασία με όλους τους φορείς της ναυτιλιακής κοινότητας.

Αν έχουμε μια ελπίδα, τη χρωστάμε στη ναυτιλία και τη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Η ναυτιλία δεν πρέπει να είναι απλά προτεραιότητα, πρέπει να είναι «η» προτεραιότητα.

Είναι υπέρ ή κατά της απαξίωσης του Λιμενικού Σώματος και την αποκοπή του από την Εμπορική μας ναυτιλία; Ένα ναι ή ένα όχι. Όπως κάνει με θάρρος και παρρησία η Νέα Δημοκρατία.

Να μας πουν επίσης: Τι θα κάνουν για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας Έλληνα ναυτικού στην κρουαζιέρα;

Τι θα κάνουν με το ΓΕΝΕ και τον Οίκο Ναύτου; Είναι υπέρ της αυτονομίας ή της συγχώνευσης; Εμείς λέμε ότι και στις δυο προωθούμενες συγχωνεύσεις η Νέα Δημοκρατία είναι κάθετα αντίθετη.

Η αλήθεια είναι μία. Η Ναυτιλία «πληρώνει τα σπασμένα» από τις παλινωδίες του ΠΑΣΟΚ. Έχει χαθεί πλέον κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στα πρόσωπα των Υπουργών του. Επί 2,5 χρόνια έκαναν ό,τι χειρότερο μπορούσαν και τελικά τα κατάφεραν. Η Ελληνική σημαία απαξιώνεται, το Εθνικό νηολόγιο συρρικνώνεται, το Λιμενικό Σώμα υποβαθμίζεται, ο Ελληνικός Νηογνώμονας στον αέρα, η ακτοπλοΐα βουλιάζει, τα νησιά μας αγωνιούν για την ακτοπλοϊκή τους σύνδεση, οι άγονες γραμμές αφημένες στην τύχη τους, τα μεγάλα λιμάνια της χώρας παραμένουν χωρίς κανένα επιχειρησιακό σχέδιο ενώ μια ακόμα Υπουργός - με τα γνωστά «γονατογραφήματα» - εξαγγέλλει άλλη μια φορά την άρση του “καμποτάζ” στην κρουαζιέρα. Τελικά θέλουμε ή δεν θέλουμε ισχυρή Εμπορική Ναυτιλία; Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν κάποια σαφή πολιτική ή απλά ζεσταίνουν καρέκλες;"





ΠΗΓΗ:marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.