AΓΓΕΛΟΣ ΠΛΑΚΟΠΗΤΑΣ: Οι ισχυρές συμμαχίες του fund των 850 εκατ. μέσα στην κρίση


Oι επιχειρηματίες - συνοδοιπόροι του στην Global Finance, οι «χρυσές επενδύσεις», οι άτυχες στιγμές με NIKAS - Eυρωκλινική και τα νέα σχέδια

Για να ανακαλύψει κάποιος νέους επιχειρηματικούς «ωκεανούς», δύο είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει, όπως λέει ένας Βρετανός μεγαλοτραπεζίτης: το πρώτο να έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την... ακτή και το δεύτερο να διαθέτει καλούς συνοδοιπόρους και ισχυρούς φίλους.
Ο Άγγελος Πλακόπητας, ο μάνατζερ που έχει καταστήσει την Global Finance ένα από τα μεγαλύτερα private equity funds στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη με κεφάλαια 850 εκατ. ευρώ, πριν από λίγο καιρό βρήκε στηρίγματα σε επιχειρηματίες- φίλους με τους οποίους οι δρόμοι τους είχαν ξανασυναντηθεί στο παρελθόν για να δώσουν το «φιλί της ζωής» στην ΝΙΚΑΣ. Την αλλαντοβιομηχανία που τα τελευταία χρόνια παλεύει με την κάμψη της αγοραστικής δύναμης, την κρίση ρευστότητας και τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να την εγκλωβίσουν σε ζημίες, αλλά και να την «ρίξουν» από την κορυφή του κλάδου στην τρίτη θέση ως προς τα μερίδια αγοράς. Ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, εκ των στενών συνεργατών της Global Finance και του ίδιου του κ. Πλακόπητα, αποφάσισαν να τοποθετηθούν μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 10 εκατ. ευρώ στη νέα αύξηση, ο μεν πρώτος με 1 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος με 5,4 εκατ. ευρώ.


Επειδή το επιχειρείν κάνει κύκλους και οι ρόλοι αντιστρέφονται, ο Άγγελος Πλακόπητας είχε «συναντηθεί» και πάλι με τον «Mr Chipita» στην αρχή της δημιουργίας της Global Finance, όταν το fund ακόμη πραγματοποιούσε μειοψηφικές συμμετοχές σε εταιρίες με προοπτικές και μία από αυτές που είχε επιλέξει ήταν και η εταιρία τροφίμων του κ. Θεοδωρόπουλου. Με την οικογένεια Ρέστη από την άλλη, είχαν αναπτύξει σχέσεις από τότε που ο κ. Πλακόπητας εργαζόταν ακόμη στην Citibank και ήταν υπεύθυνος στο ναυτιλιακό τμήμα της τράπεζας.

Ακολουθώντας μια νομοτελειακή πορεία, τα βήματα του επικεφαλής της «Global Finance» πάντα τον οδηγούσαν στην... πόρτα των ισχυρών.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο Άγγελος Πλακόπητας, γενικός διευθυντής τότε της βιομηχανίας ξύλου, Shelman εμπιστεύτηκε τα στελέχη της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας, Barings για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των venture capitals. «Συνοδοιπόροι» του στον καινούριο του αυτόν προορισμό ήταν ο κ. Στέλιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και ο τραπεζίτης Γ. Γόντικας, οι οποίοι τον έπεισαν να ασχοληθεί με το νέο προσοδοφόρο αντικείμενο, δημιουργώντας το πρώτο venture capital στην Ελλάδα. Δύο άνθρωποι με τους οποίους τον συνδέουν φιλικές σχέσεις μέχρι σήμερα.

Όσο η φήμη του νέου επιχειρηματικού κεφαλαίου διαδιδόταν ως ένα από εκείνα που οι τοποθετήσεις απέφεραν σημαντικές υπεραξίες στους επενδυτές του, πολλοί επιχειρηματίες, της... στεριάς και της θάλασσας έσπευσαν να τον στηρίξουν. Άλλωστε η εμπειρία του και η διορατικότητά του για τοποθετήσεις σε εταιρίες όπως η «Goody's, Ένδυση, Δωδώνη, Chipita κα., αλλά και το σταδιακό «άνοιγμα» προς την αγορά των Βαλκανίων και όχι μόνο, αποτέλεσαν σημαντικό δέλεαρ για νέες επενδύσεις. Ανάμεσα σε αυτούς που τον εμπιστεύτηκαν είναι ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Νίκος Στασινόπουλος της Βιοχάλκο, ο Παναγιώτης Τσάκος και η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου.

Θάρρος και...αλήθεια

Ο Άγγελος Πλακόπητας κατάφερε να χτίσει ένα επιχειρηματικό κεφάλαιο, το οποίο διαχειρίζεται οκτώ διαφορετικά funds, με περισσότερες από 75 επενδύσεις από το real estate, την υγεία και τα media μέχρι την πληροφορική, την ICAP, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τα τρόφιμα, ενώ δεν κλείνει καμία «πόρτα». Κάθε φορά που τον ρωτούν σχετικά με τις business εν μέσω κρίσης απαντά αφοπλιστικά πως «όλα μας ενδιαφέρουν, αλλά και τίποτε». Με λίγα λόγια, αν υπάρχει η σωστή τιμή και οι ευνοϊκές συνθήκες, συζητά τα πάντα.

Βέβαια, το θάρρος του δεν μεταφράζεται πάντα ως επιτυχία. Άνθρωπος που ξέρει να παραδέχεται τα λάθη πριν από καιρό ομολόγησε την δική του «αλήθεια»: πως «οι επενδύσεις μας δεν είναι πάντοτε πετυχημένες. Έχουμε και άτυχες στιγμές». Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μεταξύ αυτών είναι και ο «εγκλωβισμός» στη ΝΙΚΑΣ, αλλά και η... εισβολή στον ιατρικό τομέα εξαγοράζοντας από την Eureko το 75% της Ευρωκλινικής, που αποτελούν από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση δύο από τους «πονοκεφάλους» του.

Ορισμένα διοικητικά λάθη που έγιναν στην πρώτη περίπτωση μετά την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας από τον Παναγιώτη Νίκα το 2003, της στοίχισαν ακριβά. Έτσι, ο κ. Πλακόπητας, εκτός από τα 60 εκατ. ευρώ που είχε ξοδέψει για το 49,92% της αλλαντοβιομηχανίας, έδωσε άλλα 36 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το υπόλοιπο 30% της εταιρίας. Η καθοδική πορεία τον είχε οδηγήσει στο να «κρεμάσει πωλητήριο» το 2008 για πρώτη φορά, μια διαδικασία που απέτυχε, αφού προτεραιότητά του υπήρξε να την βγάλει από το ΧΑ.

Την τελευταία τριετία τα σενάρια επανήλθαν, αφού οι ζημιογόνες χρήσεις και τα δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ αποτελούσαν «αγκάθι» για τον Πλακόπητα, όμως η κρίση δεν διευκόλυνε τις όποιες συζητήσεις.

Άλλος ένας «αδύναμος» κρίκος της Global ήταν οι επενδύσεις της στην ιδιωτική υγεία μέσω της Ευρωκλινικής. Όταν πριν από μια τριετία ο όμιλος υπέγραφε συμφωνία εξαγοράς με την Eureko, ο Άγγελος Πλακόπητας φιλοδοξούσε να γίνει ένας από τους ισχυρότερους πόλους στον τομέα της υγείας με αρχικό επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. ευρώ. Η οικονομική κρίση όμως, τον πρόλαβε, αφού ο κλάδος έχει δεχτεί συνολικό πλήγμα. Γι' αυτό και η Global Finance ακολουθεί συντηρητική πολιτική. Η μείωση των ασθενών λόγω της κρίσης και το δάνειο των 77 εκατ. ευρώ, το οποίο ελήφθη για να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά της Ευρωκλινικής επιβάρυναν τα μεγέθη της. Πλέον με ανταγωνιστικά τιμολόγια, νέες επενδύσεις σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές και στο τιμόνι της τον Σπύρο Καπράλο προσπαθεί να τροφοδοτήσει τις «μηχανές» της ανάπτυξης.

«Χρυσάφι»

Σε... κρυμμένο θησαυρό εξελίσσονται οι κινήσεις του Άγγελου Πλακόπητα σε άλλους τομείς, όπως η ICAP, τα media, οι ιχθυοκαλλιέργειες μέσω της Ανδρομέδα και τα αρδευτικά έργα μέσω της Eurodrip.

Η εξαγορά της ICAP με την ταυτόχρονη μετεγγραφή του αναγνωρισμένου CEO της KPMG, Νικήτα Κωνσταντέλλου, έχει... απογειώσει την εταιρία ερευνών, ενώ η Χρυσή Ευκαιρία, η εφημερίδα μικρών αγγελιών με ετήσια κέρδη 10 εκατ. ευρώ, έχει κερδίσει την... παρτίδα για την Global.

Η Ανδρομέδα τον τελευταίο χρόνο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων για πιθανές συγχωνεύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες, με τον Γεωργιανό Kahka Bedukindze να την «πολιορκεί», αλλά δεν συμφώνησαν στο τίμημα.

Η εταιρία θεωρείται η μεγαλύτερη δύναμη στην ισπανική αγορά με 40% και τέταρτη σε μέγεθος στην Ελλάδα, σημειώνοντας αυξημένες πωλήσεις κατά 28% το 2011. «Κωδικός» εξωστρέφεια, όπως και στην Ανδρομέδα ακολουθεί ο Άγγελος Πλακόπητας και στην Eurodrip, εξισορροπώντας έτσι τις απώλειες στην ελληνική αγορά.

Οι δύο... καριέρες σε βιομηχανία και τράπεζες

Ο Άγγελος Πλακόπητας έχει μια αδυναμία: είναι τρελά ερωτευμένος με την δουλειά του. Όχι μόνο από τότε που ίδρυσε την Global Finance, αλλά και από την προηγούμενη επιχειρηματική του πορεία.

Στην ουσία πρόλαβε και έκανε δύο... καριέρες. Μία στις τράπεζες και μία στην βιομηχανία. Μετά τις σπουδές του στην Ανωτάτη Εμπορική, ξεκίνησε την δεκαετία του 1960 να εργάζεται στην ΕΤΒΑ. Εκεί έμεινε για τρία χρόνια. Στη συνέχεια έκανε MBA στις ΗΠΑ και δούλεψε για 11 χρόνια για λογαριασμό της Citibank σε Νέα Υόρκη, Αθήνα και Πειραιά με ειδικότητα στις χρηματοδοτήσεις του ναυτιλιακού τομέα. Δέκα χρόνια αργότερα, σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική βιομηχανία, ανέλαβε την διοίκηση της Shelman, στην οποία δούλεψε σκληρά επί μια δεκαετία, ασκώντας καθήκοντα γενικού διευθυντή.

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, η εμπειρία του στον κλάδο της βιομηχανίας τον βοήθησε πάρα πολύ στη λειτουργία και στην ανάπτυξη της Global Finance και λιγότερο το πέρασμά του από το banking. Και αυτό επειδή οι δυσκολίες ήταν πολύ μεγαλύτερες, τουλάχιστον την περίοδο της δικής του θητείας, αφού από εκεί έμαθε να «χαλυβδώνει» τον χαρακτήρα του.

Από το banking όμως, διδάχτηκε τη λογική ενός τεχνοκράτη που υπολογίζει με μαθηματικούς όρους τις επενδύσεις, πράγμα πολύ σημαντικό για έναν μάνατζερ και επικεφαλής ενός fund που ασχολείται με αποδόσεις, υπεραξίες και μετοχικές συμμετοχές.

Μεγάλη ήταν και η προσφορά της προϋπηρεσίας του στο να αποκτήσει ισχυρές διασυνδέσεις στον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο. Παρόλο που δεν του αρέσουν οι κοσμικότητες, παρευρίσκεται σε επιλεκτικές εκδηλώσεις που αφορούν κυρίως στο επιχειρείν. Μεγάλη... αδυναμία όμως, έχει ο Άγγελος Πλακόπητας και στα δύο του παιδιά, τον Νίκο και την Χριστίνα. Ακολουθώντας τα... χνάρια του πατέρα τους, ο γιος του δουλεύει ήδη στο πλευρό του στην εταιρεία και οι πληροφορίες τον θέλουν να προαλείφεται και για ανώτερη διοικητική θέση, ενώ η κόρη του διαθέτει μάστερ στον κλάδο του real estate και έχει αναλάβει καθήκοντα στο διαχειριστικό κεφάλαιο που ασχολείται με τον εν λόγω κλάδο.

Τα big deals με την Euroins και την Totalsoft

Τα Βαλκάνια και γενικότερα η ΝΑ Ευρώπη αποτελούν επενδυτικό «κήπο της Εδέμ» για την Global Finance, παρά τα όποια κατά καιρούς προβλήματα αντιμετώπισε το fund. Γι' αυτό και πριν από έναν μήνα περίπου το διαχειριστικό κεφάλαιο του Άγγελου Πλακόπητα, South Eastern Europe Fund επένδυσε 26 εκατ. ευρώ και αγόρασε μειοψηφικό πακέτο μετοχών του βουλγαρικού ομίλου «Euroins Insurance Group», έναν ασφαλιστικό όμιλο που έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ρουμανία και στα Σκόπια και διαθέτει 300 καταστήματα και 700.000 πελάτες.

Οσφριζόμενος τις ευκαιρίες που «γεννά» η κρίση, ο μάνατζερ της Global Finance ήταν από τους πρώτους που... πίστεψε στον κλάδο του real estate γι' αυτό και η εταιρία του εμφανίζεται ως μία από τις πιο... αεικίνητες στην ΝΑ Ευρώπη. Μέσω του fund Global Emerging Property που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ, έχει στα... σκαριά την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στη Ρουμανία, αν και πάγωσε τα σχέδια για την δημιουργία οικιστικού συγκροτήματος στο Βουκουρέστι λόγω του κλεισίματος της στρόφιγγας του δανεισμού από τις τράπεζες, αλλά και λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους αγοραστές λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε θετική πορεία βρίσκεται όμως, το επενδυτικό του «ταξίδι» στην Σερβία για την κατασκευή επίσης κατοικιών.

Πρωτοπόρος και στον τομέα της πληροφορικής, ήταν εκείνος που έφερε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες του τομέα στην Ελλάδα από την Ρουμανία, την Totalsoft. Πρόκειται για μια εταιρία με ετήσια έσοδα 20 εκατ. ευρώ και με έντονη παρουσία στην αγορά λογισμικού των Βαλκανίων. Οι διασυνδέσεις της με την Global Finance της έχουν δώσει κάποιες δουλειές στην Ελλάδα κατά το παρελθόν, αλλά πλέον έκανε ντεμπούτο δυναμικά με την ίδρυση θυγατρικής στην χώρα μας. Συμμετοχές διατηρεί επίσης στην τουρκική φαρμακευτική εταιρία Biopharma και στην μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής γυάλινων δοχείων στη ΝΑ Ευρώπη, στη Γιούλα.

Οι Ισπανοί εμπιστεύτηκαν επίσης τον Άγγελο Πλακόπητα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Με μια κίνηση- ματ ο Έλληνας μάνατζερ κατόρθωσε να πετύχει μετά από διαπραγματεύσεις μόλις τριών εβδομάδων, την εξαγορά τριών εταιριών, των Piscimar, Grupo Acuimar Alimentacion και Niordrseas, κατορθώνοντας να γίνει το απόλυτο «αφεντικό» της Ισπανίας με μερίδιο αγοράς 40%. Ακόμη ένα από τα στελέχη των τριών εταιριών θυμάται την δεινή διαπραγματευτική ικανότητα του κ. Πλακόπητα, πείθοντάς τους ακόμη και για το τίμημα της εξαγοράς, το οποίο αρχικά τους είχε φανεί χαμηλότερο της αξίας των εταιριών.








Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.