Διήμερο, επιμορφωτικό σεμινάριο στην Αγγλική, με τίτλο Marine Environmental Awareness, πραγματοποίησαν η HELMEPA και ο μη-κερδοσκοπικός, εκπαιδευτικός οργανισμός ProSea Foundation, την 28 και 29 Μαρτίου στην Αθήνα.
Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και παρουσίαση του σεμιναρίου έγιναν σύμφωνα με το εγκεκριμένο, ομότιτλο Model Course του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.Oι τροποποιήσεις στη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Πιστοποίησης και Εκτέλεσης Φυλακών των Ναυτικών (STCW) που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο 2010, καθιστούν υποχρεωτική την εκπαίδευση σε αυτό το αντικείμενο για τους ναυτικούς που ξεκινούν θαλάσσια υπηρεσία ή εκπαίδευση την 1η Ιουλίου 2013.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν 24 άτομα, μεταξύ των οποίων, εκπρόσωποι των αδελφών-ενώσεων CYMEPA και TURMEPA, του Περιφερειακού Κέντρου Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης στη Μεσόγειο (REMPEC) και του Περιφερειακού Οργανισμού για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (ROPME), καθώς και αξιωματικοί και στελέχη των εταιρειών-μελών της HELMEPA, Core Marine, Costamare Shipping, Danaos Shipping, Dynacom Tankers, Eletson Corporation, Empire Navigation, Kristen Marine, S & O Shipmanagement, Stamco Shipmanagement και Tsakos Columbia Shipmanagement.
Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν οι κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προέρχονται από τη λειτουργία των πλοίων, το σκεπτικό και οι βασικότερες απαιτήσεις που θέτουν η MARPOL και άλλες διεθνείς συμβάσεις για την πρόληψη της θαλάσσιας και αέριας ρύπανσης.
Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα θέματα του σεμιναρίου, ενώ στο πλαίσιο ειδικών workshops που παρεμβάλλονταν μεταξύ των ομιλιών, τους δόθηκε το βήμα για να εκφράσουν τις απόψεις τους για την “Αειφόρο Ναυτιλία”, για τα σημαντικότερα προβλήματα εφαρμογής των κανονισμών, τη δημόσια εικόνα της ναυτιλίας αλλά και να προτείνουν τρόπους βελτίωσης της περιβαλλοντικής της λειτουργίας.
Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία που ανέδειξε η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν τα εξής:
- Ένα από τα χαρακτηριστικά της “Αειφόρου Ναυτιλίας” είναι η αντίδραση και προσαρμογή των εταιρειών και όλων όσων συνδέονται με τον παραγωγικό χώρο της ναυτιλίας, στις νέες, περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας.
- Κατά τη διαδικασία κατάρτισης νέων κανονισμών πρέπει να εξετάζεται η σαφήνειά τους, οι επιπτώσεις στην εργασία των ναυτικών στο πλοίο αλλά και η δυνατότητα εφαρμογής τους.
- Η γνώση της πολυπλοκότητας και των εύθραυστων ισορροπιών του θαλάσσιου περιβάλλοντος βοηθά σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την πιο συνειδητή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και περιορισμού τους.
- Η ομοιόμορφη περιβαλλοντική ενημέρωση και επιμόρφωση αξιωματικών στο πλοίο και στελεχών στο γραφείο συμβάλει στο να υπάρχει κοινό πλαίσιο αναφοράς, ίδια αντίληψη των προβλημάτων και των απαιτήσεων, καλύτερη συνεργασία και αποτελεσματικότερη διαχείριση του πλοίου.
- Τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να προβάλουν περισσότερο το έργο της ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την πρόοδο και την ευημερία των λαών.
ΠΗΓΗ:marinews.gr