Τεράστια άνοδος των ποσοστών ραδιενέργειας στη θάλασσα της Φουκουσίμα

Στο θαλασσινό νερό κοντά στον ημί-κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην επαρχία Νταίιτσι και ειδικότερα στο ύψος που βρίσκεται ο αντιδραστήρας 1, ανιχνεύθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας την Τετάρτη.
Ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας, εντούτοις υποβάθμισε τη σημασία αυτής της μέτρησης εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους εδώ και καιρό, ενώ δεν υπάρχουν και αλιευτικές δραστηριότητες στο μολυσμένο από τη ραδιενέργεια θαλασσινό νερό.

" Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημί-ζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) 8 ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής ", ισχυρίστηκε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα.

Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου και στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ ίχνη ραδιενεργού ιωδίου ανιχνεύτηκαν στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας, αλλά δεν υπάρχει καμία απειλή για την υγεία, δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι της χώρας.

Δοκιμές του αέρα στην περιοχή Πριμόριε της Ρωσίας, από το Σάββατο, εντόπισαν ίχνη ιωδίου-131, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της περιοχής, Μπόρις Μπουλάι.

Τα επίπεδα ακτινοβολίας που ανιχνεύτηκαν στην Προμόριε κυμάνθηκαν μεταξύ 7 και 16 μικρορέντγκεν (microroentgens) την ώρα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, προσθέτει η υπηρεσία.
Η πρωτεύουσα της Προμόριε, το Βλαδιβοστόκ, μια πόλη 600.000 κατοίκων, βρίσκεται αντίκρυ από την Θάλασσα της Ιαπωνίας, και περίπου 800 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της μονάδας της Φουκουσίμα.

Εν τω μεταξύ, ένας ιάπωνας υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι κρατική βοήθεια πιθανώς να ζητηθεί από την εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), τον φορέα εκμετάλλευσης την κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, τα ραδιενεργά απόβλητα από την μονάδα της Φουκουσίμα που καταλήγουν στον Ειρηνικό Ωκεανό αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις με διάρκεια στη θαλάσσια ζωή στα ανοικτά της ιαπωνικής μονάδας αλλά δεν θα έχουν σημαντικές συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Ντιντιέ Σαμπιόν, διευθυντής περιβάλλοντος στο γαλλικό Ινστιτούτο ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας, υποστηρίζει ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός λειτουργεί ως γιγάντια "δεξαμενή" όπου αυτοί οι ρύποι αραιώνονται πολύ γρήγορα, λόγω της ανάμειξης των ρευμάτων και των παλιρροιών.

"Η κύρια ανησυχία είναι για το άμεσο περιβάλλον του χώρου, δύο ή τρία χιλιόμετρα γύρω από τη μονάδα της Φουκουσίμα, όπου θα μπορούσε να υπάρξει μια αύξηση της συγκέντρωσης ραδιενέργειας στα υποθαλάσσια κοιτάσματα", διευκρίνισε ο Σάιμον Μπόξαλ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα απαιτηθεί μια "ζώνη αποκλεισμού" για την αλιεία που θα διαρκέσει πολύ, όπως συνέβη και στη Βαλτική Θάλασσα μετά το Τσερνομπίλ το 1986. "Εδώ μιλάμε για χρόνια", διευκρίνισε.

"Υψιστος συναγερμός" στη Φουκουσίμα


H ιαπωνική κυβέρνηση βρίσκεται από χθες Τρίτη"σε κατάσταση υψίστου συναγερμού" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό. Αυτό δήλωσε κατά την ομιλία του στο ιαπωνικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Ναότο Καν. Την ίδια ώρα ο πυρηνικός εφιάλτης λαμβάνει διαστάσεις καθώς ραδιενέργεια εντοπίστηκε και σε Κίνα, Νότια Κορέα και Φιλιππίνες! Διαβάστε αναλυτικά

Ο κ. Καν υπογράμμισε ότι η κατάσταση παραμένει "απρόβλεπτη" στον πυρηνικό σταθμό, όπου τα συστήματα ψύξης των τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες δεν λειτουργούν και όπου οι περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας πολλαπλασιάζονται μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε την 11η Μαρτίου.

Ως προς την τοποθεσία εγκατάστασης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο Ναότο Καν δήλωσε: "Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η εκτίμηση των κινδύνων του τσουνάμι εκείνη την εποχή ήταν εσφαλμένη".

Νερό με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο της αίθουσας των τουρμπίνων των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 και έχει περάσει στις σωληνώσεις που περνούν από το έδαφος .

Η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, η ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco, παραδέχθηκε ότι το μολυσμένο νερό μπορεί να έχει κυλήσει μέχρι την ακτή του ωκεανού στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

Η εταιρεία θα επιθεωρήσει τις σωληνώσεις αυτές για να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν υποστεί ζημίες από τον σεισμό και το τσουνάμι, ώστε να αποφευχθεί η διαρροή μολυσμένου νερού.

Η παρουσία του μολυσμένου νερού εμποδίζει τις επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία του συστήματος ψύξης, καθώς οι εργασίες άντλησης του νερού αυτού είναι δύσκολες, αφού οι τεχνικοί πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε να το διοχετεύσουν στις δεξαμενές χωρίς να εκτεθούν σε θανάσιμες δόσεις ακτινοβολίας.

"Πρέπει να αφαιρέσουμε αυτό το νερό το συντομότερο δυνατόν", είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.




ΑΠΟ-marinews.gr ΜΕ ΠΗΓΗ: protothema.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.