Κοινή ανακοίνωση ΣΕΕΝ-ΕΕΝ : Ένα βήμα πριν την καταστροφή η ακτοπλοΐα

Η κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Ελληνική ακτοπλοΐα μετά και τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγου ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.


Το γεγονός πως τα διοικητικά συμβούλια των δύο ενώσεων, από κοινού με τους εκπροσώπους εταιριών μελών τους κάθισαν στο ίδιο τραπέζι σήμερα το μεσημέρι για να συζητήσουν το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας, καταδεικνύει τη σοβαρότητα των ωρών που διανύει ο κλάδος της Ελληνικής ακτοπλοΐας.

 Στη κοινή ανακοίνωση τους οι δύο ενώσεις τονίζουν ότι οι προβλέψεις για την ακτοπλοΐα για την τρέχουσα περίοδο δείχνουν ότι τα πράγματα θα είναι κατά πολύ χειρότερα από την κατάσταση που βίωσε ο κλάδος κατά την διάρκεια του 2010.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επιτείνουν αυτή την κρίση αυξάνοντας κατακόρυφα τις ήδη σοβαρές ζημιές με συνέπεια να καθιστούν αμφίβολη τη δυνατότητα συνέχισης των δραστηριοτήτων αρκετών εταιριών το προσεχές φθινόπωρο με δραματικές επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας των ναυτικών και ευρύτερες συνέπειες για τα οικονομικά του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ).

Επιπλέον οι δύο ενώσεις αναγνωρίζουν ότι δεν τους έχει απομείνει κανένα ουσιαστικό νόμιμο μέσο δεδομένου ότι οι ναυτικοί είναι ήδη επιστρατευμένοι, γεγονός που καθιστά καταρχήν όλες τις έως σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις παράνομες.

Το Ελληνικό κράτος ωστόσο, αναφέρουν, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τη νομιμότητα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όλα τα συναρμόδια υπουργεία να μην εφαρμόζουν τους νόμους ως οφείλουν.

Αναλυτικά στην κοινή ανακοίνωση των δύο ενώσεων επισημαίνονται τα εξής :

 «Μετά την προκήρυξη της νέας 24ωρης απεργίας από την ΠΝΟ για τις 30 Ιουνίου 2011 αμέσως μετά την 48ωρη κατάληψη των καταπελτών των πλοίων από το ΠΑΜΕ, αντιμετωπίζουμε πλέον την 3η συνεχόμενη ημέρα ακινητοποίησης των πλοίων με ταυτόχρονη απειλή για συνεχιζόμενες κυλιόμενες  ακινητοποιήσεις.

 Ανεξαρτήτως του δικαίου ή αδίκου χαρακτήρα των αιτημάτων της ΠΝΟ, σε κάθε περίπτωση παραμένει η πραγματικότητα ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται μεσούσης της θερινής περιόδου σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χρονικό σημείο, καθώς το καλοκαίρι που διανύουμε, σηματοδοτεί την τελευταία ευκαιρία για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, τις επιχειρήσεις των νησιών μας και την ευρύτερη τουριστική αγορά, να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

 Όσον αφορά τις ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι γνωστό ότι η κίνηση το 2011 είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το 2010 και ήδη οι προβλέψεις για το τέλος του έτους δείχνουν ακόμα μεγαλύτερες ζημίες, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη δυνατότητα συνέχισης των δραστηριοτήτων τους το προσεχές φθινόπωρο, με δραματικές επιπτώσεις για τις θέσεις εργασίας των ναυτικών και ευρύτερες συνέπειες στα οικονομικά του ΝΑΤ.  

 Δυστυχώς όμως δεν  έχει απομείνει κανένα ουσιαστικό νομικό μέσο στη διάθεσή μας, δεδομένου ότι οι ναυτικοί είναι ήδη επιστρατευμένοι, γεγονός που καθιστά κατ΄ αρχήν όλες τις έως σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις παράνομες. 

Έγκειται επομένως στο επίσημο Ελληνικό κράτος να διασφαλίσει τη νομιμότητα και να εξασφαλίσει την ασφάλεια δικαίου και την ισονομία για όλους τους Έλληνες πολίτες. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα  δεν έχει συμβεί, καθώς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία  δεν εφαρμόζουν το νόμο ως οφείλουν.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μέλη των δύο Ενώσεων ΣΕΕΝ και ΕΕΝ από κοινού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση της ελληνικής ακτοπλοΐας και ζητούν την κατανόηση του επιβατικού κοινού που αδίκως ταλαιπωρείται αυτές τις ημέρες από την παντελή ανυπαρξία κράτους, το οποίο προφανώς αποφεύγει να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών».




















ΑΠΟ-theseanation.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.