Νέο κανονισμό προτείνει η Κομισιόν για τη διάλυση των παλιών πλοίων

Βρυξέλλες

Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των εργαζόμενων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη διάλυση και την ανακύκλωση των παλαιών πλοίων με σημαία χώρας-μέλους της ΕΕ. 


Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα περισσότερα από τα 1.000 ευρωπαϊκά εμπορικά πλοία, που ανακυκλώνονται κάθε χρόνο για την ανάκτηση μετάλλων, οδηγούνται σε εγκαταστάσεις της Νότιας Ασίας, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα και βρίσκονται σε ακτές που καλύπτονται από την παλίρροια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνονται επικίνδυνα υλικά όπως ο αμίαντος, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), ο τριβουτυλοκασσίτερος και τα λασπώδη κατάλοιπα υδρογονανθράκων.

«Στόχος της παρούσας πρότασης είναι να διασφαλιστεί ότι τα παλαιά μας πλοία ανακυκλώνονται με τρόπο ακίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων καθώς και για το περιβάλλον. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα» δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ.

Η Επιτροπή προτείνει τώρα ένα νέο καθεστώς για την επιθεώρηση, την πιστοποίηση και την αδειοδότηση των μεγάλων εμπορικών ποντοπόρων πλοία που φέρουν σημαία κράτους-μέλους της ΕΕ. Το καθεστώς αυτό καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους, από την κατασκευή μέχρι την ανακύκλωση, και βασίζεται στη σύμβαση του Χονγκ Κονγκ για την ασφαλή και περιβαλλοντικά υγιή ανακύκλωση των πλοίων, η οποία εγκρίθηκε το 2009.

Οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης θα πρέπει επίσης να ικανοποιούν σε ορισμένες απαιτήσεις ώστε να εντάσσονται σε κατάλογο διεθνώς εγκεκριμένων υποδομών. Η ανακύκλωση των ευρωπαϊκών πλοίων θα επιτρέπεται μόνο σε εγκαταστάσεις του καταλόγου.

Ο νέος κανονισμός επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις για την παράνομη ανακύκλωση.








Πηγή: in.gr, ΑΠΕ, theseanation.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.