Αυξάνεται ο παγκόσμιος στόλος ενώ μειώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης του εμπορίου


Ενώ η ηχώ των δηλώσεων ότι «η Ιταλία δεν είναι σαν την Ελλάδα» ακόμη αντηχεί, οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν το αληθές αυτών των δηλώσεων, καθώς όντως η Ιταλία αποτελεί πολύ πιο σοβαρό κίνδυνο για την Ευρωζώνη από ότι η Ελλάδα.

Η Ιταλία μπορεί να είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αλλά είναι και η 4η υπερχρεωμένη χώρα στον κόσμο με χρέος 1,9 τρισ.ευρώ. Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα και η Πορτογαλία αλλά η Ιταλία και η Ισπανία.

Να επισημάνουμε ότι το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας έχει την μεγαλύτερη έκθεση στην Ιταλία με 411 δισ. δολάρια ενώ ακολουθεί η Γερμανία και η Βρετανία. Συνολικά η έκθεση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία αγγίζει τα 900 δισ. δολάρια!!!

Φυσικά οι αλλαγές ηγεσίας στην Ελλάδα και Ιταλία με ηγέτες που κατείχαν σημαντικές θέσεις στην Ευρώπη, δημιουργεί ελπίδες για την εφαρμογή των δημοσιονομικών
μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών που η Ευρώπη και το TΝΤ θέλουν να εφαρμόσουν. Ίδωμεν, καθώς αρκετοί οικονομολόγοι επιμένουν ότι αυτό δεν φτάνει και όπως τονίζει ο Paul Krugman, η ΕΚΤ θα χρειαστεί να σπάσει τους κανόνες και να αγοράσει όσα κρατικά ομόλογα χρειάζονται για να μην καταρρεύσει η Ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεώρησε και πάλι τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των 27 χωρών- μελών της ΕΕ ενώ δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ύφεσης.

Παράλληλα μείωσε τις εκτιμήσεις ρυθμού ανάπτυξης 10 χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης επικαλούμενη τη χαμηλότερη ζήτηση για τις εξαγωγές των χωρών αυτών από την Ευρωζώνη.

Η ανάπτυξη στην ΕΕ για το 2012 θα επιβραδυνθεί στο 0,5% και για το 2013 στο 1,3% ενώ δεν αναμένεται βελτίωση στην αγορά εργασίας η οποία θα παραμείνει στα σημερινά. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Herman
Van Rompuy, είπε ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν είναι το μόνο πρόβλημα της παγκόσμιας
οικονομίας , καλώντας τις ΗΠΑ και την Κίνα να λύσουν τα δικά τους προβλήματα.

Οι ΗΠΑ να συμμαζέψουν το δημόσιο χρέος, και η Κίνα να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και να κάνει την
ισοτιμία του νομίσματος της πιο ευέλικτη. «Η ανάπτυξη είναι παγκόσμια ευθύνη. Ορισμένοι τείνουν να το ξεχνούν αυτό» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, από την άλλη επιμένει ότι η Ευρώπη (ΕΚΤ) πρέπει να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του χρέους, και η Κίνα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανατίμηση του νομίσματος, την δίκαιη εφαρμογή των κανόνων εμπορίου, την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς και τον σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς όλα αυτά επηρεάζουν
αρνητικά την οικονομία των ΗΠΑ.

Η αντίδραση της Κίνας στις δηλώσεις Obama, ήρθε με μία
δήλωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι για το δημοσιονομικό πρόβλημα, την υψηλή ανεργία και το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ δεν φταίει η νομισματική πολιτική της Κίνας και ακόμη και μία μεγάλη ανατίμηση του Γουάν δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα των ΗΠΑ.

Σχετικά με την Κίνα να αναφέρουμε ότι ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο υποχώρησε αρκετά στο 5.5%, αλλά τον ίδιο μήνα η βιομηχανική παραγωγή είχε την μικρότερη άνοδο του έτους, 13,2%, η οποία μέχρι στιγμής υποδηλώνει ήπια επιβράδυνση στην 2η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η επικεφαλής του TΝΤ, Christine Lagarde, σε μία διάλεξη της στο Πεκίνο προειδοποίησε για τον κίνδυνο μίας χαμένης δεκαετίας για την παγκόσμια οικονομία. Ανέφερε ότι αν όλες οι οικονομίες δεν ενεργήσουν ομαδικά, τότε θα παρασυρθούμε στο σπιράλ της αβεβαιότητας, της οικονομικής αστάθειας και την κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης.

Όλα αυτά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους
και μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού.
Σχετικά με τις χώρες της Ασίας, η επικεφαλής του TΝΤ είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένες για θύελλες και καταιγίδες που μπορεί να πλήξουν τις ακτές τους, καθώς οι αρνητικές εξελίξεις στις αναπτυγμένες χώρες θα επηρεάσουν τις αναπτυσσόμενες.


Σύμφωνα με έρευνα του Conference Board που δημοσιεύθηκε στη WSJ, τα επόμενα χρόνια η
ανεπτυγμένες χώρες θα αρχίσουν σταδιακά να ανακάμπτουν από την ύφεση, αλλά αυτή η ανάκαμψη θα
αντισταθμιστεί από την επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Βάσει της έρευνας, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί το 2012 με ρυθμό 3,2% και με 3,5% από το 2013 έως το 2016.

Η επιτάχυνση της οικονομίας από το 2013 έως το 2016 θα προέλθει από τα ανεπτυγμένα κράτη όπως η
ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ευρωζώνη όπου ο ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθεί από το 1,35% το 2012 στο 2%
τα επόμενα χρόνια.

Αντίθετα ο ρυθμός ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία θα αρχίσει να επιβραδύνεται από το 5,1% το 2012 στο 4,9% την περίοδο 2013-2016 και στο 3,4% από εκεί και έπειτα.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι διαφορετικά από την έρευνα του Conference Board αλλά στην ίδια πτωτική λογική.

Πιο συγκεκριμένα, μείωσε την ανάπτυξη στο
4% για το 2011 και 2012 από 4,3% και 4,5% αντίστοιχα των προηγούμενων εκτιμήσεων.

Επίσης τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΕ αναθεωρούν την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου το 2011 στο 5,8%
από 6,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η πτώση των ρυθμών του εμπορίου και της ανάπτυξης
έρχεται σε μία περίοδο όπου ο παγκόσμιος στόλος, αν και με πιο μειωμένους ρυθμούς από ότι αρχικά αναμενότανε, συνεχίζει να αυξάνεται.



Ανάλυση
G.Moundreas SA





ΑΠΟ-marinews.gr


Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.