Προς μερική ανανέωση η ηγεσία της εφοπλιστικής κοινότητας


Εκλογές: Σήμερα η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Μερικώς ανανεωμένη, με την είσοδο εκπροσώπων παραδοσιακών, αλλά και νέων εφοπλιστικών οικογενειών, αναμένεται να είναι η νέα συλλογική ηγεσία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που θα εκλεγεί στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΕΕ.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα σηματοδοτεί σύμφωνα με εκτιμήσεις την ανάγκη της ανανέωσης αλλά και της συνέχειας της παράδοσης που θέλει την ηγεσία της ΕΕΕ ενωμένη να εκφράζει το σύνολο της ελληνόκτητης ναυτιλίας, με πυξίδα τη συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και τη διατήρησης της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας της.
Η συνέλευση της ΕΕΕ πραγματοποιείται εν μέσω μιας σοβαρής ναυτιλιακής κρίσης, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στην εισήγηση του προέδρου της ΕΕΕ, Θεόδωρου Βενιάμη, ο οποίος -όπως εκτιμάται- θα επανεκλεγεί στη θέση του προέδρου της ΕΕΕ, για μία ακόμη τριετία.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΕΕ αναμένεται, εκτός του πλούσιου απολογισμού της δραστηριότητας του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου, ότι θα αναφερθεί και σε όλα τα σοβαρά διεθνή και «εσωτερικά θέματα» που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναλάβει τη θέση του ελληνικού εφοπλισμού για την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας συνδεδεμένου άμεσα με το Λιμενικό Σώμα θέση που βρίσκει σύμφωνα τα δύο από τα τρία κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ, με το ΠΑΣΟΚ ωστόσο να δέχεται και αυτό την ανάγκη επαναδημιουργίας ενός «πολιτικού» όπως το χαρακτηρίζει ΥΕΝ
Ωστόσο, δεδομένης της ρευστότητας που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που θεωρούν ότι η «ολική επαναφορά» του ΥΕΝ δεν είναι μακριά.
Ιδιαίτερη αναμένεται να είναι η αναφορά του κ. Βενιάμη στην ευρύτερη προσφορά της ναυτιλίας στον τόπο, σε μια μάλιστα περίοδο που η χώρα διέρχεται τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση. Η προσφορά της ναυτιλίας, άλλωστε, είναι εμφανής από το εισροή του ναυτιλιακού συναλλάγματος.
Η άμεση συνεισφορά της στη χώρα ανέρχεται σε 140 δισ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ στο ενδεκάμηνο του 2011 οι εισροές από τη ναυτιλία έφτασαν τα 12,8 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας και τις τουριστικές εισφορές οι οποίες ανήλθαν στα 10,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ θα αναφερθεί, για μία ακόμη φορά, στην αποφυγή λήψης περιφερειακών μέτρων, στα θέματα περιβάλλοντος και θα ταχθεί κατά των μέτρων προστατευτισμού που εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου. Τέλος, σε ό,τι αφορά το «εσωτερικό μέτωπο» θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη προσέλκυσης νέων στη θάλασσα και στην αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων.
Διεθνή θέματα
Σημαντικό μέρος της εισήγησης του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να αφορά τα διεθνή θέματα της ναυτιλίας, όπως είναι η πειρατεία.


ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr
ΠΗΓΗ-naftemporiki.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.