Σημαντική άνοδο εσόδων εμφάνισε η Dryships το 2011


Αποτελέσματα: Ωθηση από τον τομέα των Drill Ships

Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας: «Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Dryships είναι η συμμετοχή της με ποσοστό 73,9% στην OceanRig».

Το φράγμα του ενός δισ. δολαρίων σε έσοδα «έσπασε» το 2011 η Dryships του Γιώργου Οικονόμου.
Η εισηγμένη στο Nasdaq εταιρεία παρουσίασε έσοδα ύψους 1,077 δισ. δολαρίων πέρσι, αυξημένα κατά 218 εκατ. δολάρια σε σχέση με το 2010.
Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας από τη δραστηριοποίηση του στόλου της, (bulker και δεξαμενόπλοια) διαμορφώθηκαν στα 378 εκατ. δολάρια, και από τη διαχείριση των drill ships στα 699,6 εκατ. δολάρια. Τα αντίστοιχα ποσά για το 2010 ανέρχονται σε 457,8 και 401,9 εκατ. δολάρια αντίστοιχα. Ωστόσο, η εταιρεία κατάγραψε ζημιές 70,1 εκατ. δολαρίων για το 2011, έναντι κερδών 188,3 εκατ. δολαρίων το 2010.
Το δ' τρίμηνο
Για το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η Dryships σημείωσε έσοδα ύψους 328,1 εκατ. δολαρίων έναντι 215,8 εκατ. δολαρίων το 2010. Στον αντίποδα όμως έκλεισε το τελευταίο τρίμηνο του 2011 με ζημιές ύψους 9,1 εκατ. δολαρίων από κέρδη 97,9 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο του 2010. Τα καθαρά έσοδα από τη δραστηριοποίηση του στόλου των bulk carriers της εταιρείας ανήλθαν σε 81,7 εκατ. δολάρια, έναντι 106,7 εκατ. δολάρια το δ' τρίμηνο του 2010. Το αντίστοιχο ποσό από τη δραστηριοποίηση των πλοίων γεωτρήσεων αυξήθηκαν κατά 135,4 εκατ. δολάρια σε σχέση με το δ΄τρίμηνο του 2010 και διαμορφώθηκαν στα 237,7 εκατ. δολάρια.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα δεξαμενόπλοια, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε στα 3,6 εκατ. δολάρια. Τα έξοδα για την αποπληρωμή δανείων και τόκων για το δ΄τρίμηνο του 2011 έφτασαν τα 48,2 εκατ. δολάρια από 5,7 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 αποτέλεσε μια πολύ σημαντική περίοδο για την Dryships σε ό,τι αφορά τα πλοία γεωτρήσεων. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Οικονόμου, η δραστηριότητα των drill ship δημιούργησε κερδοφορία στην εταιρεία.
«Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι η συγκεκριμένη περίοδος σηματοδότησε το πέρασμά μας σε νέα εποχή ανάπτυξης, που βασίζεται στα εξασφαλισμένα με ναυλοσύμφωνα μελλοντικά έσοδα της εταιρείας», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου. Σημειώνεται ότι από τη διαχείριση των εννέα drill units η εταιρεία έχει εξασφαλισμένα μίνιμουμ έσοδα μέχρι το 2015 ύψους 2,3 δισ. δολαρίων.
«Αμυντική στρατηγική»
Σε ό,τι αφορά το στόλο της Dryships από bulker και δεξαμενόπλοια, o κ. Οικονόμου σημειώνει χαρακτηριστικά η εταιρεία εξακολουθεί να εφαρμόζει την «αμυντική στρατηγική» για διαρκή ανανέωση του στόλου της.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση να παραγγείλει τη ναυπήγηση τεσσάρων υψηλών προδιαγραφών παγοθραυστικών bulker, που θα αντικαταστήσουν παλαιότερα πλοία της εταιρείας, όπως τα Avoca και Padre τα οποία πουλήθηκαν. «Πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουμε την κάμψη της αγοράς το 2012».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Dryships είναι η συμμετοχή της με ποσοστό 73,9% στην OceanRig, που διαχειρίζεται το στόλο με τα drill ships.
Το επιχειρησιακό σχέδιο
«Η διοίκηση της εταιρείας δεσμεύεται να συνεχίσει το επιχειρησιακό σχέδιο για την Ocean Rig, ώστε να ενισχυθεί η αξία της επένδυσης των μετόχων της Dryships», τόνισε χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Οικονόμου. Υπογραμμίζεται ότι για το 2011 η Ocean Rig παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 95,3 εκατ. δολαρίων.
Ο στόλος
Η Dryships διαχειρίζεται ένα στόλο από 35 bulker, εκ των οποίων τα εννέα είναι capesize, τα 24 panamax και τα δύο supramax. Επίσης τρέχει ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για 12 bulker εκ των οποίων τα πέντε είναι VLOC χωρητικότητας 206.000 dwt το καθένα.
Σε ό,τι αφορά τα δεξαμενόπλοια έχει στο στόλο της αυτή τη περίοδο πέντε (τέσσερα aframax και ένα suezmax) και υπό παραγγελία ακόμα εφτά, ενώ διαθέτει και εννέα Drill Rigs.



ΠΗΓΗ-naftemporiki.gr
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.