Λιμενική δραστηριότητα: Στα επίπεδα του '05 η κίνηση

Στοιχεία για τις θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές επιβατών και λιμένων το 2010, δημοσίευσε πρόσφατα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, στην έκδοση «Statistics in Focus».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, η λιμενική δραστηριότητα  αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες της ΕΕ κατά 5,7% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2009. 


Αξιοσημείωτη αύξηση σημειώθηκε στην Πολωνία, την Εσθονία και τη Φινλανδία με αύξηση της χωρητικότητας των διακινούμενων εμπορευμάτων στους λιμένες αυτούς 32%, 19,5% και 17% αντίστοιχα.

Αν και τα στοιχεία που αφορούν στην ευρωπαϊκή λιμενική δραστηριότητα συνέχισαν να δείχνουν μια σταδιακή ανάκαμψη από την οικονομική ύφεση, η συνολική δραστηριότητα στους λιμένες της ΕΕ το 2010 παρέμεινε χαμηλότερα από το επίπεδο που καταγράφηκε το 2005.

Τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν επίσης την επικράτηση της Ολλανδίας έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου, ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα εμπορευματικών μεταφορών στην ΕΕ, με 539 εκατομμύρια τόνους που διακινήθηκαν στα ολλανδικά λιμάνια το 2010, ακολουθούμενο από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Οι εσωτερικές κινήσεις των αγαθών συνέχισαν να κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές θαλάσσιες μεταφορές το 2010, χάριν κυρίως στο υγρό φορτίο που περιλαμβάνει το πετρέλαιο και τα παράγωγά του  και οι οποίες αντιπροσώπευσαν σχεδόν το 62% της συνολικής χωρητικότητας των εμπορευμάτων που διακινείται σε λιμένες της ΕΕ το 2010.

Τα στοιχεία από το 2010 δείχνουν επίσης αύξηση στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνολικά, οι θαλάσσιες μεταφορές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,9% από το 2009 έως το 2010.

Οι διεθνείς ενδοκοινοτικές μεταφορές αυξήθηκαν κατά 8,9% σε σύγκριση με το 2009.

Στοιχεία δόθηκαν επίσης και για τις μεταφορές επιβατών.

Σε αντίθεση με τη κίνηση του φορτίου, ο συνολικός αριθμός των επιβατών που διήλθαν από την ΕΕ το 2010 παρουσιάζει μείωση 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μια τάση που σημειώνεται από το 2007.

Ο αριθμός των επιβατών που επιβιβάστηκαν και αποβιβάστηκαν το 2010, εκτιμάται ότι αγγίζει τα 396 εκατ, και αφορά κυρίως το τομέα των μεταφορών σε εθνικές και ευρωπαϊκές συνδέσεις με οχηματαγωγά πλοία.

Οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων αντιπροσωπεύουν  μόνο το 3% των συνολικών στοιχείων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μείωση στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών στην ΕΕ είναι αποτέλεσμα του ανοίγματος των νέων συνδέσεων bridge, της αυξημένης χρήσης της σήραγγας της Μάγχης και των πτήσεων χαμηλού κόστους.

Σε επίπεδο κρατών – μελών,  μέλους, η Ιταλία έρχεται πρώτη  και ακολουθεί η Ελλάδα με 88 και 84 εκατομμύρια επιβάτες, αντίστοιχα, που διήλθαν από τους λιμένες τους το 2010.










ΠΗΓΗ:theseanation.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.