Έρευνες πετρελαίου σε 10-12 χερσαίες περιοχές

ΣΕ νέο γύρο παραχωρήσεων για 10-12 χερσαίες περιοχές της Ελλάδας πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την 1η Ιουλίου, ενώ στο τέλος Ιουνίου αναμένονται οι προτάσεις για την έρευνα των περιοχών που έχουν προκηρυχθεί ήδη σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα.
Εν τω μεταξύ, εντός του Απριλίου αναμένεται να έχουν επιλεγεί οι εταιρίες που θα διενεργήσουν σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, οι οποίες θα οδηγήσουν σε έναν ακόμη γύρω παραχωρήσεων περίπου 15 θαλάσσιων οικοπέδων.

Τη σύνοψη αυτή των εξελίξεων γύρω από τις έρευνες πετρελαίου που δρομολογήθηκαν την τελευταία διετία με ευθύνη του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη έκαναν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος και ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι έως το τέλος του 2012 ή στις αρχές του 2013 θα έχει μπει το πρώτο ερευνητικό γεωτρύπανο σε κάποια από τις περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στους διαγωνισμούς.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε χθες ότι έως το τέλος Μαρτίου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, για την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργούν η ανακάλυψη των κοιτασμάτων σε Κύπρο και Ισραήλ, αλλά και η πιθανότητα ανακάλυψης κοιτασμάτων στην Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, το μνημόνιο αυτό «θα δώσει νέα, μεγάλη ώθηση στη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας, σε μια περίοδο που πιθανότατα να ξαναγράφεται ενεργειακή σκακιέρα». Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε για έναν νέο, τρίτο δρόμο ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης, πέραν της Κασπίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες
Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες που προσέλκυσε το ενδιαφέρον οκτώ μεγάλων εταιριών του χώρου, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι μέσα στον προσεχή μήνα θα αξιολογηθούν οι προσφορές και θα γίνει η επιλογή, με κριτήρια την αξιοπιστία τους, τα χιλιόμετρα ερευνών που προτίθενται να εκτελέσουν και τα χρήματα που θα εισπράξει το Δημόσιο από την πώληση των δεδομένων. Μετά την κατακύρωση θα απαιτηθούν 4-6 μήνες ερευνών και ερμηνείας των δεδομένων και στο τέλος του 2012 ή στις αρχές του 2013 θα πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος γύρος παραχωρήσεων για 15 περιοχές του Ιονίου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης.

Στο τέλος Ιουνίου κλείνει ο γύρος παραχώρησης που είναι σε εξέλιξη για Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους τουλάχιστον δύο μεγάλες 2 πετρελαϊκές εταιρίες.
Την 1η Ιουλίου θα γίνει η προκήρυξη για 10-12 χερσαία οικόπεδα για τα οποία υπάρχουν σεισμικά δεδομένα σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Επανομή, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Καλαμάτα, Ανατολική Κρήτη, Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, μετά και την τοποθέτηση εντός του Μαρτίου της διοίκησης του φορέα υδρογονανθράκων, θα «ανοίξουμε» όλο το εθνικό αρχείο υδρογονανθράκων ώστε να είναι διαθέσιμα τα δεδομένα και να αποτελέσουν στοιχείο προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χώρα μας θα προχωρήσει και σε έρευνες στην περιοχή του Αιγαίου, σημείωσε ότι «θα προχωρήσει σε κάθε διαδικασία για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε κάθε περιοχή που υπάρχουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».
Σε ό,τι αφορά δε τις πιθανότητες εντοπισμού εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, το κλίμα αισιοδοξίας ήταν έντονο χθες στο υπουργείο, το οποίο βεβαίως βασίζεται και στα θετικά αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες.




ΠΗΓΗ:express.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.