Διεθνοποιημένο το προφίλ των εισηγμένων


Διοίκηση: Ερευνα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις ναυτιλιακές σε ξένα χρηματιστήρια

Eντονα διεθνοποιημένο χαρακτήρα επιδεικνύουν οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Παρατηρητήριου Εταιρικής Διακυβέρνησης (HOCG), σε αντίθεση με την παραδοσιακή οικογενειακή δομή που έχουν οι private ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, οι εισηγμένες διαθέτουν από τρεις έως τέσσερις αλλοδαπούς στα διοικητικά τους συμβούλια, που αποτελούνται κατά μέσο όρο από 6,73 μέλη.
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΠΕΔ) είναι ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο, που στοχεύει στη μελέτη και εφαρμογή υπεύθυνων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων παραμένουν στη θέση τους, σύμφωνα με την έρευνα για 39,7 μήνες κατά μέσο όρο, ενώ υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ευστάθεια με τις θέσεις των προέδρων και των διευθυνόντων συμβούλων που παραμένουν στις θέσεις του 48,6 μήνες και 48,7 μήνες, αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα το 86,2% των επιχειρήσεων διατήρησε τον ίδιο πρόεδρο για ολόκληρη την περίοδο που εξετάζεται ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό για τους διευθύνοντες συμβούλους.
Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων στις διεθνείς αγορές ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών τα 53 χρόνια, ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν μικρότερο μέσο όρο ηλικίας που φτάνει τα 47,5 χρόνια.
Ο νεότερος πρόεδρος εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας για τη περίοδο που εξετάζεται είναι 40 ετών και ο γηραιότερος 78. Αντίστοιχα ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος είναι 32 ετών και ο γηραιότερος 69.
Το φύλο
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων είναι άντρες, αφού κατέχουν τις 258 από τις 267 συνολικά θέσεις, των εισηγμένων εταιρειών κατά την περίοδο 2004 - 2010.
Στις κορυφαίες θέσεις των διοικητικών συμβουλίων βρίσκονται μόλις τρεις γυναίκες ποσοστό 8,8% ενώ υπάρχουν 31 άντρες 91,2%. Αντίστοιχα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου υπάρχουν μόλις τέσσερις γυναίκες και 30 άντρες.
Στην έρευνα του HOCG η κα. Αγγελική Φράγκου αποτελεί τη μοναδική γυναίκα που είναι ταυτόχρονα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος σε τρεις διαφορετικές ναυτιλιακές εταιρείας (Navios Maritime Holdings, Navios Maritime Partners and Navios Acquisition).
Σύμφωνα με την αντίστοιχη περσινή έρευνα υπήρχαν 244 θέσεις μελών συμβουλίων διοίκησης για το διάστημα 2004-2009 εκ των οποίων 27 ήταν μέλη συμβουλίων σε περισσότερες από μία εταιρείες. Από τους 244 διοικούντες οι 235 είναι άνδρες και μόλις εννέα γυναίκες.
Οι αλλοδαποί
Σε 29 διοικητικά συμβούλια το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι υπάρχουν 102 αλλοδαποί, δηλαδή περίπου 3,5 ανά διοικητικό συμβούλιο. Κάθε δ.σ. έχει τουλάχιστον έναν αλλοδαπό στη σύνθεσή του ενώ ο μέγιστος αριθμός αλλοδαπών φτάνει τους εφτά.
Αυτό οφείλεται στο παγκόσμιο προφίλ που έχουν οι εισηγμένες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. "Η ύπαρξη των ξένων στελεχών δημιουργεί νέες προοπτικές στη διαχείριση και λειτουργία των εταιρειών αναφέρει η έρευνα".
Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι το 51,7% των εταιρειών είχαν μέχρι τρεις αλλοδαπούς στα διοικητικά τους συμβούλια, ενώ στο 34,3% των εταιρειών ο αριθμός των αλλοδαπών κυμαίνεται από τρεις μέχρι πέντε, και στο 13,8% των εταιρειών από πέντε μέχρι εφτά.
Το μέγεθος
Ο μέσος όρος των διοικητικών συμβουλίων για τις 29 εταιρείες που εξετάζονται είναι 6,73 μέλη. Οι περισσότερες εταιρείες, οι 15 (51,8%) κυμαίνονται από πέντε μέχρι εφτά μέλη, ενώ ακόμα εφτά εταιρείες (το 24,1) προτιμούν διοικητικά συμβούλια με μέγεθος από εφτά μέχρι εννέα μέλη.
Χρόνος υπηρεσίας
Από την έρευνα του HOCG φαίνεται ότι οι εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν την τάση να κρατούν τα μέλη τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Η πλειοψηφία του δείγματος (51,7%) είχαν διοικητικά συμβούλια που υπηρέτησαν διάστημα μέχρι και τρία χρόνια, ενώ στο 37% των εταιρειών υπηρέτησαν για διάστημα από τρία μέχρι τέσσερα χρόνια. Επίσης στο 55,2% των επιχειρήσεων ο πρόεδρος υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια, ενώ στο 37,9% είχαν πρόεδρους που η θητεία τους διήρκησε για περισσότερο από τέσσερα και μέχρι εφτά χρόνια. Στο 6,9% των περιπτώσεων , διαπιστώθηκε ότι η θητεία του πρόεδρου υπερέβη τα εφτά χρόνια.
Όσον αφορά τη διάρκεια της θητείας του διευθύνοντος συμβούλου, στο 53,6% του εταιρειών του δείγματος υπηρέτησε το διοικητικό συμβούλιο για έως και τέσσερα χρόνια, ενώ στο 46,4% των εταιρειών διατηρήθηκε στη θέση του για περισσότερο από τέσσερα χρόνια.


ΠΗΓΗ-naftemporiki.gr
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.