Άλλη μία «παράσταση» δίνεται στο θρίλερ των κοιτασμάτων του «αμαρτωλού» Πρίνου. Η Energean Oil του Μαθιού Ρήγα απειλεί να τινάξει στον αέρα την επένδυση της εκμετάλλευσης πετρελαίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, αλλά και να απαντλήσει το υπόλοιπο φυσικό αέριο που βρίσκεται στην υποθαλάσσια αποθήκη της Νότιας Καβάλας, η οποία όμως είναι υπό αποκρατικοποίηση!
Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Πρίνου αποτελεί επί πολλά χρόνια ένα «αμαρτωλό» πεδίο επιχειρηματικών αστοχιών, κερδοσκοπίας και χαμένων ευκαιριών.
Η "Deal" είχε αποκαλύψει στις αρχές του 2012, τα μυστήρια που υπάρχουν γύρω από την υπόθεση «Πρίνος» και αν υπάρχουν πραγματικά επαρκή κοιτάσματα, καθώς μέχρι το 1985 παρήγαγαν 30.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ σήμερα έχουν φθάσει μόλις στα 3.000 (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και κοίτασμα Ε). Η κοινοπραξία ξένων εταιριών NAPC το 1999 αποχώρησε, υποστηρίζοντας ότι το κοίτασμα στέρεψε, ενώ το 2000 ανέλαβε την συντήρηση και φύλαξή της η εταιρία Ευρωτεχνική Α.Ε. μέσω της Καβάλα Όιλ. Η Ευρωτεχνική, βάδισε στα χνάρια των distress funds. Έβγαλε κέρδη και αποχώρησε, για να μπει στο «παιχνίδι» ο περιβόητος Φρανκ Τίμις, ο οποίος διέδωσε ότι βρήκε τόνους πετρέλαιο, κατάφερε να εκτινάξει την μετοχή της εταιρίας Regal, η οποία είχε εξαγοράσει την Καβάλα Όιλ. Όταν όμως αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε πετρέλαιο, τόσο όσο έλεγε τουλάχιστον, είχε ήδη αποκομίσει υπεραξίες από την πώληση των μετοχών του και έφυγε.
Η περίπτωση του Μαθιού Ρήγα δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τα παραπάνω, ωστόσο τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι αν υπάρχει πραγματικά τόσο πετρέλαιο που υποστηρίζει ότι μπορεί να βρει στον Πρίνο και ιδιαίτερα στο κοίτασμα Ε, που να αξίζει μια επένδυση 100 εκατ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil, Μαθιός Ρήγας
Η διαμάχη με τα ΕΛΠΕ και η... εμπλοκή της ΔΕΠΑ
Η Energean Oil βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε διαμάχη με τα Ελληνικά Πετρέλαια για ένα ακόμη ζήτημα, που αφορά την εξαγορά της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων έρευνας στις περιοχές ανατολικά και δυτικά της Θάσου (εκτός των περιοχών όπου γίνεται σήμερα παραγωγή πετρελαίου), τα οποία εξακολουθούν να ανήκουν κατά 75% στην εταιρία Calfrac, διάδοχο της Κοινοπραξίας NAPC που είχε αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων το 1981 και αποχώρησε το 1999. Η διαπραγμάτευση αφορά την εξαγορά του 70% των δικαιωμάτων, η οποία προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των ΕΛΠΕ, που κατέχουν το υπόλοιπο 25% η οποία - κατά την Energean - αρχικά δόθηκε αλλά στη συνέχεια απεσύρθη. Από την άλλη πλευρά αναφέρεται πάντως ότι το ζήτημα αφορά αποκλειστικά την Energean και την Calfrac.
Από το περιβάλλον όμως της Energean Oil αφήνονται υπονοούμενα ότι συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, ενδιαφέρονται να «βγάλουν από τη μέση» την Energean.Kάποιοι μάλιστα προχωρούν περισσότερο και συνδέουν ακόμα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ με τη συγκεκριμένη επένδυση.
ΠΗΓΗ-dealnews.gr
ΠΗΓΗ-dealnews.gr