Οι απειλές της Energean Oil και ο «αμαρτωλός» Πρίνος


Γιατί ανεστάλη η επένδυση των 100 εκατ. ευρώ για έρευνες πετρελαίου

Άλλη μία «παράσταση» δίνεται στο θρίλερ των κοιτασμάτων του «αμαρτωλού» Πρίνου. Η Energean Oil του Μαθιού Ρήγα απειλεί να τινάξει στον αέρα την επένδυση της εκμετάλλευσης πετρελαίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, αλλά και να απαντλήσει το υπόλοιπο φυσικό αέριο που βρίσκεται στην υποθαλάσσια αποθήκη της Νότιας Καβάλας, η οποία όμως είναι υπό αποκρατικοποίηση!
Αφορμή για την νέα αρνητική εξέλιξη στα κοιτάσματα του Πρίνου, σύμφωνα με την Energean Oil, αποτέλεσε η καθυστέρηση επί 32 μήνες της άδειας που ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η εταιρία για να καθορίσει τις ευρύτερες επενδυτικές της κινήσεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Ως επιπλέον μέτρο πίεσης, ο κ. Ρήγας έθεσε ήδη σε διαθεσιμότητα 60 άτομα που απασχολεί στις γεωτρήσεις πετρελαίου, ενώ ανέστειλε τις συμβάσεις με εξωτερικούς εργολάβους, τους οποίους απασχολεί στην προετοιμασία της επένδυσης στον Πρίνο.

Η απόφαση της διακοπής της επένδυσης, όμως, εγείρει πολλά ερωτηματικά, σχετικά με τους πραγματικούς λόγους που την προκάλεσαν. Στην περίπτωση αυτή, το τοπίο εμφανίζεται πολύ θολό. Η εταιρία αποφάσισε τη διακοπή του προγράμματος ανάπτυξης του κοιτάσματος Ε του Πρίνου. Όμως το ΥΠΕΚΑ είχε δώσει άδεια γεώτρησης στο συγκεκριμένο κοίτασμα, ώστε με την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων, η αύξηση της παραγωγής να ανέλθει στα 5.000 βαρέλια την ημέρα. Μάλιστα, τα εγκαίνια της γεώτρησης είχε κάνει ο ίδιος ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Τα αποτελέσματα όμως των γεωτρήσεων δεν ήταν τα αναμενόμενα, καθώς προστέθηκαν μόλις 1.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του Μαθιού Ρήγα. Παράλληλα, είχε μειωθεί κατά πολύ και η παραγωγή των κοιτασμάτων Πρίνος και Βόρειος Πρίνος στα 2.000 βαρέλια την ημέρα, αν και ο στόχος ήταν τα 3.000 βαρέλια μέσα στο 2011, στόχος που μετατέθηκε για το 2012, ενώ με την προσθήκη του κοιτάσματος Ε θα έφθαναν τα 6.000 βαρέλια. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Energean Oil υπέβαλε αίτηση στο ΥΠΕΚΑ, επαναφέροντας τον αρχικό σχεδιασμό για το κοίτασμα Ε, τον οποίο είχε παρουσιάσει στο ΥΠΕΚΑ το 2007, όταν διεκδικούσε την άδεια εκμετάλλευσης του Πρίνου.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα ερωτηματικό που χρήζει απάντησης. Η Energean Oil, επετίθετο κατά της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί η εταιρία έχει πάρει άδεια παραχώρησης μέχρι το 2014. Τώρα ο κ. Ρήγας υποστηρίζει ότι η άδεια που κατέχει η Energean για το κοίτασμα δε λήγει το 2014, αλλά «όταν τελειώσει το αέριο». Ποιο από τα δύο τελικά ισχύει και γιατί χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ως απειλή η απάντληση όλου του φυσικού αερίου που υπάρχει στη Νότια Καβάλα, αφού, όπως υποστηρίζει ο κ. Ρήγας, αυτό προβλέπεται από τη σύμβαση;

Από την άλλη πλευρά, ποικίλα είναι τα ερωτηματικά για το αν έχει τη δυνατότητα η Energean Oil να προχωρήσει στην επένδυση και πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως άλλοθι η καθυστέρηση της έγκρισης της άδειας που έχει ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ; Η χρηματοδότηση, με τα σημερινά δεδομένα των τραπεζών φαντάζει ακατόρθωτη, καθώς ο όμιλος (Energean Oil και Καβάλα Όιλ) έχει -1,3 εκατ. ευρώ αρνητικά κεφάλαια για το 2010 (στοιχεία για το 2011 δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα), ζημιές 23,4 εκατ. ευρώ και δάνεια 43 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η Καβάλα Όιλ είχε βρεθεί στο αρνητικό προσκήνιο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν συνελήφθη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας για οφειλές στην εφορία. Η διοίκηση Μαθιού Ρήγα έσπευσε να μιλήσει για προσπάθεια επικοινωνιακών εντυπώσεων χωρίς ουσία, καθώς το ΑΦΜ της Καβάλα Όιλ έδειχνε οφειλή 300 ευρώ. Παραδέχτηκε όμως ότι οι οφειλές της εταιρίας ανέρχονται σε 725 χιλ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται; 

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Πρίνου αποτελεί επί πολλά χρόνια ένα «αμαρτωλό» πεδίο επιχειρηματικών αστοχιών, κερδοσκοπίας και χαμένων ευκαιριών.

Η "Deal" είχε αποκαλύψει στις αρχές του 2012, τα μυστήρια που υπάρχουν γύρω από την υπόθεση «Πρίνος» και αν υπάρχουν πραγματικά επαρκή κοιτάσματα, καθώς μέχρι το 1985 παρήγαγαν 30.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ σήμερα έχουν φθάσει μόλις στα 3.000 (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και κοίτασμα Ε). Η κοινοπραξία ξένων εταιριών NAPC το 1999 αποχώρησε, υποστηρίζοντας ότι το κοίτασμα στέρεψε, ενώ το 2000 ανέλαβε την συντήρηση και φύλαξή της η εταιρία Ευρωτεχνική Α.Ε. μέσω της Καβάλα Όιλ. Η Ευρωτεχνική, βάδισε στα χνάρια των distress funds. Έβγαλε κέρδη και αποχώρησε, για να μπει στο «παιχνίδι» ο περιβόητος Φρανκ Τίμις, ο οποίος διέδωσε ότι βρήκε τόνους πετρέλαιο, κατάφερε να εκτινάξει την μετοχή της εταιρίας Regal, η οποία είχε εξαγοράσει την Καβάλα Όιλ. Όταν όμως αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε πετρέλαιο, τόσο όσο έλεγε τουλάχιστον, είχε ήδη αποκομίσει υπεραξίες από την πώληση των μετοχών του και έφυγε.

Η περίπτωση του Μαθιού Ρήγα δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τα παραπάνω, ωστόσο τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι αν υπάρχει πραγματικά τόσο πετρέλαιο που υποστηρίζει ότι μπορεί να βρει στον Πρίνο και ιδιαίτερα στο κοίτασμα Ε, που να αξίζει μια επένδυση 100 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil, Μαθιός Ρήγας

Η διαμάχη με τα ΕΛΠΕ και η... εμπλοκή της ΔΕΠΑ

Η Energean Oil βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε διαμάχη με τα Ελληνικά Πετρέλαια για ένα ακόμη ζήτημα, που αφορά την εξαγορά της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων έρευνας στις περιοχές ανατολικά και δυτικά της Θάσου (εκτός των περιοχών όπου γίνεται σήμερα παραγωγή πετρελαίου), τα οποία εξακολουθούν να ανήκουν κατά 75% στην εταιρία Calfrac, διάδοχο της Κοινοπραξίας NAPC που είχε αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων το 1981 και αποχώρησε το 1999. Η διαπραγμάτευση αφορά την εξαγορά του 70% των δικαιωμάτων, η οποία προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των ΕΛΠΕ, που κατέχουν το υπόλοιπο 25% η οποία - κατά την Energean - αρχικά δόθηκε αλλά στη συνέχεια απεσύρθη. Από την άλλη πλευρά αναφέρεται πάντως ότι το ζήτημα αφορά αποκλειστικά την Energean και την Calfrac.

Από το περιβάλλον όμως της Energean Oil αφήνονται υπονοούμενα ότι συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, ενδιαφέρονται να «βγάλουν από τη μέση» την Energean.Kάποιοι μάλιστα προχωρούν περισσότερο και συνδέουν ακόμα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ με τη συγκεκριμένη επένδυση.







ΠΗΓΗ-dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.