Σημαντικότερη των εκτιμήσεων αποδεικνύεται η αρνητική επίπτωση διεθνώς, από την ύφεση που προκαλούν ήδη στην Ευρώπη οι πολιτικές ακραίας λιτότητας. Τα τελευταία στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο των δύο άλλων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, των ΗΠΑ και της Κίνας, παραπέμπουν σε ραγδαία εξασθένηση των εξαγωγών προς την Ευρώπη και άρα επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου.
Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο, αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα τους αναλυτές. Το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, φθάνοντας τα 52,57 δισ. δολ., έναντι μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 48,4 δισ. δολ. Το έλλειμμα παρουσιάζεται αυξημένο 4,3% σε σχέση με το Δεκέμβριο, τα στοιχεία για τον οποίο αναθεωρήθηκαν μάλιστα ανοδικά (50,42 από 48,8 δισ. δολ.).
Εισαγωγές
Η διεύρυνση του ελλείμματος αποδίδεται στην αύξηση των εισαγωγών 2,1% χάρη στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας (έφτασαν το επίπεδο-ρεκόρ των 233,37 δισ. δολ.), την οποία δεν μπορούν να «παρακολουθήσουν» οι εξαγωγές παρά τη μικρή τους αύξηση (1,4% στα 180,81 δισ. δολ.). Η αναιμική αυτή επίδοση αποδίδεται στην υποχώρηση των εξαγωγών προς Ευρωζώνη και Κίνα (κατά 1,32 και 8,37 δισ. δολ., αντιστοίχως), με το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα έναντι της τελευταίας να επιστρέφει και πάλι πάνω από τα 26 δισ. δολ.
Το Σάββατο, όμως, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Πεκίνο για το κινεζικό εμπορικό ισοζύγιο το Φεβρουάριο επιφύλασσαν μια μεγάλη έκπληξη. Οι αναλυτές γνώριζαν ότι οι εορτασμοί του κινεζικού νέου έτους (τέλος Ιανουαρίου) παραδοσιακά προκαλούν εποχικές αλλοιώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο και οι περισσότεροι προέβλεπαν ότι θα καταγραφεί εμπορικό έλλειμμα (8,5 δισ. δολ. η μέση πρόβλεψη) μετά το πλεόνασμα 27,28 δισ. δολ. του Ιανουαρίου. Η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη σε έρευνα του πρακτορείου Dow Jones ήταν της Bank of America (23,2 δισ. δολ.) αλλά τελικά ακόμα και αυτή αποδείχθηκε... αισιόδοξη: Το εμπορικό έλλειμμα έφτασε τα 31,48 δισ. δολ. - το υψηλότερο επίπεδο από τότε που το διεθνές πρακτορείο άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία (2000).
Υποχώρηση
Ακριβώς όπως και στην περίπτωση των ΗΠΑ, το υψηλό κινεζικό εμπορικό έλλειμμα αποδίδεται στην αύξηση των εισαγωγών (39,6% έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 26%) που δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν οι εξαγωγές (αύξηση 18,46% έναντι πρόβλεψης 28,8%). Ο αναλυτής της Nomura Ζουιγουέι Ζανγκ, αποδίδει τα ιδιαίτερα ασθενή στοιχεία των εξαγωγών στην απότομη υποχώρηση της ζήτησης από την Ευρώπη.
Φαίνεται, μάλιστα, ότι ήδη οι κινεζικές εταιρείες «τραβούν χαλινάρι», καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε το πρώτο δίμηνο του έτους στο 11,4%. Η εξασθένηση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο και στην εγχώρια ζήτηση, με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται 14,7%, έναντι πρόβλεψης για 17,5%. Η επιβράδυνση αυτή, με τη σειρά της, ερμηνεύει τη μείωση των αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα. Η ύφεση, δηλαδή, στην Ευρωζώνη επιδρά αρνητικά στους βασικούς εμπορικούς εταίρους των Ευρωπαίων, προκαλώντας στη συνέχεια έναν φαύλο κύκλο επιβράδυνσης.
Στο Πεκίνο, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι για το σύνολο του έτους το εμπορικό ισοζύγιο θα είναι πλεονασματικό. Κάθε χρόνο οι πρώτοι μήνες συνηθίζεται να καταγράφουν έλλειμμα, λόγω της πρακτικής των επιχειρήσεων να γεμίζουν τις αποθήκες τους με εισαγόμενες πρώτες ύλες, που στη συνέχεια μετατρέπονται σε εξαγωγές προϊόντων. Η εξασθένηση, δε, της εγχώριας ζήτησης οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό, επιτρέποντας στις Αρχές να «χαλαρώσουν» περαιτέρω τη νομισματική πολιτική.
Του Χάρη Σαββίδη
hsav@pegasus.gr
για την Ημερησία