Μεγάλο ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο


Οκτώ προσφορές από 11 εταιρείες υπεβλήθησαν επισήμως στο ελληνικό κράτος για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Πατραϊκός κόλπος (δυτικά) και Κατάκολο και στη χερσαία περιοχή Ιωάννινα.
Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σημείωσαν μάλιστα ότι η συμμετοχή διαγωνισμό κρίνεται εξαιρετικά επιτυχής  παρά το δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον και την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα.
 Για μεγάλο ενδιαφέρον έκανε λόγο και ο ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευ.Λιβιεράτος  ο οποίος πρόσθεσε:
«Η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να ενισχύσει την γεωστρατηγική θέση και την ανταγωνιστικότητα της, για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση». Η Ελλάδα, που δεν παράγει σχεδόν καθόλου πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, στοχεύει στην εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναδιάρθρωση της οικονομίας και της μείωσης της εξάρτησής της από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα ξοδεύει ετησίως 10-12 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν:
Για την περιοχή Ιωάννινα
1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
2. Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)
3. Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.
4. Chariot Oil and Gas Limited
Για την περιοχή Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)
1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
Για την περιοχή Κατάκολο
1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. GrekoilEnergyVenturesLTD
Σημειώνεται από το υπουργείο «ότι για τις ίδιες περιοχές, στον επίσημο γύρο παραχωρήσεων το 1996 συμμετείχαν μόλις δύο εταιρίες για την περιοχή των Ιωαννίνων, δύο για τον Πατραϊκό και καμία για την περιοχή του Κατάκολου».
Σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων  στο Reuters, τα αποθέματα πετρελαίου στα τρία μπλοκ συνδυαστικά, στις θαλάσσιες περιοχές του Πατραϊκού κόλπου (δυτικά) και του Κατάκολου και στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, ενδέχεται να ανέρχονται στα 280 βαρέλια πετρελαίου.
Τα κοιτάσματα εκτιμάται ότι βρίσκονται κοντά στην Πάτρα, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.
Τον τελευταίο αιώνα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 ανεπιτυχείς δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, με την πιο πρόσφατη πριν από 12 χρόνια. Οι περισσότερες από αυτές τις γεωτρήσεις δεν διενεργήθηκαν σωστά, ή πραγματοποιήθηκαν σε λάθος τοποθεσίες, είπαν Έλληνες αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Reuters.
Τέλος σημειώνεται ότι οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εμποδίζουν την χώρα να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανατολικά.



ΠΗΓΗ: portnet.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.