Κίνδυνος για ανατροπές από πετρέλαιο - επιτόκια

ΣE κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Yπουργείο Oικονομικών που παρακολουθεί στενά την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, καθώς εάν συνεχιστεί η ανατίμηση –λόγω των γεγονότων στη Λιβύη– θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Ο προϋπολογισμός του 2011, αλλά και πολλές από τις ρήτρες του επικαιροποιημένου μνημονίου, στηρίζονται στην υπόθεση για μικρή μόνο αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, έως τα 90-95 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, ήδη στο πρώτο δίμηνο του έτους, μετά και από τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή, η τιμή του πετρελαίου σκαρφαλώνει επικίνδυνα πάνω και από τα 110 δολάρια το βαρέλι. Το αργό αμερικανικό ξεπέρασε την Παρασκευή τα 104 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου brent βρισκόταν στα 116 δολάρια.
Τις ανησυχίες των επενδυτών εντείνει η κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες χώρες του αραβικού κόσμου. Προβλέψεις ορισμένων αναλυτών μιλούν για νέα άνοδο στην τιμή, που μπορεί να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη, καθώς υπολογίζεται πως για κάθε 10 δολάρια αύξησης στην τιμή του πετρελαίου, το παγκόσμιο ΑΕΠ «ψαλιδίζεται» κατά 0,5.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία, η οποία εμφανίζει σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ στις αρνητικές παραμέτρους έρχεται να προστεθεί και η προειδοποίηση του προέδρου της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ για αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ τον Απρίλιο. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την εξυπηρέτηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους της Ελλάδα (θα διαμορφωθεί στο 153% του ΑΕΠ του 2011), ενώ θα επιδεινώσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δάνειων των 110 δισ. ευρώ αλλά και το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Η προαναγγελία της αύξησης του επιτοκίου της ΕΚΤ είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές συναλλάγματος, με το ευρώ να ενισχύεται περαιτέρω έναντι του αμερικανικού νομίσματος και να φθάνει έως τα 1,4 δολάρια.
Η μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας προς όφελος του ευρώ μπορεί σε κάποιο βαθμό να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην επιδείνωση τους κόστους εισαγωγής πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση όμως η παραμονή της τιμής του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα και η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων θα «μετρήσουν» στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.
Τέλος η τιμή του αργού επηρεάζει και την απόφαση για εξίσωση της φορολογίας σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει με νόμο στην κατάργηση του μειωμένου φόρου κατανάλωσης –με ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου 2011 και εφεξής– με στόχο την καθαρή απόδοση στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 και άλλων 320 εκατομμυρίων ευρώ το 2012. Αν κριθεί αναγκαίο να απαλειφθεί το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλο ή άλλα μέτρα λιτότητας ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.



ΑΠΟ-express.gr Του Στέλιου Κράλογλου

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.