Σκιές για το 2011

O ναυτιλιακός κλάδος κατέγραψε το 2009 τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων πέντε χρόνων κι ενώ οι ετήσιες εκθέσεις για το 2010 αναμένεται να παρουσιάσουν μια μικρή βελτίωση, το τεράστιο βιβλίο παραγγελιών (orderbook) ρίχνει σκιές στο 2011.
Σύμφωνα με την «Παγκόσμια Έρευνα Ναυτιλιακού Κλάδου 2010» της PwC, η δραματική μείωση του παγκόσμιου εμπορίου στα τέλη του 2008 και το
2009 έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση στις τιμές των ναύλων και την αξία των πλοίων, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον μεγάλου αριθμού ναυτιλιακών εταιρειών. Ωστόσο, καθώς η παγκόσμια οικονομία εισήλθε το 2010 σε μια αργή πορεία ανάκαμψης και τα μέτρα που έλαβαν οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτέλεσμα, αναμένεται βελτίωση των επιδόσεων που καταγράφηκαν το 2010.
Η έρευνα αναλύει τους βασικούς δείκτες επιδόσεων πέραν των 110 ναυτιλιακών εταιρειών σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα βασίζονται στις οικονομικές τους καταστάσεις των τελευταίων πέντε χρόνων καθώς και στις ετήσιες εκθέσεις του 2009. Η έρευνα καλύπτει τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές πληροφορίες και παρέχει ενημέρωση για το πώς οι εταιρείες αυτές αντιμετωπίζουν την τρέχουσα οικονομική ύφεση.
Η έρευνα είχε ως στόχο τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης στο ναυτιλιακό κλάδο μέχρι το Δεκέμβριο του 2009 και των μέτρων που έχουν λάβει οι ναυτιλιακές εταιρείες σύμφωνα με τις Ετήσιες Εκθέσεις τους.
Σύμφωνα με την έρευνα της PwC, ο ναυτιλιακός κλάδος κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις στα πέντε χρόνια που κάλυψε η έρευνα. Το γεγονός αυτό ήταν εμφανές σε όλους τους επιμέρους τομείς και για όλους τους βασικούς δείκτες επιδόσεων που μετρήθηκαν. Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψε ο επιμέρους τομέας του ξηρού φορτίου χύδην, ενώ τις χειρότερες ο επιμέρους τομέας των εμπορευματοκιβωτίων.
Η αβεβαιότητα στην αγορά, η αστάθεια των τιμών των ναύλων και η περιορισμένη πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση δανείων ήταν μια τεράστια πρόκληση για τις διευθυντικές ομάδες των ναυτιλιακών εταιρειών που έπρεπε να αναζητήσουν λύσεις, οι οποίες απαιτούσαν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιοκτητών πλοίων, ναυλωτών, ναυπηγειών και, φυσικά, τραπεζών.
Αριθμός εταιρειών αναγκάστηκε να αναδιαρθρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει τις πιστωτικές διευκολύνσεις του ως αποτέλεσμα παραβιάσεων διαφόρων συμφώνων. Το 20% περίπου των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα έχει αναφέρει ότι έχει αναδιαρθρώσει ή αναχρηματοδοτήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις κατά το 2009. Οι ιδιοκτήτες ξηρού φορτίου χυδήν και πλοίων εμπορευματοκιβωτίων - οι τομείς που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική ύφεση - ανέφεραν τα ψηλότερα ποσοστά αναχρηματοδότησης.
Περίπου το 23% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι έχει προβεί σε βελτιστοποίηση του δικτύου του ώστε να μετριάσει τους κινδύνους και να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες ενώ το 18% έλαβε μέτρα μείωσης του κόστους και το 32% τροποποίησε ή ακύρωσε τις διανομές μερισμάτων.
Επιπρόσθετα, αριθμός εταιρειών αναγκάστηκε να αναβάλει παραδόσεις ή να ακυρώσει παραγγελίες σε ναυπηγεία. Ως εκ τούτου, οι παραδόσεις πλοίων το 2009 ήταν κατά 25% χαμηλότερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν στις αρχές του έτους. Περίπου το 39% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα - οι πλείστες από τον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων - ανέφερε ακυρώσεις νέων παραγγελιών ναυπήγησης ενώ ο αριθμός νέων παραγγελιών το 2009 ήταν από τους χαμηλότερους των τελευταίων 10 χρόνων.
Ο αντίκτυπος της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ήταν ιδιαίτερα εμφανής στις αξίες πλοίων, που υπολογίζεται ότι μειώθηκαν κατά 30% μέχρι 60% από τις κορυφαίες επιδόσεις του 2008, ανάλογα με το είδος του πλοίου. Από το σύνολο των εταιρειών που κάλυψε η έρευνα, το 34% - οι πλείστες από τον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων και με τον τομέα ξηρού φορτίου χύδην να ακολουθεί - ανέφερε υποτίμηση της αξίας των περιουσιακών του στοιχείων.
Απο το - http://www.blogger.com

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.