Το λιμάνι του Αμβούργου, η ευρωπαϊκή πύλη του Βορρά μοντέλο για τα ελληνικά λιμάνια


Το γιατί οι κινέζοι αλλά και άλλα συμφέροντα επιθυμούν να αποκτήσουν πύλης την Ευρώπη μέσω των ελληνικών λιμανιών καθίσταται εύκολα σαφές αν αναλογιστεί κανείς τη σημασία που έχει το Αμβούργο, η βόρεια πύλη της ναυτιλίας στην ΕΕ.
Το Αμβούργο, το λιμάνι από το οποίο κάθε εβδομάδα αποστέλλονται 1 εκατ. τόνοι αγαθών προς ξένες αγορές, διαφωνεί με όσους λένε ότι η γερμανική οικονομία εξαρτάται υπερβολικά από τις εξαγωγές: «Ανοησίες», χαρακτήρισε αυτή την άποψη ο Frank Horch, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης, που μετρά ιστορία 345 ετών. «Η Γερμανία γεννήθηκε από το εξαγωγικό εμπόριο».
Το Αμβούργο είναι το μεγαλύτερο γερμανικό λιμάνι και σημαντικότατο σταυροδρόμι του ευρωπαϊκού εμπορίου από τον 13ο αιώνα τουλάχιστον.
Η παγκόσμια ζήτηση για γερμανικά προϊόντα αυξάνεται εντυπωσιακά. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας μετά το Βερολίνο βρίσκεται πάνω στον ποταμό Έλβα, μεταξύ της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας. Άρχισε να αναπτύσσεται ως μεγάλο εμπορικό κέντρο από την εποχή της Χανσεατικής Ένωσης, που πρωτοστάτησε στο εμπόριο της Βόρειας Ευρώπης επί 200 χρόνια.
Το Αμβούργο, με πληθυσμό 1,8 εκατ. κατοίκων, είναι το πλουσιότερο από τα 16 γερμανικά κρατίδια, με κατά κεφαλή ΑΕΠ 48.229 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο του Βερολίνου και από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πόλη είναι επίσης γνωστή για τη μεγαλύτερη περιοχή κόκκινων φαναριών σ’ όλη τη Γερμανία, τη λεωφόρο Reeperbahn που ξεκινά από το λιμάνι και περιλαμβάνει μπαρ και κλαμπ στα οποία οι Beatles είχαν δώσει μερικές από τις πρώτες τους συναυλίες.
Κάποτε οι έμποροι του Αμβούργου πουλούσαν και αγόραζαν κεχριμπάρι, αλιεύματα και ξυλεία. Σήμερα εταιρείες σαν τη Hamburger Hafen und Logistik AG και τη Eurogate χειρίζονται το 40% των εξαγωγών της Γερμανίας, που ανήλθαν σε 808 δισ. δολ. το 2009. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως από το λιμάνι του Αμβούργου διακινήθηκαν κάθε μήνα 642.000 εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) - δηλ. πάνω από 20.000 την ημέρα.
Η Κίνα, η οποία το 2009 ξεπέρασε τη Γερμανία και είναι σήμερα η μεγαλύτερη εξαγωγέας του κόσμου, στέλνει περισσότερα αγαθά μέσω του Αμβούργου από κάθε άλλο λιμάνι της Ευρώπης. Το 2010, ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που διακινηθηκαν από και προς την Κίνα μέσω Αμβούργου ανήλθε σε 2,5 εκατ., από 2,27 εκατ. το 2009. Ακολουθεί το λιμάνι της Σιγκαπούρης, με 566.000 εμπορευματοκιβώτια. Η China Cosco Holdings Co., η μεγαλύτερη επιχείρηση αποστολής κοντέινερ της Κίνας, έχει τα κεντρικά ευρωπαϊκά γραφεία της στο Αμβούργο, στο οποίο έχουν υποκαταστήματα περισσότερες από 400 κινεζικές εταιρείες. Η Κίνα έχει ανοίξει και προξενείο, γεγονός που καταδεικνύει πόσο στενοί είναι οι εμπορικοί δεσμοί με την πόλη.
Η μακραίωνη εμπορική ιστορία αποτυπώνεται και στα ονόματα των δρόμων. Υπάρχουν οδοί που ονομάζονται San-Francisco-Strasse και Shanghai Allee. Το κατάστημα Ernst Brendler, στο κέντρο της πόλης, προσφέρει ναυτικά εφόδια και εξοπλισμό για τροπικούς τόπους από το 1879.
Ο Jens Meier, διευθυντής του λιμανιού του Αμβούργου, αναφέρει ότι η διοίκηση πρόκειται να επενδύσει έως και 1 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να δημιουργήσει το λιμάνι του μέλλοντος. Σκοπεύει να μειώσει την ηχορύπανση και τη φωτορύπανση, να διαμορφώσει το λιμάνι έτσι, ώστε να είναι πιο ελκυστικό για τους τουρίστες, και να το κάνει λειτουργικότερο με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Ο Horch, μέλος του εμπορικού επιμελητηρίου, που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του ναυπηγείου Blohm & Voss AG (το οποίο κατασκεύασε το σούπερ γιοτ Eclipse για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Roman Abramovich) θεωρεί ότι το πλεονέκτημα του Αμβούργου έγκειται στην εφαρμογή της «χανσεατικής άποψης και της χανσεατικής νοοτροπίας» στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο. «Το Αμβούργο δεν είναι πόλη όπως το Βερολίνο ή το Μόναχο· το Αμβούργο είναι εμπορική πόλη», λέει ο Horch.

Του Γιώργου Γ. Λιάρου







ΑΠΟ-newscode.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.