Βράζει (και) το ΠΑΣΟΚ για τα λιμάνια

√Δ. Καρύδης στο Portnet.gr : Ακατανόητοι και τραγελαφικοί οι σχεδιασμοί του υπ. Οικονομικών

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης έχουν περιέλθει βουλευτές όλων των τάσεων του κυβερνώντος κόμματος, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις περί πώλησης του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, αλλά και του ΟΠΑΠ. 



Ειδικότερα οι βουλευτές του Πειραιά , αλλά και της Θεσσαλονίκης «έχουν βγει στα κάγκελα» εν όψει της διαφαινόμενης πρόθεσης του οικονομικού  επιτελείου της κυβέρνησης, να «ξεπουλήσει» τη δημόσια περιουσία που αποτελούν τα δυο  μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας.

(Λαύρος κατά του υπ. Οικονομικών ο Δ. Καρύδης)

Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή, είναι η δήλωση του πρώτου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, κ. Δ. Καρύδη, ο οποίος αφού χαρακτηρίζει ακατανόητους και τραγελαφικούς τους σχεδιασμούς του υπ. Οικονομικών, υποστηρίζει ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο το λιμενικό σύστημα της χώρας. Μάλιστα εξειδικεύει την άποψή του, σημειώνοντας ότι σε ότι αφορά ειδικά τον ΟΛΠ, οι ανακοινώσεις του υπ. Οικονομικών, ανατρέπουν όλο τον σχεδιασμό που υπάρχει. Και αυτό γιατί αφ’ ενός μεν ο ΟΛΠ έχει ήδη παραχωρήσει μεγάλο μέρος της λειτουργίας του στην COSCO με την γνωστή Σύμβαση Παραχώρησης , ενώ σε εξέλιξη υποτίθεται ότι βρισκόταν η συγκρότηση του Αττικού Λιμενικού Συστήματος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή του Δημοσίου στον  ΟΛΠ, με την ενσωμάτωση των δορυφορικών λιμανιών, Ελευσίνας, Λαυρίου και Ραφήνας, θα έφτανε το 95% από το 75% που είναι σήμερα. Έτσι θα πρόσθετε μια σημαντική υπεραξία για το ελληνικό δημόσιο, που εμφανίζεται σήμερα αν «ξεπουλάει την περιουσία του.

Μάλιστα άλλες πληροφορίες του Portnet.gr αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΟΛΠ, κ. Γ. Ανωμερίτης, είχε δεχθεί να πουληθεί το 49% του ΟΛΠ, μετά την διαμόρφωση του Αττικού Λιμενικού Συστήματος και κατελείφθει εξ απίνης με τις ανακοινώσεις του υπ. Οικονομικών. Σύμφωνα δε με τις ίδιες πήγες, ούτε καν ο ΥΘΥΝΑΛ κ. Γ. Διαμαντίδης γνώριζε τις προθέσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τις οποίες βεβαίως δεν γνώριζαν ούτε οι βουλευτές του Πειραιά.

Αλλά και οι βουλευτές της Θεσσαλονίκη είχαν πλήρη άγνοια των σχεδιασμών του υπ. Οικονομικών. Οι δ ε διαφοροποίηση του υπ. Εθνικής Άμυνας, κ. Ευ. Βενιζέλου (αλλά και η δήλωση περί «κόκκινης γραμμής» του προέδρου του ΟΛΘ, κ. Στ. Αγγελούδη) είναι χαρακτηριστική του αναβρασμού που επικρατεί και εκεί.

Δεν θα ήταν υπερβολή να σημείωνε κανείς πως με αιχμή τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, τον Πειραιά κ αι την Θεσσαλονίκη, απειλείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος.

Από τεχνοκρατικής δε απόψεως, οι ενστάσεις που κατατίθενται είναι συντριπτικές υπέρ των απόψεων εκείνων που αντιδρούν στην εσπευσμένη, όπως φαίνεται, πρόθεση να πωληθεί το 100% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Και αυτό διότι, όπως εξηγούσαν στο Portnet.gr πολύ καλά ενημερωμένοι περί τα οικονομικά των δύο λιμένων, αλλά και τις διαδικασίες πωλήσεως εισηγμένων Α.Ε., στις οποίες τον έλεγχο διατηρεί το Δημόσιο, αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Στην προκειμένη δε περίπτωση, το Δημόσιο δεν θα μπορούσε να φιλοδοξήσει να συγκεντρώσει περισσότερο από 180  έως 200 εκ. ευρώ, «σταγόνα στον ωκεανό του χρέους», έλεγαν οι ίδιοι τεχνοκράτες – και μάλιστα μετά από πάροδο 9 έως 18 μηνών!


Πρόβλημα και με τον ΟΠΑΠ

Όπως πληροφορείται μάλιστα το Portnet.gr από άλλες πηγές, το ίδιο - ή και μεγαλύτερο - πρόβλημα προκύπτει και με την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ. Και τούτο διότι, ο ΟΠΑΠ που έχει σήμερα  550 εκ. ευρώ κέρδη ετησίως (!) μπορεί να εξασφαλίσει άλλα τόσα σχεδόν με την «έξοδο» στην αγορά, τεσσάρων ακόμη τυχερών παιχνιδιών που έχει έτοιμα. Αν, έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, η κυβέρνηση αποφάσιζε να παραχωρήσει αυτά τα τέσσερα νέα παιχνίδια για π.χ. 15 χρόνια, θα μπορούσε να εξασφαλίσει από ενδιαφερόμενους στοιχηματικούς οίκους του εξωτερικού, έως και 6 δισεκατομμύρια ευρώ! Στοιχείο που επιβεβαιώνει το χαρακτηρισμό των ακατανόητων ή πανικόβλητων σχεδιασμών του υπ. Οικονομικών.





ΑΠΟ-portnet.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.