Βλέπουν ευκαιρίες στο παλιότερο τονάζ οι Έλληνες εφοπλιστές - Kατέβαλαν 2 δισ. δολ στο 5μηνο


Στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους αγοραστές παλιότερου τονάζ βρίσκονται οι Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη ρευστότητα που έχουν συγκεντρώσει από τα προηγούμενα χρυσά χρόνια αλλά και τις καλές σχέσεις με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεγαλώνουν τους στόλους τους. Η ανάδυση ευκαιριών λόγω της κρίσης στην ναυλαγορά έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Έλληνες.

Η εικόνα είναι ανάλογη και στις παραγγελίες προς τα ναυπηγεία. Στην δευτερογενή αγορά όμως η επίδειξη ισχύος είναι πρωτοφανής: Στο πρώτο πεντάμηνο του 2011. κατέβαλαν κεφάλαια της τάξης των 2 δισ. δολ. για την αγορά 67 πλοίων, σύμφωνα με την Allied Shipbroking, ενώ σύμφωνα με το Clarkson’s τα πλοία που αγοράστηκαν ήταν 72.
Δεύτεροι, αλλά με διαφορά έρχονται οι Κινέζοι με 53. Στο πρώτο πεντάμηνο πουλήθηκαν 451 πλοία, έναντι 8,4 δισ. δολ., από τα οποία 1,9 δισ. δολ. κατέβαλαν οι Έλληνες εφοπλιστές, ενώ 1,1 δισ. δολ. επένδυσαν οι Δανοί και 793 εκατ. δολ. οι Κινέζοι. Έλληνες απέκτησαν 29 φορτηγά πλοία, 19 δεξαμενόπλοια και 19 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Η προτίμηση στα δεξαμενόπλοια κρύβει άτι πολλά από αυτά είναι μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, κλάδος στον οποίο έχουν μπει και πολλές παραγγελίες αφού αποτελεί το ταχύτερα ανερχόμενο τμήμα της αγορά λόγω μικρού στόλου. Παράλληλα μεγάλες είναι οι επενδύσεις και στα containerships.

Του Γιώργου Γ. Λιάρου






ΑΠΟ-newscode.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.