G.Moundreas: Τι προβλέπει για παγκόσμια Οικονομία και Ναυτιλία

Η Ευρωζώνη βίωσε μία δραματική εβδομάδα με την πίεση των αγορών να οδηγεί το κόστος δανεισμού (spreads) σε μία ξέφρενη ανοδική κούρσα όχι μόνο στις χώρες της περιφέρειας, τον φτωχό νότο, αλλά και στο κέντρο της Ευρώπης.

Χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση της ΕΚΤ όπου για να μην συνεχιστεί άνοδος των spreads επενέβη αγοράζοντας κρατικά ομόλογα.


Μετά από αυτές τις εξελίξεις, πλήθυναν πάλι οι δηλώσεις από όλο τον κόσμο, ότι σημαντικότατο ρόλο όχι μόνο στην ανάκαμψη αλλά και ενδεχομένως στην επιβίωση της Ευρωζώνης είναι ο ρόλος της ΕΚΤ με διευρυμένες όμως αρμοδιότητες και ελευθερία όπως η FED των ΗΠΑ κάτι όμως που βρίσκει ενάντια την καγκελάριο της Γερμανίας.

Η RBS σε ανάλυση της έγραψε «Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε δημοσιονομική και πολιτική ένωση και όχι να θυμίζει Σοβιετική Ένωση, όπου το κέντρο επιχειρεί να ελέγξει την περιφέρεια και η νομισματική ένωση να αρχίζει να μοιάζει με μία φυσιολογική χώρα».

Στην τελευταία έκθεση της BofA-ML, ποσοστό 84% των διαχειριστών διεθνών κεφαλαίων εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία θα αποδυναμωθεί περαιτέρω στο ερχόμενο 12μηνο ενώ το 72% των επενδυτών προβλέπει ύφεση για το 2012.

Η βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο υποχώρησε 2% από τον Αύγουστο, τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα 2 ½ ετών.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για συνέχιση της οικονομικής επιβράδυνσης, του οποίου ο Δείκτης Οικονομικής Δραστηριότητας για τις 34 χώρες-μέλη υποχώρησε στο 100,4 τον Σεπτέμβριο από 100,9 τον Αύγουστο, πτώση για έβδομο συνεχή μήνα.

Στις ΗΠΑ, η FED του San Francisco ανακοίνωσε ότι η πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ είναι πάνω από 50% λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρώπη ενώ η Lagarde του ΔΝΤ έκανε έκλυση να μην αφήσουμε την Ευρώπη να κατρακυλήσει εξηγώντας πως το 20% των αμερικανικών εξαγωγών έχει προορισμό την Ευρώπη και επίσης υπάρχει μια ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στις τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχουν εκτοξεύσει το κόστος χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια.

Ο δείκτης βαρόμετρο για το κόστος μετατροπής του ευρώ σε δολάριο, το τριμηνιαίο swap ευρώ-δολαρίου, έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Πιο συγκεκριμένα, έφτασε τις 126 μονάδες βάσης, σημείο ρεκόρ από το Δεκέμβριο του 2008. Να σημειώσουμε ότι το Σεπτέμβριο ήταν στις 76,5 μονάδες βάσης και η ΕΚΤ είχε αναγκαστεί τότε να εισάγει ειδική πιστωτική γραμμή για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες σε δολάρια ώστε να είναι εφικτός ο δανεισμός.

Αναπόφευκτα, αυτή η εξέλιξη δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την ναυτιλιακή κοινότητα, σε μία περίοδο όπου η χρηματοδότηση της ναυτιλίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη και υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δείχνει ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη βελτίωση στο επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχα, και η πορεία της ναυλαγοράς χαρακτηρίζεται από νευρικότητα αλλά και αβεβαιότητα καθώς είναι αντιμέτωπη όχι μόνο με την προσφορά τονάζ αλλά με την επιβεβαιωμένη επιβράδυνση των αναπτυγμένων κρατών και την αβεβαιότητα του κατά πόσο θα επηρεαστεί η ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων κρατών και ιδιαίτερα της Κίνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα οι εισαγωγές της Κίνας σε πρώτες ύλες ήταν αυτές που ώθησαν τον δείκτη των Capes (BCI) όπου είχε σαν αποτέλεσμα την διατήρηση του γενικότερου δείκτη BDI πάνω από τις 1800 μονάδες.

Η Κίνα, μέχρι και τον Οκτώβριο εισήγαγε περίπου 560 εκ. τόνους Iron Ore, αύξηση 11% συγκρινόμενο με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αύξηση προήρθε παρά το γεγονός ότι η μέση τιμή για το 2011 ήτανε μέχρι τώρα $166 ανά τόνο η οποία είναι 33,5% υψηλότερη από την μέση τιμή του 2010.

Να επισημάνουμε όμως ότι ενώ συνολικά υπήρξε αύξηση, οι εισαγωγές του Οκτωβρίου ήταν μειωμένες κατά 18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ η παραγωγή σιδήρου τον για τον ίδιο μήνα ήτανε περίπου 73 εκ. τόνους δηλαδή μείωση 4,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές Coal της Κίνας για αποθεματικούς λόγους ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο, με τα αποθέματα να φτάνουν το υψηλό των 71 εκ. τόνων και σύμφωνα με τους αναλυτές να μην υπάρξει ζήτηση μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ταυτόχρονα θετικά είναι τα σημάδια για τις εξαγωγές ζάχαρης από την Ινδία, όπου οι παραγωγοί λόγω της αυξημένης σοδειάς, αναμένουν και αύξηση των εξαγωγών από 2,6 εκ. τόνους το 2010 σε 4 εκ. τόνους για το 2011, ενώ οι εξαγωγές βαμβακιού υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν 14%.

Ο οργανισμός International Cotton Advisory Committee αναμένει ότι οι εισαγωγές βαμβακιού της Κίνας θα φτάσουν στα 3,3 εκ. τόνους μέχρι το τέλος Ιουλίου 2012, δηλαδή αύξηση περίπου 22%.

Στον τομέα των αγοραπωλησιών, ενώ από πλευράς κλεισιμάτων η εβδομάδα δεν είχε να παρουσιάσει κάτι συνταρακτικό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχαν οι φήμες για κλεισίματα που λάμβαναν χώρα τα οποία όμως στη συνέχεια διαψεύδονταν.










ΑΠΟ-theseanation.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.