Κίνα: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

- Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΛΟΥΟ ΛΙΝΚΟΥΑΝ ΣΤΗΝ «Κ»

- Στον Πειραιά ο μεγαλύτερος σταθμός διανομής και διαμετακόμισης από την Ασία προς την Ευρώπη

- Νέα γέφυρα φιλίας η αεροπορική σύνδεση Πεκίνου με Αθήνα



Συνέντευξη
στη Δώρα Aντωνίου
για την Καθημερινή
Αναδημοσίευση

Ψήφο εμπιστοσύνης στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τη βεβαιότητα ότι η οικονομική κρίση είναι προσωρινή και το αύριο θα είναι καλύτερο εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο απερχόμενος πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, κ. Λούο Λινκουάν. Παράλληλα τονίζει ότι Κίνα και Ελλάδα, από κοινού, θα δημιουργήσουν στον Πειραιά τον μεγαλύτερο σταθμό διανομής και διαμετακόμισης εμπορευμάτων από την Ασία προς τις χώρες της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Ο κ. Λινκουάν αναδεικνύει τα περιθώρια ενδυνάμωσης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και της αμοιβαία επωφελούς σχέσης που αναπτύσσεται. Παίρνοντας ο ίδιος, ως αποσκευές, πολύτιμες αναμνήσεις από την Ελλάδα, τονίζει ότι οι δυνατότητες για ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς είναι μεγάλες και επισημαίνει τη σημασία απλοποίησης των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τους Κινέζους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας, αλλά και της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Πεκίνου.

Οι σχέσεις των δύο χωρών

- Κύριε πρέσβη, κατά τη διάρκεια της θητείας σας στην Αθήνα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συχνά έγινε λόγος για μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση; Ποια είναι τα κύρια πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που εκτιμάτε ότι αντικατοπτρίζουν την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις;

- Είναι γνωστό ότι από την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μας, η Ελλάδα και η Κίνα ανέπτυξαν στενή και διαρκή φιλία. Και με χαροποιεί να ακούω ότι οι σχέσεις τους έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή. Είχα την τύχη, στη διάρκεια της θητείας μου, την τελευταία τετραετία, να γίνουν σημαντικά γεγονότα ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και του 2008 στο Πεκίνο άνοιξαν τον δρόμο για να γνωρίσουν σε βάθος η μία χώρα την άλλη. Ιδιαίτερα ο λαός της Κίνας δεν θα ξεχάσει ποτέ την ανεκτίμητη βοήθεια από την ελληνική πλευρά στην τελετή αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα, την άνοιξη του 2008, για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Ακόμα πιο σημαντικές είναι οι συχνές ανταλλαγές επίσημων επισκέψεων κορυφαίων αξιωματούχων των δύο χωρών, όπως, για παράδειγμα, του Κινέζου προέδρου Χου το 2008 και του πρωθυπουργού Γουέν το 2010 στην Ελλάδα, καθώς και η επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου κ. Παπούλια στην Κίνα το 2008, που ενίσχυσαν και εμβάθυναν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Επιπλέον, μια σειρά από διμερείς κυβερνητικές και επιχειρηματικές συμφωνίες υπεγράφη, για συνεργασία σε τομείς όπως η ναυτιλία και η ναυπήγηση πλοίων, το εμπόριο αγροτικών προϊόντων, η εισαγωγή ελαιολάδου στην Κίνα. Και τον περασμένο Μάιο επαναλειτούργησε η αεροπορική σύνδεση του Πεκίνου με την Αθήνα, που αποτελεί μια νέα γέφυρα φιλίας και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων τουριστών και θα διευκολύνει τις ανταλλαγές ανάμεσα στους δύο λαούς.

Προσωρινή δυσκολία

- Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας δραματικής οικονομικής κρίσης. Από την αρχή της εκδήλωσής της, από την Κίνα εκφράστηκαν μηνύματα συμπαράστασης και υποστήριξης. Υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη και πιο στενή οικονομική συνεργασία; Η Κίνα προχώρησε στην αγορά ελληνικών ομολόγων ή πρόκειται να το κάνει;

- Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν ζήσει στην ιστορία τους περιόδους οικονομικής αδυναμίας και εξάρτησης και βρέθηκαν για κάποιο διάστημα στο έλεος άλλων χωρών. Πιστεύουμε ότι η αποκαλούμενη δυσκολία της Ελλάδας σήμερα είναι προσωρινή. Το αύριο θα είναι σίγουρα καλύτερο. Πολλές φορές η κυβέρνηση της Κίνας έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τον κόσμο ότι παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και ότι η Κίνα έμπρακτα βοηθά την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την υπέρβαση της κρίσης. Χαίρομαι που όλο και περισσότερες κινεζικές εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συνεργασία με τους Ελληνες φίλους μας. Και η αγορά ελληνικών ομολόγων έχει δρομολογηθεί.

Ελπίζουμε σε περισσότερους τουρίστες

- Υπήρξε η αίσθηση κάποια στιγμή ότι η κινεζική πλευρά είναι απογοητευμένη από την αργή εξέλιξη της επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά. Είστε ικανοποιημένος με τη σημερινή εικόνα και ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον;

- Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Cosco, η λειτουργία του Pier 2 στον Πειραιά είναι επιτυχής. Οχι μόνο η κινεζική πλευρά έχει αρχίσει να αποκομίζει κέρδη, αλλά και η ευημερία και τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων είναι διασφαλισμένα. Η κινεζική και η ελληνική πλευρά καταβάλλουν κοινή προσπάθεια για να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος σταθμός διανομής και διαμετακόμισης από την Ασία προς την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

- Εχετε αναφερθεί στην ιδιαίτερη θέση που κατέχουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες στην οικονομία της Κίνας. Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης και βελτίωσης στον τομέα αυτό;

- Η κινεζική και η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές να διευρύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς των λιμένων, των μεταφορών, της ναυπήγησης, της χρηματοδότησης πλοίων, της πολυδιάστατης συνεργασίας στη ναυτιλία. Αναμένεται οι Ελληνες πλοιοκτήτες να διαδραματίσουν διαρκώς πιο σημαντικό ρόλο στην οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας και Ελλάδας.

- Η επαναλειτουργία της αεροπορικής σύνδεσης Πεκίνου - Αθήνας θα βοηθήσει στην αύξηση των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα. Αποτελεί η Ελλάδα τουριστικό προορισμό για τους Κινέζους;

- Η Κίνα και η Ελλάδα είναι λίκνα του ανθρώπινου πολιτισμού και η λέξη «Xila», Ελλάς, έχει πολύ ιδιαίτερο νόημα για κάθε μορφωμένο Κινέζο. Στο πλαίσιο του γενικότερου ανοίγματος που πραγματοποιεί η Κίνα, σήμερα όλο και περισσότερο Κινέζοι πολίτες ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Το να επισκεφθούν την Ακρόπολη και τα ελληνικά νησιά έχει γίνει ένας ειλικρινής πόθος των Κινέζων τουριστών. Το 2010, 57,390 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέφθηκαν την Ευρώπη. Από αυτούς, μόλις 10.000 επισκέφθηκαν την Ελλάδα σύμφωνα με τις στατιστικές, οπότε τα περιθώρια είναι μεγάλα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Κίνα επαναλειτούργησε την αεροπορική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης, υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του, κ. Σονγκ Τάο, κοινή διακήρυξη για την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας. Σκοπός της συμφωνίας, όπως είπε ο Ελληνας υφυπουργός, είναι να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για τη χορήγηση βίζας και να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα και οι Ελληνες τουρίστες στην Κίνα θα αυξηθούν εάν η ανωτέρω διακήρυξη εφαρμοστεί από τις ελληνικές προξενικές αρχές. Ελπίζουμε, επίσης, μέσα στους προσεχείς μήνες να είμαστε σε θέση να διαπραγματευθούμε την αύξηση του αριθμού πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, όπως και τη δυνατότητα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς.

- Φεύγοντας από την Ελλάδα, τι παίρνετε μαζί σας; Τι θα θυμάστε από αυτή τη χώρα;

- Βρίσκομαι στην Ελλάδα για περισσότερα από τριάμισι χρόνια και φεύγω στο τέλος Ιουλίου. Μου επιτρέπεται η μεταφορά αποσκευών βάρους περίπου 100 κιλών, αλλά θα θυμάμαι πάντοτε τη φιλία και τη φιλοξενία των Ελλήνων, που μετριέται σε χιλιάδες τόνους. Οπως είπε ένας από τους Κινέζους ποιητές των Τανγκ, «η μεγάλη απόσταση δεν χωρίζει επιστήθιους φίλους». Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ανεκτίμητη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων για τη μεταφορά 13.185 Κινέζων από τη Λιβύη, μέσω Κρήτης, τον περασμένο Φεβρουάριο. Δεν θα ξεχάσω τους ζεστούς και φιλόξενους Ελληνες στα καφέ της Αθήνας, δεν θα ξεχάσω ποτέ την Ακρόπολη και το γαλάζιο του Αιγαίου. Με δύο λόγια, από αυτή τη χώρα θα έχω πάντοτε όμορφες αναμνήσεις.














ΑΠΟ-marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.