Αποκρατικοποιήσεις, έσοδα, δαπάνες στο στόχαστρο της τρόικας

- Στόχος 1,3 δισ. μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου - Το βάρος πέφτει στην αξιοποίηση δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων.

Υπό την πίεση της τρόικας, η οποία αναμένεται ότι θα ζητήσει άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αύξηση των εσόδων και δραστικό περιορισμό των δαπανών, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα βήματά του για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα και αρχής γενομένης από το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, έμφαση, σε πρώτη φάση, θα δοθεί στο κομμάτι της αξιοποίησης των υποδομών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα με την πώληση των ΕΛΠΕ ταχύτερα απ’ ό,τι προγραμματιζόταν (στο τέλος του 2011, αντί για αρχές του 2012).

Παράλληλα, από Δευτέρα ξεκινούν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τους ελέγχους. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση που επηρεάζει άμεσα τους δημοσιονομικούς στόχους. Ενόψει διυπουργικής σύσκεψης για την οικονομία σήμερα, ο προγραμματισμός των επόμενων ημερών, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, οι πιέσεις της τρόικας στους παραπάνω τομείς, βρέθηκαν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων είναι «ανοικτό ως προς το ποια περιουσιακά στοιχεία θα αξιοποιηθούν και πότε» αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, αν και ακόμα δεν έχουν γίνει εξειδικευμένες συζητήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εισρεύσει τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα 3,3 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το πώς θα προέλθουν τα κεφάλαια αυτά είναι υπό συζήτηση. Δηλαδή, θα μπορούσε κάποιο σχέδιο που είναι προγραμματισμένο να γίνει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, να μετατεθεί για αργότερα και κάποιο άλλο που ήταν προγραμματισμένο για μετά, να προχωρήσει νωρίτερα, όπως τα ΕΛΠΕ. Οι αλλαγές αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς.

Για τον λόγο αυτό, μία σκέψη που υπάρχει είναι να προχωρήσει γρηγορότερα η αξιοποίηση των υποδομών της χώρας, όπως οι δρόμοι, τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια κ.λπ. Κι αυτό, γιατί τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία δεν είναι εισηγμένα στο Χ.Α. (οπότε οι αποτιμήσεις τους δεν είναι πολύ χαμηλές αναλογικά με την πραγματικότητα). Ωστόσο, «φρένο» στο σκεπτικό αυτό βάζει η μικρή αξία κάποιων λιμανιών και αεροδρομίων.

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχουν αποφασίσει πως στα πρώτα σχέδια αποκρατικοποιήσεων τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου θα πωληθούν με κάποια έκπτωση, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία διανύει μία από τις χειρότερες φάσεις της ιστορίας της. Στόχος είναι να αρχίσουν οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία και να εισρεύσουν κεφάλαια, ώστε σταδιακά η περιουσία του Δημοσίου να ανακτήσει την αξία της και να προκύψουν υπερτιμήματα στις μελλοντικές πωλήσεις.

Ολα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς με την τρόικα τις επόμενες μέρες και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Από Δευτέρα, τα τεχνικά στελέχη της τρόικας θα έχουν τις πρώτες επαφές με τις ελληνικές αρχές, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη θα έρθουν λίγο αργότερα (ίσως στις 29 Αυγούστου).

Ενα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τρόικα και οικονομικό επιτελείο είναι η ύφεση που βιώνει η Ελλάδα. Τα πρώτα σημάδια από την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο δεν προκαλούν εφησυχασμό και δημιουργούν έντονη ανησυχία ότι ο στόχος για ύφεση 3,5% φέτος, δεν θα επιτευχθεί. Από αυτή την εξέλιξη, υπάρχει μία θετική και μία αρνητική συνέπεια:

1. Η αρνητική συνέπεια είναι ότι ο προϋπολογισμός μάλλον δεν θα εκτελεστεί όπως προβλεπόταν, αφού τα έσοδα θα είναι τελικά λιγότερα και οι δαπάνες φαίνεται ότι θα εκτροχιαστούν.

2. Η θετική επίπτωση είναι ότι δεδομένου πως τον στόχο για ύφεση 3,5% τον έθεσαν από κοινού τρόικα και κυβέρνηση, η πρώτη δεν θα ζητήσει νέες παρεμβάσεις και θα εκταμιεύσει εκτός απροόπτου την επόμενη (6η κατά σειρά) δόση ύψους 8 δισ. ευρώ.

Στο στόχαστρο των ελέγχων της τρόικας θα βρεθούν επίσης η εφαρμογή των εφαρμοστικών νόμων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με αιχμή τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, τα νέα πλαφόν των δαπανών στα υπουργεία και τις επιχορηγήσεις, οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων (με επίκεντρο την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων) και η λειτουργία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.









ΑΠΟ-marinews.gr
Toυ Σωτήρη Nίκα
για την Καθημερινή

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.