Αβέβαιο το 2012 για τον ελληνικό τουρισμό

Εξαιρετικά αβέβαιη χρονιά για τον τουρισμό θα είναι το 2012, καθώς αναμένεται να επηρεαστεί από μία πιθανή διεθνή οικονομική ύφεση, από την επανάκαμψη των χωρών της Βόρειας Αφρικής και κυρίως από την όποια εικόνα σοβαρού και ευνομούμενου κράτους διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.
Αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της φετινής θετικής του πορείας αποτελεί, παράλληλα με τις διαρθρωτικές αλλαγές, η υιοθέτηση με το νέο προϋπολογισμό μίας περισσότερο αναπτυξιακής και λιγότερο υπερφορολογημένης προσέγγισης.

Επίσης, η λήψη άμεσων ελάχιστων αναγκαίων μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού ως εξής:

Μείωση από 1.1.2012 του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο στο 6,5%. Επαναφορά του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%.

Μείωση του Τέλους Εκσυγχρονισμού Αεροδρομίων κατά 50%. Μείωση των χρεώσεων στο ΔΑΑ κατά 50%.

Ταχύτατη (εντός 24 ωρών) έκδοση visa Schengen από όλα τα ελληνικά προξενεία ανά τον κόσμο. Επέκταση του θεσμού των visa centers, της δυνατότητας διαχείρισης visa από τους Tour Operators, της visa πολλαπλών εισόδων.

Άμεση νομοθετική εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και ΣΕΤΕ για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Σύσταση της Εταιρείας Μάρκετινγκ σε συνεργασία υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ΕΟΤ και ΣΕΤΕ για τη δημιουργία σύγχρονης εικόνας της χώρας και των περιοχών της και της αποτελεσματικής προώθησής της.

Άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας, ώστε να αλλάξει το κλίμα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να τεθούν οι βάσεις για ταχεία ανάπτυξη. Πραγματική άρση του cabotage στην κρουαζιέρα και αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων της ακτοπλοΐας.

Επίλυση του ζητήματος των υπέρογκων και δυσβάστακτων απαιτήσεων των οργανισμών συλλογής πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Αν. Ανδρεάδης
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι η κατά 10% αύξηση στα έσοδα και στις διεθνείς αφίξεις, παρά την κατά 20% μείωση του εγχώριου τουρισμού, συγκράτησε κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα την ύφεση και διατήρησε 100.000 θέσεις απασχόλησης.

Οποιαδήποτε και εάν είναι η λύση που θα δοθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, η Ελλάδα εισέρχεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δεκαετή περίοδο προσαρμογής, στη διάρκεια της οποίας καλείται να μετατρέψει τη σοβιετικού τύπου οικονομία της σε ανταγωνιστική οικονομία σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Το έργο, ιδιαίτερα για την πρώτη τριετία, είναι τιτάνιο και απαιτεί εθνική συσπείρωση, με παραμερισμό προσωπικών, κομματικών και συνδικαλιστικών στόχων και σκοπιμοτήτων.

Ανάπτυξη
Ο τουρισμός με ορίζοντα το 2021 μπορεί να προσφέρει τη μισή μελλοντική ανάπτυξη της χώρας (18 δισ. ευρώ επιπλέον - σύνολο 50 δισ. ευρώ κατ' έτος) και 220.000 νέες θέσεις εργασίας. Αναγκαία προϋπόθεση η θεμελίωση, με νέες δυνάμεις και νέα υλικά, ενός κράτους λειτουργικότερου, διαφανέστερου, δικαιότερου, τελικά ενός κράτους ισχυρότερου που θα μπορέσει να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία.

Ενός κράτους που θα μπορέσει να επαναφέρει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την αισιοδοξία, την κοινωνική γαλήνη και συνοχή στους Έλληνες πολίτες, συστατικά απαραίτητα για έναν τουρισμό πρωταγωνιστή της ανάπτυξης.













ΑΠΟ-marinews.gr
Του Γιώργου Ανδρή
andris@pegasus.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.