Μέτρα για τη ναυτιλία προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος

Σε έξι μέτωπα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία της ελληνικής ναυτιλίας στην εθνική οικονομία, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μέτρα τα οποία έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν ως αναγκαία, η ΤτΕ, αλλά τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει γίνει κάτι ιδιαίτερο προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι αναφέρει η έκθεση


Η ποντοπόρος εμπορική ναυτιλία αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με μικρή εξάρτηση από τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, αναφέρει η έκθεση στο κεφάλαιο μέτρα πολιτικής για τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Ο ελληνόκτητος στόλος καλύπτει περίπου το 15% των παγκόσμιων αναγκών για θαλάσσιες μεταφορές και εξειδικεύεται στη μεταφορά ξηρών χύδην φορτίων (dry bulk) και αργού πετρελαίου.

Οι καθαρές εισπράξεις της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών καλύπτουν πάνω από το 25% του ελλείμματος του ελληνικού εμπορικού ισοζυγίου.

Βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες των εισροών από την ποντοπόρο ναυτιλία είναι αφενός το ύψος των ναύλων και αφετέρου το μέγεθος της ναυτιλιακής συστάδας, το οποίο μπορεί και να επηρεαστεί από την ασκούμενη πολιτική.

Προς την κατεύθυνση αυτή χρειάζονται μέτρα πολιτικής με στόχο την προσέλκυση πλοίων στο εθνικό νηολόγιο, τη βελτίωση των συνθηκών για την εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιριών και εταιριών διαχείρισης πλοίων στην Ελλάδα και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.
Οι προτάσεις πολιτικής που ακολουθούν ―οι οποίες έχουν διατυπωθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις και μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος― μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη αυτών των στόχων:

-Διασύνδεση των ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

-Επαναπροσδιορισμός των υπηρεσιών που παρέχουν τα ελληνικά ναυπηγεία, με στόχο την προσέλκυση ναυπηγήσεων εξειδικευμένων –υψηλής προστιθέμενης αξίας πλοίων και εργασιών επισκευών πλοίων.

-Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων της χώρας, σε συνδυασμό με τη συνομολόγηση συμβάσεων παραχώρησης με εταιρίες τακτικών γραμμών και την ανάπτυξη χώρων αποθήκευσης, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος της χώρας ως διαμετακομιστικού κέντρου.
















  ΑΠΟ-theseanation.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.