General Maritime: Φουντώνει η κρίση στα δεξαμενόπλοια


Ενα βήμα πριν από την προσφυγή στο άρθρο 11 (chapter 11) ζητώντας προστασία από τους πιστωτές της βρίσκεται η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακή εταιρεία General Maritime, σαν αποτέλεσμα της κρίσης που πλήττει την αγορά δεξαμενοπλοίων.

Την ίδια στιγμή η Deutsche Bank ανέστειλε την κάλυψη της εταιρείας και έκανε λόγο σύμφωνα με το Tradewinds για ενδεχόμενο προσυνεννοημένης αίτησης πτώχευσης.

Στο πλαίσιο της ένταξης της General Maritime στο Chapter 11 η Oaktree Capital Management, επενδυτικό fund, προτίθεται να διαθέσει 175 εκατ. δολ. ως νέο κεφάλαιο. Η χρηματοδότηση από την Oaktree θα χρησιμοποιηθεί από την General Maritime, για να ενισχυθεί το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας και για την καταβολή μέρους του χρέους.

H General Μaritime, του κ. Πήτερ Γεωργιόπουλου, ήρθε αντιμέτωπη με προβλήματα εξυπηρέτησης του χρέους της, λόγω της σημαντικής πτώσης των ναύλων, αλλά και της αξίας των πλοίων ως επακόλουθο της κρίσης.

Όπως εκτιμάται, η κατάσταση της εταιρείας επιβαρύνθηκε από η εξαγορά επτά δεξαμενοπλοίων της Metrostar το Μάιο του 2008, λίγους μήνες πριν την κατάρρευση της ναυλαγοράς λόγω της πιστωτικής κρίσης. Η General Maritime απέκτησε τότε πέντε Very Large Crude Carriers (VLCCs), τα οποία ναυπηγήθηκαν μεταξύ 2002 και 2010 και δύο υπό κατασκευή δεξαμενόπλοιων suezmax, αντί συνολικού τιμήματος 620 εκατ. δολ.

Χθες η εταιρεία θα έπρεπε να υλοποιήσει δανειακή της δέσμευση για ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια 35 εκατ. δολαρίων, ενώ θα έπρεπε να καταβάλλει και τόκους ύψους 18 εκατ. δολαρίων.

Η General Maritime, προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα προχώρησε στις αρχές Οκτωβρίου στην πώληση ενός πλοίου της. Σήμερα η εταιρεία ελέγχει ένα στόλο από 30 δεξαμενόπλοια (επτά VLCC, 12 suezmax, οκτώ aframax, δύο panamax και ένα product tankers). Επίσης έχει ναυλώσει τρία product tankers με οψιόν αγορά τους. Η συνολική μεταφορική ικανότητα του στόλου της ανέρχεται στα 5,2 εκατ. dwt.


Μερική Αναδημοσίευση
από τη Ναυτεμπορική




ΑΠΟ-marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.