Στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας έφθασε, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, στις 10.50 το πρωί, το πλοίο “Chariot”.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί πλεύσης του πλοίου προς το λιμάνι της Αλεξανδρέττας τόνισε οτι οι τουρκικές λιμενικές αρχές ανέφεραν ότι ουδέποτε τέτοιο πλοίο δήλωσε πορεία προς την Αλεξανδρέττα.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ υπέδειξε ότι το πλοίο έφτασε στη Συρία.
Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το φορτίο του πλοίου, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας οτι αν αληθεύουν οι πληροφορίες περί οπλισμού, τότε η "Ελληνοκυπριακή διοίκηση", κατά την έκφραση του, "επέτρεψε τον απόπλου, παρά τις περί αντιθέτου αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Το πλοίο μετά τις πέντε χθες το απόγευμα σίγησε το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης της θέσης του με αποτέλεσμα να χαθούν τα ίχνη του από τα ραντάρ.
Η Λευκωσία πάντως διευκρινίζει ότι προέβη σε όλες τις νενομισμένες ενέργειες, και το πλοίο δεν μπορούσε να μείνει δεσμευμένο στο λιμάνι Λεμεσού από τη στιγμή που η πλοιοκτητρία εταιρεία άλλαξε τον προορισμό του.
-------------------------------------------
Σε λιμάνι της Συρίας κατέπλευσε σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Ρωσικών συμφερόντων πλοίο Chariot, το οποίο απέπλευσε χθες μετά το μεσημέρι από το λιμάνι Λεμεσού, έπειτα από τη συγκατάνευση των πλοιοκτητών γι’ αλλαγή του προορισμού του.
Λίγο μετά τις πέντε χθες το απόγευμα σίγησε το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης της θέσης του πλοίου, με αποτέλεσμα να χαθούν τα ίχνη του από τα ραντάρ και να μην είναι δυνατή η παρακολούθηση της πορείας του
Το λιμάνι της Αλεξανδρέττας, το οποίο έχει δηλωθεί ως νέος προορισμός του σκάφους, έδινε ως ώρα άφιξης του τις δυο μετά το μεσημέρι.
Το πλοίο, το οποίο μετέφερε πυρομαχικά, είχε αποπλεύσει στις 9 Δεκεμβρίου από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό τη Συρία και την Τουρκία.
Ωστόσο, το απόγευμα της Τρίτης αγκυροβόλησε, λόγω θαλασσοταραχής, ανοιχτά της Λεμεσού γι’ ανεφοδιασμό.
Κατά τον έλεγχο, που διενήργησαν οι αρχές ασφαλείας, διαπιστώθηκε η επικινδυνότητα του φορτίου, το οποίο μετέφερε, και σήμανε συναγερμός.
Μετά από διπλωματικό θρίλερ και έντονο παρασκήνιο το σίριαλ έλαβε τέλος και η Κυπριακή Δημοκρατία απαλλάχθηκε από το ανεπιθύμητο πλοίο, μετά την απόφαση των πλοιοκτητών ν’ αλλάξει πορεία και αντί για τη Συρία, για την οποία η Κύπρος εφαρμόζει εμπάργκο βάσει σχετικών κανονισμών του ΟΗΕ και της ΕΕ, να αποπλεύσει για την Τουρκία.
Με δεδομένο ότι η Τουρκία απαγορεύει τον κατάπλου πλοίων στα λιμάνια της, τα οποία προέρχονται από κυπριακά λιμάνια, θεωρείται πιθανό ότι οι τουρκικές αρχές δε θα επιτρέψουν τον κατάπλου του σκάφους.
Για δυσνόητους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης της υπόθεσης με το ρωσικών συμφερόντων πλοίο M/V Chariot, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Ιωνάς Νικολάου.
Φαίνεται ότι για ακόμα μια φορά οι κυβερνώντες επέδειξαν τον ερασιτεχνισμό τους στη διαχείριση υποθέσεων που αφορούν τις υποχρεώσεις μας ως κράτους μέλους της ΕΕ, αναφέρει. Η απόφαση για τον απόπλου του πλοίου, ενώ είχε διαπιστωθεί ότι στο αμπάρι του φυλασσόταν απαγορευμένο στρατιωτικό υλικού, δημιουργεί, προσθέτει, πολλά ερωτηματικά τόσο για την ορθότητα της απόφασης και των λόγων στους οποίους στηρίχτηκε, όσο και αν αυτό έγινε σε συνεννόηση με τα αρμόδιο όργανα της ΕΕ.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, που συνδιαχειρίστηκε την υπόθεση με την ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, απαντώντας στις υποδείξεις ότι το φορτίο, αφού ήταν επικίνδυνο, με βάση κανονισμούς της ΕΕ θα έπρεπε να είχε κατασχεθεί, απάντησε ότι αυτοί που προβαίνουν σε αυτού του είδους τις υποδείξεις είναι εκείνοι που κατηγόρησαν στην περίπτωση του Μαρί την κυβέρνηση ότι δεν πήρε την απόφαση που πήρε τώρα. Επιτέλους, τόνισε, πρέπει να υπάρχει σ’ αυτό τον τόπο πολιτική συνέπεια, μακριά από λαΪκισμούς και δημαγωγία.
ΑΠΟ-sigmalive.com