Κουμουτσάκος: Κρίσιμη η ανθρώπινη διάσταση στη πειρατεία

Μία πτυχή του μεγάλου προβλήματος που ακούει στο όνομα “πειρατεία”, υψίστης σημασίας, έθεσε ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, σε συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Δανική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Πρόκειται για την ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος το οποίο ήδη απασχολεί έντονα επιτελικά στελέχη των ανά τον κόσμο ναυτιλιακών εταιριών που βλέπουν να εξελίσσεται αρνητικά στην διάθεση των ναυτικών να διαπλεύσουν τις επικίνδυνες ζώνες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Χαρακτηριστικά, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε:

"Ακόμα και αν δεν υπήρχαν όλες οι άλλες αρνητικές επιπτώσεις της πειρατείας, η ανθρώπινη και μόνο διάστασή της θα μας επέβαλε να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά για την εκρίζωση αυτής της απειλής".

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της διημερίδας με τίτλο "Πειρατεία: η απειλή των θαλάσσιων μεταφορών" ("Piracy: the curse of maritime transport") έγιναν υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου να παρατείνει την χρονική διάρκεια αλλά και το εύρος της εντολής της επιχείρησης ATALANTA.

Σε αυτήν συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, K. Sekimizu, ο Επίτροπος για θέματα Μεταφορών, S.Kallas, ο Δανός Υπουργός Ανάπτυξης, O.Sohn, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, B.Simpson.

Ο κ. Γ.Κουμουτσάκος εκφράζοντας την ανησυχία του για την αυξανόμενη βία που ασκούν οι πειρατές εις βάρος των ναυτικών, ανέφερε ότι "οι αιχμάλωτοι ναυτικοί υφίστανται σωματική και ψυχολογική βία. Οι οικογένειές τους περνούν δραματικές στιγμές ανησυχώντας για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Είναι απαράδεκτο να εργάζονται άνθρωποι κάτω από αυτές τις συνθήκες και να φοβούνται κάθε ώρα, κάθε λεπτό ότι θα πέσουν θύματα των πειρατών.

Πρέπει να εκτιμήσουμε άμεσα το ανθρώπινο κόστος της πολυδιάστατης αυτής απειλής. Όμως το στάδιο της "διάγνωσης" δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Δεν μπορεί να είναι άλλοθι ακινησίας. Η διάγνωση είναι μόνον το πρώτο βήμα. Η θεραπεία είναι εκείνη που θα λύσει το πρόβλημα. Βέβαια, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και τα εφαρμοζόμενα μέτρα είναι αποσπασματικά. Πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν άμεσα αποτελεσματικότερα μέτρα. Σήμερα. Τώρα. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες".

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καπετάνιος P.Mukundan εκ μέρους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό τα κράτη σημαίας, οι διεθνείς οργανισμοί και οι ναυτιλιακές εταιρείες να ενθαρρύνουν τα μέλη τους που έπεσαν θύματα πειρατικών επιθέσεων να μοιράζονται τις εμπειρίες τους.

Οι P.Swift και R.Paul, ως εκπρόσωποι του Προγράμματος Ανθρωπιστικής Απάντησης για τη Θαλάσσια Πειρατεία, επεσήμαναν τη σημασία της ορθής προετοιμασίας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και φροντίδας των ναυτικών, αλλά και των οικογενειών τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αιχμαλωσία από πειρατές.








ΠΗΓΗ:theseanation.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.