Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Δεκαεφτά επιχειρηματικοί κολοσσοί συγκρούονται για «τα μάτια» της ΔΕΠΑ


Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά δεκαεφτά επιχειρηματικοί κολοσσοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους για να διεκδικήσουν την Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου ΔΕΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η φάση της προεπιλογής υποψηφίων επενδυτών για την αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου ΔΕΠΑ με μεγάλη συμμετοχή 17 ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η ρωσική Gasprom, τρείς ιταλικές και τρείς ισπανικές εταιρίες, μια τσέχικη και από ελληνικής πλευρτάς η Μotor Oil μαζί με τον Ομιλο Μυτιληναίου.

Ενδιαφέρον υπήρξε και από Ιαπωνία και Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 35% στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.

Η κυβέρνηση, με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων της 15ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε να προβεί στην πώληση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στον Όμιλο ΔΕΠΑ, με εξαίρεση ποσοστό συμμετοχής 34% στον ΔΕΣΦΑ το οποίο θα παραμείνει υπό τον κρατικό έλεγχο.

Η ΔΕΑΑ εξουσιοδότησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη διαδικασία πώλησης της συμμετοχής στον Όμιλο ΔΕΠΑ.

Η Διεθνής Διαγωνιστική Διαδικασία ξεκίνησε με την πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία ολοκληρώθηκε έναν μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωσή της.

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν 15 από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στον χώρο παγκοσμίως, προερχόμενοι από 10 διαφορετικές χώρες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο Ομιλος ΔΕΠΑ δραστηριοποιείται μέσω της μητρικής εταιρίας ΔΕΠΑ Α.Ε. στη χονδρική πώληση, εμπορία και προμήθεια φυσικού αερίου σε μεγάλους πελάτες. Μέσω του ΔΕΣΦΑ Α.Ε., ο Όμιλος ΔΕΠΑ έχει την ιδιοκτησία και διαχείριση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς αερίου υψηλής πίεσης καθώς και των εγκαταστάσεων επαναεριοποίησης υγρού φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Μέσω της συμμετοχής, με ποσοστό 51%, στις εταιρείες διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου (ΕΠΑ), ο Όμιλος ΔΕΠΑ έχει παρουσία στον τομέα της διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου σε οικιακούς πελάτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, ο Όμιλος ΔΕΠΑ συμμετέχει εν δυνάμει σε σημαντικά διεθνή έργα διασύνδεσης, όπως ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας (IGI), ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και ο αγωγός SouthStream.
ΠΗΓΗ: dealnews.gr

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση
ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ - ΑΜΕΣΗ & ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΣΚΙΑΘΟΥ 60 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ.: 210 2114229 - ΤΗΛ.: 215 5405367 - ΚΙΝ.:697 7209637