ΝΔ: Διαφωνεί με την κατάργηση του Γ.Ε.Ν.Ε.


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, αφού κατέθεσε σχετική ερώτηση, για την ενδεχόμενη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε), προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Νέα Δημοκρατία, εδώ και δυόμισι χρόνια, είναι κάθετα αντίθετη σε οτιδήποτε έχει σχέση με την περαιτέρω διάλυση και αποψίλωση των υπηρεσιών του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Διαφωνούμε, λοιπόν, με την ενδεχόμενη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε), μια κίνηση η οποία έχει αμφίβολο οικονομικό όφελος και αναμφισβήτητες επιπτώσεις.
Είναι καιρός κάποιοι να αντιληφθούν το αυτονόητο, να πάψουν να δημιουργούν προβλήματα από το πουθενά, να επιστρέψουμε στο διαχρονικά πετυχημένο σχήμα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την επανασύνδεσή του με το Λιμενικό Σώμα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κατέθεσα σχετική ερώτηση στη Βουλή».


Η ερώτηση

"Προς Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Θέμα: Αναίτια η ενδεχόμενη κατάργηση ή συγχώνευση του Γ.Ε.Ν.Ε.


κ. Υπουργέ,

Το Γραφείο Ευρέσεων Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε) ιδρύθηκε, προκειμένου, συνοπτικά, να προωθεί τους άνεργους ναυτικούς προς εργασία, να ελέγχει τα προσόντα των υπό ναυτολόγηση ναυτικών, τον έλεγχο των προυποθέσεων επιδότησης των ανέργων, την τήρηση στατιστικών στοιχείων για τη διακίνηση του ναυτεργατικού δυναμικού της χώρας, καθώς και κατάρτιση μητρώου ναυτικού και πλοίων.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, ενώ η ύπαρξή του ουσιαστικά «επιβάλλεται» από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ-ILO), την οποία η Ελλάδα έχει κυρώσει, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 93 του Ν.Δ. 187/73 η εύρεση εργασίας σε ναυτικούς διενεργείται υποχρεωτικά μέσω του Γ.Ε.Ν.Ε.

Πρόκειται για υπηρεσία, η οποία, λόγω των ιδιαίτερων αναγκών της ναυτιλίας, απαιτεί τεχνογνωσία και λειτουργία όλο των 24ωρο. Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι τα λιμεναρχεία σε όλη την Επικράτεια, εκτός των υπολοίπων δραστηριοτήτων τους, εκτελούν και καθήκοντα Γ.Ε.Ν.Ε.

Ωστόσο παρά την αναμφιβήτητη προσφορά, χρησιμότητα και προπαντός ιδιαιτερότητα του Γ.Ε.Ν.Ε, σύμφωνα με πληροφορίες μεθοδεύεται η κατάργηση και συγχώνευσή του με τον Ο.Α.Ε.Δ, ενέργεια άκαιρη και καταστροφική, όπου η Νέα Δημοκρατία είναι κάθετα αντίθετη.

Το Γ.Ε.Ν.Ε, όπως αναφέρθηκε, έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ο οποίος αφενός είναι αναντικατάστατος και αφετέρου ασύμβατος με το έργο του Ο.Α.Ε.Δ, ενώ δε μπορεί –και δεν πρέπει- να παραβλεφθεί το αλαλούμ που θα προκύψει από την πιθανή συγχώνευση, ανάμεσα σε συναρμόδια υπουργεία.

Επίσης, δεν υπάρχει καν σοβαρός οικονομικός λόγος για μια τέτοια κίνηση, η οποία δεν είναι αποτελεσματική και με την οποία διαφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (π.χ. ΠΝΟ, ΕΕΕ, ΝΕΕ). Το μόνο που θα επιτύχουμε, είναι αναίτια προβλήματα και μάλιστα στην απαρχή της τουριστικής περιόδου, κάτι που όλοι απευχόμαστε.

Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σχεδιάζεται πράγματι η κατάργηση-συγχώνευση του Γ.Ε.Ν.Ε, όταν είναι δεδομένες οι σοβαρότατες επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης;

Ο ερωτών,


Γιάννης Πλακιωτάκης"




ΠΗΓΗ-marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.