Διαρροή αερίου από εξέδρα της Total στη Βόρεια Θάλασσα


Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total ανακοίνωσε σήμερα ότι «λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα» για να ελέγξει τη διαρροή φυσικού αερίου από μια εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα, στα ανοιχτά της πόλης Αμπερντίν της Σκωτίας.

Η διαρροή στην εξέδρα Elgin, περίπου 240 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σκωτίας, συνιστά «το χειρότερο ατύχημα για την Total στη Βόρεια Θάλασσα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Μπράιαν Ο'Νιλ.

Η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και κάλεσε ειδικούς από τη Γαλλία για να περιορίσουν τη διαρροή, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Κυριακή. Ένας από τους εκπροσώπους της ωστόσο εκτίμησε ότι ενδέχεται να χρειαστούν έως και έξι μήνες μέχρι να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Στην ανακοίνωσή της, αργά σήμερα το απόγευμα, η Total παραδέχτηκε ότι η διαρροή συνεχίζεται.

Η πιθανότητα ενός σοβαρού ατυχήματος οδήγησε σε πτώση τη μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Η μετοχή έκλεισε στα 38,56 ευρώ, με απώλειες -5,96%.

Γύρω από την εξέδρα έχει δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης της ναυσιπλοΐας, σε πλάτος 2 μιλίων (3,7 χιλιόμετρα) ενώ έχουν απαγορευτεί επίσης οι πτήσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων. «Η ζώνη αποκλεισμού επιτρέπει στις ομάδες που ερευνούν τη διαρροή να εργάζονται με ασφάλεια», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Λόγω της διαρροής στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα νέφος αερίου το οποίο είναι δυνητικά εκρηκτικό και τοξικό, εξήγησε ο Σάιμον Μπόξολ, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, μιλώντας στο BBC. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Total, 23 τόνοι αερίου είχαν διαρρεύσει μέσα σε 48 ώρες, μέχρι το πρωί σήμερα. Ο Μπόξολ είπε ότι η διαρροή είναι εντοπισμένη, αλλά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. «Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν είναι το πώς θα χειριστούν ένα καύσιμο αέριο που είναι πολύ εύφλεκτο και δηλητηριώδες», τόνισε.

Ο Τζέικ Μολόι, εκπρόσωπος του RMT, του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του τομέα, υποστήριξε ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι «καταστροφικές» εάν δεν σταματήσει σύντομα η διαρροή. Υποστήριξε ότι τα σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή παρατήρησαν τη «θάλασσα να βράζει» κάτω από τις εγκαταστάσεις, κάτι που υποδηλώνει ότι αέριο υπό πίεση ανεβαίνει σταδιακά προς τα επάνω. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση και πραγματικά βρισκόμαστε στο άγνωστο, όμως είναι κατεπείγουσα ανάγκη να βρούμε ένα τρόπο να σταματήσουμε τη διαρροή», κατέληξε.

Η Total απομάκρυνε από την εξέδρα τους 238 εργαζόμενους σε αυτήν και διέκοψε την ηλεκτροδότηση για να περιορίσει τον κίνδυνο έκρηξης. Από την πλευρά της, η εταιρεία Shell για λόγους ασφαλείας απομάκρυνε 85 υπαλλήλους της από δύο εγκαταστάσεις της που απέχουν μερικά χιλιόμετρα από την εξέδρα της γαλλικής εταιρείας.
Όταν ξεκίνησε η διαρροή, την Κυριακή, αρχικά διέφυγε υγρό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στη θάλασσα ένα λεπτό στρώμα υδρογονανθράκων πλάτους περίπου 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, πρόκειται για συμπυκνωμένο αέριο που θα εξατμιστεί από την επιφάνεια του νερού. Ένα αεροσκάφος που μπορεί να ρίξει παράγοντες διασποράς στο στρώμα αυτό είναι έτοιμο να παρέμβει όμως πιθανότατα δεν θα χρειαστεί μια τέτοια παρέμβαση, πρόσθεσε.

Στην ερώτηση, αν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής ενός δεύτερου, ανακουφιστικού φρέατος με σκοπό να χαλαρώσει η πίεση στο κεντρικό φρεάτιο, ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι «μια πιθανότητα αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος». Ο Ντέιβιντ Χένσγουορθ, ο υπεύθυνος ασφαλείας και περιβάλλοντος της Total στη Βρετανία, εξήγησε στο BBC ότι μια τέτοια επιχείρηση θα χρειαστεί «τουλάχιστον έξι μήνες».

Η εταιρεία διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διαρροή. Όμως η οργάνωση «Φίλοι της Γης», εκφράζοντας έκπληξη για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που αναφέρει η Total ότι μπορεί να χρειαστούν για να λυθεί το πρόβλημα, κάλεσε τη Βρετανία να στραφεί «σε καθαρές πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος, ο ήλιος και η θάλασσα».

Η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει σημειωθεί στη Βόρεια Θάλασσα τα τελευταία χρόνια ήταν το 1988, όταν σημειώθηκε έκρηξη στην εξέδρα Piper Alpha της Occidental Petroleum με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 167 άνθρωποι.



ΠΗΓΗ: protothema.gr
ΑΠΟ:marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.