Γ.Πλακιωτάκης: "H ναυτιλία είναι η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας"


Η Ναυτιλία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες ώστε να βγει η Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο, αφού αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας μαζί με τον τουρισμό. Τους βασικούς άξονες της ΝΔ τόσο για την Ναυτιλία όσο και για τα λιμάνια παραθέτει με συνέντευξή του στο Πρώτο ΘΕΜΑ ο Υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης.


- Κύριε Πλακιωτάκη ποιές είναι οι προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας στην εμπορική ναυτιλία;

H ναυτιλία είναι η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας. Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται ανάπτυξη και ανάπτυξη χωρίς ναυτιλία δε μπορεί να υπάρξει. Η ελληνική εμπορική ναυτιλία αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα, αν σκεφτούμε ότι μόνο την τελευταία δεκαετία τα έσοδά της ξεπέρασαν τα 150 δισ. Ευρώ, ενώ οι δυνατότητές της είναι απεριόριστες.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά της κατάργησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, υποστηρίζοντας την επανασύσταση και επανασύνδεσή του με το Λιμενικό Σώμα, δίπλα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Στις 7 Μαΐου τελειώνουμε οριστικά με την πολιτική του Πα.Σο.Κ που μας οδήγησε σε πραγματικό αδιέξοδο. Με τις αναπτυξιακές ευκαιρίες να χάνονται λόγω της εικόνας διάλυσης.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την ελληνική σημαία και να προσελκύσουμε το ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Να δώσουμε έμφαση στο ναυτικό επάγγελμα και συνακόλουθα τη ναυτική εκπαίδευση. Να προστατεύσουμε το υπό κατάρρευση yachting. Να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της ακτοπλοίας με κινήσεις, όπως ο εξορθολογισμός των δρομολογίων και των φόρων υπέρ τρίτων ή τη μείωση του ΦΠΑ. Να μετατραπεί ο Πειραιάς σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και να εξασφαλιστεί η ναυπηγοεπισκευή. Να δώσουμε έμφαση στις λιμενικές υποδομές και στις μαρίνες.

Οι λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει γνώση και θέληση.

- Ωστόσο, για την επανασύσταση του Υπουργείου δεσμεύτηκε και ο Πρόεδρος του Πα.Σο.Κ. Ποια η θέση σας ως υπεύθυνος του σχετικού τομέα;

Χρειάστηκε να βρεθούμε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ώστε να αναγνωρίσει ο κ. Βενιζέλος την εγκληματική πολιτική του Πα.Σο.Κ στον τομέα της ναυτιλίας και να προσχωρήσει στη θέση της Νέας Δημοκρατίας για επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Βέβαια δε μας διασαφήνισε εάν επιθυμεί και την επανασύνδεση με το Λιμενικό Σώμα, όπως ως ΝΔ λέμε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή, αλλά και γιατί να τον πιστέψουμε, μετά τους πειραματισμούς της κυβέρνησης του Πα.Σο.Κ και τα γνωστά κωμικοτραγικά αδιέξοδα.

Από την πλευρά μας έχει, ήδη, συνταχθεί το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα και το οργανόγραμμα του νέου Υπουργείου, ώστε η εμπορική ναυτιλία να αποκτήσει τιμόνι ακόμη και από την επομένη των εκλογών. Δεν υπάρχει, άλλωστε, περιθώριο ούτε για μια χαμένη μέρα.

- Για το πάντα επίκαιρο θέμα των αποκρατικοποιήσεων των Ο.Λ.Π και Ο.Λ.Θ, οι οποίες έχουν βαλτώσει, σκοπεύετε να τις προχωρήσετε άμεσα;

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι πράγματι σημαντικό και το θέσαμε πρώτοι πριν σχεδόν δύο χρόνια.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο σε κάθε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, όπως για παράδειγμα τα λιμάνια. Η Νέα Δημοκρατία, εν μέσω της λαικίστικης κατακραυγής από το Πα.Σο.Κ, προχώρησε στο επιτυχημένο μοντέλο της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ με την Cosco διασφαλίζοντας επενδύσεις πάνω από 3 δις ευρώ για όσο διαρκεί η σύμβαση.

Εξασφαλίσαμε, δηλαδή, με την ενοικίαση μιας μόνο προβλήτας, εγγυημένο εισόδημα 660 εκατ. Ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο της τότε χρηματιστηριακής αξίας του 75% του ΟΛΠ που κατέχει το Δημόσιο. Παράλληλα παραμένει η μοναδική μεγάλη ξένη επένδυση στην Ελλάδα, ενώ δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας.

Έτσι πρέπει να προχωρήσουμε και τώρα. Με επωφελείς και στοχευμένες πολιτικές, όπως την αξιοποίηση του πετυχημένου προτύπου της Σύμβασης Παραχώρησης, όπου είναι δυνατό, και όχι με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.



Του
Μηνά Τσαμόπουλου
για το Πρώτο ΘΕΜΑ
Αναδημοσίευση
ΑΠΟ: marinews.gr


Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.