Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ


Η οικογένεια της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής κρουαζιέρας αισθάνθηκε φτωχότερη στο θλιβερό άκουσμα της απώλειας του Γιώργου Ποταμιάνου που συνέβη στην Λισσαβώνα πριν από περίπου ένα μήνα.


Ο Γιώργος Ποταμιάνος, γόνος της γνωστής οικογένειας που έχει ζωή και δραστηριότητες στην επιβατηγό ναυτιλία πάνω από 150 χρόνια, ήταν γυιός του Πέτρου Ποταμιάνου ο οποίος αποχώρησε από την οικογένεια της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ και ίδρυσε την ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ με τα ακτοπλοϊκά πλοία «Γεώργιος Ποταμιάνος», «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», ένα από τα πλοία των Ιταλικών επανορθώσεων και το ΗΠΕΙΡΟΣ.

Ο νεαρός τότε Γιώργος, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, με σπουδές Marine Engineering στο Oxford University τις οποίες εγκατέλειψε νωρίς, αφοσιώθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση και σιγά σιγά δημιουργήθηκε μέσα του αμείωτο ενδιαφέρον για το ακτοπλοϊκό πλοίο στην αρχή και για το κρουαζιερόπλοιο στη συνέχεια.

Με την κρουαζιέρα κατ’ αποκλειστικότητα ασχολήθηκε από το έτος 1969 όταν ίδρυσε την εταιρεία POTAMIANOS IONIAN LINES με το μικρό Δανέζικο πλοίο HANS BROGE το οποίο του δόθηκε από την οικογενειακή εταιρεία ως δώρο γεννεθλίων.
Το πλοίο μετονομάστηκε σε ACHILLEUS και δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία για περίπου 15 χρόνια ναυλωμένο κυρίως από Σκανδιναβούς ναυλωτές.

Το έτος 1985 ο Γιώργος Ποταμιάνος μετέφερε την έδρα των δραστηριοτήτων του στην Πορτογαλία και ίδρυσε την CLASSIC INTERNATIONAL CRUISES αγοράζοντας το κρουαζιερόπλοιο FUNCHAL. Έτσι ξεκίνησε ένα νέο κύκλο δραστηριοτήτων στην κρουαζιέρα τον οποίο ανέπτυξε με αγορές άλλων πλοίων όπως των Princess Danae, Princess Daphne, Athena και Arion.

Η φιλοσοφία του αείμνηστου Γιώργου ήταν η επένδυση σε μικρής χωρητικότητας σχετικά παλιάς ηλικίας κρουαζιερόπλοια τα οποία μετασκεύαζε με επιτυχία και τα ναύλωνε σε tour operators για κρουαζιέρες στην Ευρώπη, Μεσόγειο, Αυστραλία, Νότια Αμερική καλύπτοντας έτσι μια παγκόσμια γκάμα κρουαζιερών.

Ήταν ριψοκίνδυνος πλοιοκτήτης και μέσα από τις ικανότητές του και τις προσωπικές του γνωριμίες και επαφές κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την εταιρεία του σε μια περίοδο που γνωστές παραδοσιακές Ελληνικές εταιρείες κρουαζιέρας αναγκάστηκαν να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους στον τομέα της κρουαζιέρας μη αντέχοντας άλλο τον διεθνή ανταγωνισμό των γιγαντιαίων εταιρειών όπως είναι η Carnival και η Royal Caribbean.

Έφυγε τόσο ξαφνικά και σε μια ηλικία που του επέτρεπε να έχει ακόμα δραστηριότητες στον τομέα της κρουαζιέρας όμως άφησε ένα πλούσιο έργο γεμάτο επιτυχίες.

Τώρα καλούνται τα παιδιά του να συνεχίσουν το έργο του Γιώργου Ποταμιάνου με την ίδια επιτυχημένη συνταγή.

Αείμνηστε Γιώργο, οι φίλοι σου στη Majestic International Cruises Inc. και εγώ προσωπικά σου ευχόμεθα καλό κατευόδιο στον άφθαρτο κόσμο που μεταπήδησες στον οποίο σίγουρα θα έχεις αιώνια ανάπαυση.

Μιχάλης Λάμπρος
3/7/2012

Υ.Γ: Το 40ήμερο μνημόσυνο του αείμνηστου Γιώργου Π. Ποταμιάνου θα τελεστεί την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 στην εκκλησία Παναγία Ελευθερώτρια στην Πολιτεία στις 10 το πρωί.


Toυ
Μιχάλη Λάμπρου

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση
ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ - ΑΜΕΣΗ & ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΣΚΙΑΘΟΥ 60 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ.: 210 2114229 - ΤΗΛ.: 215 5405367 - ΚΙΝ.:697 7209637