Λιμάνια: «Ναι» στις παραχωρήσεις, «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις


Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων απασχολεί έντονα τη νέα κυβέρνηση, αφού έχει την τρόικα και τον χρόνο να πιέζουν ασφυκτικά. Ενα από τα κομμάτια-φιλέτο είναι και Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.. Πόσο μάλλον τώρα που ο ΟΛΠ βρίσκεται σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης και κερδοφορίας, παρά τον έντονο ανταγωνισμό που δέχεται σε μια εποχή που ταλανίζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τέσσερις μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και προτού προλάβει καλά-καλά να ενημερωθεί πάνω στα θέματα του υπουργείου του, ο κ. Κώστας Μουσουρούλης, υπουργός του νεοσύστατου υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του και υπογράμμισε ότι είναι υπέρ της παραχώρησης και όχι της ιδιωτικοποίησης.

«Είμαι οπαδός των παραχωρήσεων. Βέβαια, δεν είναι φάρμακο για όλα. Κάθε σχήμα πρέπει να το δεις από όλες τις πλευρές. Η διεθνής εμπειρία για λιμάνια και κρουαζιέρα είναι δεδομένη. Πας εκεί όπου οι οικονομικές συνθήκες σου δίνουν τη δυνατότητα να αντλήσεις χρήματα. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. με πετυχημένες παραχωρήσεις, όπως το Ρίο - Αντίρριο, το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και η Αττική Οδός. Πάνω σε αυτή την εμπειρία θα κτίσουμε. Θα εξετάσουμε τα κατάλληλα μοντέλα» και προσέθεσε: «Τις παραχωρήσεις πρέπει να τις πληρώνει ο χρήστης και όχι ο φορολογούμενος».

Μάλιστα τις θέσεις του αυτές, ο κ. Μουσουρούλης τις έθεσε – μαζί με ένα 10ετές πλάνο ανάπτυξης – και υπόψιν του επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος τον επισκέφθηκε, πρώτον από όλους τους υπουργούς, το βράδυ της Δευτέρας. (δείτε εδώ: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=208140)

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο ο κ. Μουσουρούλης αναμένεται να «τρέξει» όλο τον μηχανισμό του υπουργείου για την άμεση εκμετάλλευση των λιμανιών της χώρας, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, του θαλάσσιου τουρισμού και τις μαρίνες, καθώς και τα εμπορικά τμήματα των λιμανιών.

Σε αυτή την προσπάθεια θα στηριχθεί, προσαρμοσμένο κατά περίπτωση, στο μοντέλο της σύμβασης παραχώρησης που υπεγράφη μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της Cosco για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ.

Πρόσφατα, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης επεσήμανε τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί και εστιάζεται στα εξής σημεία:

- Να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό λιμενικό μοντέλο που θέλει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου υπό τον έλεγχο του κράτους, της Αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων και των χρηστών του χώρου της ναυτιλιακής και λιμενικής βιομηχανίας.
- Να αναδιαταχθεί σε ένα νέο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο το σύνολο των λιμενικών επιχειρήσεων και ταμείων.
- Να δημιουργηθεί ανεξάρτητη αρχή λιμένων, η οποία θα επιλύει όλα τα θέματα διαφορών μεταξύ λιμένων και χρηστών.
- Πλήρης διάκριση μεταξύ Αρχής Λιμένος, στην οποία θα ανατεθεί η άσκηση δημόσιας εξουσίας επί όλων των δραστηριοτήτων, και Επιχείρησης Λιμενικών Υπηρεσιών.
- Συμμετοχή χρηστών και μέσω διαφανών παραχωρήσεων σε όσους δημιουργούν νέες υποδομές, μακροχρόνιες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
- Ευρύτατες συνενώσεις λιμένων σε επιχειρηματικά holdings με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας όλων των λιμένων της χώρας.

«Η ΟΛΠ Α.Ε. από κάθε άποψη είναι ο leader της λιμενικής βιομηχανίας της χώρας. Σε μια εποχή δύσκολων συγκυριών οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι το κρατικό μοντέλο της πελατειακής δημοκρατίας και το θατσερικό μοντέλο της πλήρους ιδιωτικοποίησης δεν υπηρετούν τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων της χώρας. Οι μικτές επιχειρήσεις, οι οποίες σέβονται τα κοινωνικά δικαιώματα και προστατεύουν το περιβάλλον, αποτελούν το μόνο βιώσιμο σχήμα και στον χώρο της λιμενικής βιομηχανίας» κατέληξε ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης.




ΠΗΓΗ: protothema.gr - marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.