Οι «πληγές» από το... δάγκωμα της ρώσικης αρκούδας παραμένουν ακόμη ανοιχτές για τον Αδαμάντιο Πολέμη.
Ο εφοπλιστής, το όνομα του οποίου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο στο ναυτιλιακό, όσο και στον αθλητικό χώρο, μετά την άρνησή του να αναλάβει την προεδρία του Παναθηναϊκού, φαίνεται πως ακόμη δεν έχει συνέλθει από το
πλήγμα, που υπέστη τόσο στο γόητρό του, όσο και στα οικονομικά μεγέθη της Polembros από την άτυχη επένδυση που έκαναν μαζί με τον αδελφό του Σπύρο σε ρωσικά ομόλογα.
Και μπορεί η κίνηση αυτή να έγινε πριν από μια δεκαετία, αλλά η δικαστική ήττα από την JP Morgan Chase & Co, από την οποία οι δύο εφοπλιστές διεκδίκησαν αποζημιώσεις ύψους 700 εκατ. δολαρίων, ισόποσες με της ζημίες που υπέστησαν από την αγορά των επισφαλών ομολόγων, τους «κυνηγά» ακόμη.
Ποσό υπέρογκο, το οποίο αντιστοιχεί στο ήμισυ του χαρτοφυλακίου τους από τον Αύγουστο του 1998, οπότε και η ρωσική οικονομία κατέρρευσε και υποτιμήθηκε το ρόυβλι, μέχρι σήμερα. Παρόλο που, επί μια 12ετία, οι δύο εφοπλιστές έδωσαν πολλές δικαστικές μάχες για να δικαιωθούν κατηγορώντας την αμερικανική επενδυτική τράπεζα για «αμελή αντιπροσώπευση και αθέτηση συμβολαίου» και διεκδικώντας τα αρχικά κεφάλαια συν τα διαφυγόντα κέρδη, αφού έχασαν τα χρήματα, τα οποία θα επένδυαν σε πλοία, δεν κατόρθωσαν να βρουν το δίκιο τους.
Από τότε, το πάθημα έγινε μάθημα, γι' αυτό και οι αδελφοί Πολέμη πλέον είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί στις νέες επενδύσεις τους, ενώ μελετούν προσεκτικά κάθε τους κίνηση πριν προχωρήσουν σε αυτήν.
Αυτός είναι και ο λόγος, όπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στον Αδαμάντιο Πολέμη, που ο ίδιος δεν δέχτηκε να αναλάβει καθήκοντα προέδρου και στον Παναθηναϊκό, αφού θεωρεί πως δεν είναι η κατάλληλη εποχή, εν μέσω οικονομικής κρίσης για μεγάλα ανοίγματα και οπωσδήποτε η ΠΑΕ έχει πολλαπλές οικονομικές υποχρεώσεις. Προτιμά να αφοσιωθεί στις ναυτιλιακές του δραστηριότητες και σε εκείνες του real estate, όπου η οικογένειά τους έχει παράδοση 250 χρόνων, ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει τις όποιες απώλειες της Polembros, οι οποίες δεν είναι και μικρές.
Τα «συντρίμμια» που άφησε πίσω της η οικονομική και δικαστική θύελλα που βίωσαν οι δύο εφοπλιστές είναι ζημίες 280 εκατ. δολαρίων, ακυρώσεις παραγγελιών 20 νέων πλοίων που είχαν δρομολογήσει την ίδια περίοδο για λογαριασμό της ναυτιλιακής τους εταιρείας, δάνεια ύψους 560 εκατ. δολαρίων, για να καλύψουν τις απώλειες και φυσικά ένα υπέρογκο οκταψήφιο ποσό προς την εταιρεία νομικών, που τους εκπροσώπησε στα βρετανικά δικαστήρια, την Reynolds Porter Chamberlain.
Η έφεση
Ο Αδαμάντιος Πολέμης μετά την πρώτη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί της οικογένειας για επαγγελματική ανεπάρκεια της τράπεζας στη διαχείριση των κεφαλαίων της, άσκησε έφεση, η οποία όμως δεν είχε καλύτερη «τύχη».
Η δικαστής του εφετείου του Λονδίνου, Dame Elizabeth Gloster δεν δέχτηκε ότι είναι άνθρωποι που μπορούν να παραπλανηθούν εύκολα γι' αυτό και απέρριψε την προσφυγή τους. Άλλωστε, η επιχειρηματική τους ικανότητα είναι παροιμιώδης, καθώς η Polembros ελέγχει έναν στόλο 28 πλοίων και το όνομά τους είναι ένα από τα βαρύτερα στον χώρο του εφοπλισμού.
Στην ουσία αποδέχτηκε τον ισχυρισμό της JP Morgan, η οποία υποστήριξε πως το χαρτοφυλάκιο με τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του ρωσικού Δημοσίου δημιουργήθηκε από τον Αδαμάντιο Πολέμη, μέσω της εταιρείας Springwell Navigation και ότι ο εφοπλιστής είχε επίγνωση του ρίσκου που λάμβανε.
Ακόμα μια περιπέτεια
Φαίνεται πως, όσες φορές έχουν να αντιμετωπίσουν νομικές εμπλοκές τα αδέλφια Πολέμη, στο τέλος δεν τους βγαίνει σε καλό.
Ακόμη δεν μπορούν να συνέλθουν από το «χαστούκι» που δέχτηκαν στο τέλος του προηγούμενου έτους, όταν με απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Νέας Ορλέανης απαγορεύτηκε σε πλοία της Polembros Shipping για τα επόμενα τρία χρόνια να προσεγγίζουν αμερικανικά λιμάνια με την κατηγορία της ρύπανσης της θάλασσας, αλλά και τεχνικών παραλείψεων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Εκτός από την απαγόρευση, οι Αδαμάντιος και Σπύρος Πολέμης υποχρεώθηκαν να πληρώσουν και το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο για ρύπανση, που ανήλθε στα 2,7 εκατ. δολάρια, ενώ ταυτόχρονα να καταβάλουν άλλα 100.000 δολάρια για κοινωνική εργασία και προσφορά στο Περιβαλλοντικό Ερευνητικό Κέντρο του Σμισθόνιαν.
Στα... δίχτυα κι άλλοι Έλληνες εφοπλιστές
«Θύματα» των κακών συμβούλων της JP Morgan φέρονται να έχουν πέσει κι άλλοι Έλληνες εφοπλιστές. Ανάμεσά τους, ο Διαμαντής Διαμαντίδης με την ναυτιλιακή εταιρεία Marmaras Navigation που διεκδικεί 40 εκατ. δολ., ο Πήτερ Λιβανός, ο οποίος ακούγεται πως έχασε περίπου 500 εκατ. δολάρια και οι εφοπλιστικές οικογένειες Κολλάκη, Αφεντάκη και Κέδρου.
Όλοι αυτοί περίμεναν εναγωνίως την εξέλιξη της υπόθεσης των αδελφών Πολέμη κι αν δικαιώνονταν από την Δικαιοσύνη, τότε ίσως να κινούνταν και οι ίδιοι δικαστικώς κατά της αμερικανικής τράπεζας, για να λάβουν αποζημιώσεις.
«Ήταν πολυδάπανος ο αγώνας των Πολέμηδων, αλλά και πολλά τα λεφτά που έχασαν» υποστηρίζει μεγαλοεφοπλιστής, που κι εκείνος έχει απολέσει μεγάλο ποσό από ανάλογου βεληνεκούς επισφαλείς επενδύσεις. Στους εφοπλιστικούς κύκλους ψιθυρίζεται πως, ορισμένοι εξ' αυτών παραπλανήθηκαν από τον ίδιο άνθρωπο, πωλητή ομολόγων που παρέσυρε και την οικογένεια Πολέμη και ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τις φιλικές σχέσεις που είχε με τον Αδαμάντιο, για να πείσει και τους υπόλοιπους που δραστηριοποιούνταν στο Λονδίνο να επενδύσουν.
Απο το - http://www.dealnews.gr/nautilia/item