Πάνω από τα 101 δολάρια η τιμή μπρεντ


Πάνω από τα 101 δολάρια το βαρέλι εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, για πρώτη φορά από το 2008, ενώ και το αμερικανικό αργό ξεπέρασε τα 90 δολάρια, στον απόηχο της αναταραχής που συγκλονίζει την Αίγυπτο και των ανησυχιών που επικρατούν στις αγορές, τόσο σχετικά με την ομαλή λειτουργία της διώρυγας του Σουέζ όσο και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης και στις λοιπές χώρες της Βορείου Αφρικής.
 Στο Λονδίνο, στις 19:41 (ώρα Ελλάδος) το μπρεντ σημείωνε άνοδο της τάξεως του 1,36 δολ. στα 100,78 δολ., έχοντας αναρριχηθεί νωρίτερα έως τα 101,08 δολ.

Την ίδια ώρα, η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 91,54 δολ., καταγράφοντας κέρδη της τάξεως των 2,20 δολ. ενώ νωρίτερα είχε φτάσει στα 91,75 δολ.

Χθες το πρωί (ώρα Ελλάδος), στις ασιατικές αγορές, η τιμή του βαρελιού απείχε μόλις 3 σεντς από το επίπεδο των 100 δολαρίων (99,97 δολ.) ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο επίπεδο των 99,60 δολ. όπου εξακολουθούσε να καταγράφει κέρδη 18 σεντς έναντι του "κλεισίματος" της Παρασκευής.

Αναλυτές της πετρελαϊκής αγοράς που επικαλείτο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, είχαν προβλέψει την άνοδο αυτή.

Η διώρυγα του Σουέζ, από όταν άνοιξε το 1869, εξυπηρετεί την διεθνή ναυτιλία και μέσω αυτής γίνεται το μεγαλύτερο μέρος της μεταφοράς του πετρελαίου από τις χώρες άντλησής του προς τη Δυτική Ευρώπη και τις Ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Η πιθανή παύση διελεύσεων, λόγω των αναταραχών του καθεστώτος Μουμπάρακ, θα οδηγήσει σε άμεση αύξηση του κόστους μεταφοράς του μπρεντ και συνεπώς σε κυλιόμενες αυξήσεις σε όλα τα αγαθά.

Χθεσινή έκθεση αναλυτών της Goldman Sachs ωστόσο είχε διασκεδάσει προσωρινά τους φόβους των επενδυτών για κίνδυνο διακοπής της προσφοράς πετρελαίου προς τις ενεργειακές αγορές.

Αναλυτές της Goldman, με επικεφαλής των Τζέφρι Κάρι στο Λονδίνο, σημείωσαν, όπως μετέδωσε το Μπλούμπεργκ, ότι οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου «έχουν σχετικά σταθερές και δημοφιλείς κυβερνήσεις». «Οι πιο πλούσιες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να έχουν προβλήματα από ό,τι οι λιγότερο πλούσιες χώρες της Βορείου Αφρικής. Ακόμη κι αν τα προβλήματα επεκταθούν σε μια από αυτές τις χώρες, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα διακοπεί η προσφορά, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι η ενέργεια μπορεί να ρέει ακόμη και κάτω από αντίξοες πολιτικές συνθήκες», έγραψανοι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. Επισήμαναν, επίσης, ότι η κίνηση δεξαμενοπλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ παρέμεινε, εν πολλοίς, ανεπηρέαστη από τις αναταραχές στην Αίγυπτο που σήμερα μπαίνουν στην έβδομη μέρα.

Συχνά ένα βήμα μπροστά, οι Έλληνες βενζινοπώλες έχουν αυξήσει την τιμή διάθεσης της βενζίνης προεξοφλώντας την αύξησή της, λόγω των αναταραχών στην Αίγυπτο.

Η τιμή της αμόλυβδης έφτασε χθες το 1,70 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης από τα 75 λεπτά το λίτρο, μέσα σε δύο ημέρες έφτασε στα 80.

ΑΠΟ - www.dealnews.gr/

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.