Συνεχίζεται η πτώση του εγχώριου τουρισμού

Την κατιούσα έχει πάρει ο εγχώριος τουρισμός και το 2011 σε μια περίοδο όπου οι εκτιμήσεις για αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα, θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες, σύμφωνα πάντα με παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας.
Με τη βιωσιμότητα πολλών ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων να κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή, ο Έλληνας τουρίστας που θα μπορούσε να "σώσει" τον μικρομεσαίο Έλληνα ξενοδόχο, που δεν εξαρτάται από τους μεγάλους Τουρ Οπερεϊτορ, το 2011 δεν θα ταξιδεύσει όπως έκανε στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ανδρέα Ανδρεάδη, ο εγχώριος τουρισμός το 2011 θα σημειώσει πτώση 20% σε σχέση με το 2010, λόγω της μεγάλης οικονομικής ανασφάλειας τν Ελλήνων.

Αν και δεν αναμένεται αυτό το ποσοστό να επηρεάσει σημαντικά τα συνολικά τουριστικά μεγέθη που θα επιτύχει η Ελλάδα τη νέα τουριστική περίοδο, ωστόσο εύλογα γεννάται το ερώτημα τι μέλλει γεννέσθαι με τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται αποκλειστικά από τον εγχώριο τουρισμό.

Για παράδειγμα ο κλάδος των ενοικιαζόμενων δωματίων, που στην πλειονότητα κατευθύνεται ο Έλληνας τουρίστας διαθέτει 40.000 επιχειρήσεις, με δυναμικό 500.000 κλινών, που αντιστοιχούν στο 50% του τουριστικού δυναμικού της χώρας και προσφέρει πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας.

Η κακή πορεία είχε αρχίσει να φαίνεται από το 2010, όταν με βάση τα στοιχεία της Eurostat ο εσωτερικός τουρισμός από τις αρχές του 2010 ως τον Απρίλιο η μείωση στις διανυκτερεύσεις των Ελλήνων ήταν «μόλις» -5,3%, τη θερινή περίοδο εκτινάχθηκε στο -12,8% και το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου περιορίστηκε οριακά, στο -11,3%.

Ο Έλληνας ωστόσο ήταν ο τουρίστας που βοήθησε την «τουριστική βιομηχανία» το 2009 και αύξησε, έστω και οριακά, τις διανυκτερεύσεις στα καταλύματα των ξενοδοχείων και τα κάμπινγκ της χώρας. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με την οποία, το 2009 στο σύνολο των καταλυμάτων ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ της χώρας παρουσιάστηκε αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 0,6%, η οποία οφείλεται στους ημεδαπούς (αύξηση 9,6%), καθώς οι αλλοδαποί τουρίστες εμφάνισαν μείωση κατά 2,7%.

Με την διαγραφόμενη αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του εσωτερικού τουρισμού τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) εκτιμάται ότι θα κρίνουν τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά αλλά και τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το 2011 θα απευθύνεται πανελλαδικά σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με πέρυσι, καλύπτοντας 570.000 άτομα με τη δαπάνη να προϋπολογίζεται σε 62.700.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε και το Εαρινό εκδρομικό πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 15 εβδομάδων θα πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας το χρονικό διάστημα από 1/04/2011 -12/06/2011, για δικαιούχους παροχών νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα ευέλικτο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 3 αυτόνομες δράσεις, διάρκειας 5 εβδομάδων η κάθε μία, εμπλουτισμένο με περισσότερους προορισμούς σε σχέση με πέρυσι, για μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, απευθύνεται σε 4.290 άτομα, έναντι 3.900 πέρυσι ,με διαφορετικά χαρακτηριστικά υλοποίησης από αντίστοιχα προηγούμενων ετών. Η δαπάνη του προϋπολογίζεται σε 500.000 ευρώ ,έναντι 245.000 ευρώ πέρυσι.




ΑΠΟ-dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.