Ο κοινοτικός στόλος να παραμείνει ανταγωνιστικός


Βρυξέλλες: Αντιπροσωπεία των Ελλήνων εφοπλιστών συνάντησε στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ατμοσφαιρικές εκπομπές των πλοίων στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, η πειρατεία, οι κατευθυντήριες γραμμές περί κρατικών ενισχύσεων στις θαλάσσιες μεταφορές και η ποινικοποίηση του ναυτικού επαγγέλματος, ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης που είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλες.

Ειδικότερα η αντιπροσωπεία της ΕΕΕ στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος Θόδωρος Βενιάμης καθώς και οι κ.κ. Χρήστος Κανελλάκης, Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος, Ιωάννης Κ. Λύρας και η Δρ. Αννα Μπρεδήμα, επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεών της στα κοινοτικά όργανα, στις 22 και 23 Μαρτίου 2001. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους Επιτρόπους κ.κ. J. Potocnik (Περιβάλλοντος) και K. Georgieva (Επισιτιστική Βοήθεια).
Επίσης, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον κ. Ο. Οnidi, αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου Επιτρόπου Ενέργειας, κ. G. Oettinger και την κα. V. Superti στο γραφείο του Επιτρόπου Α. Tajani (Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας). Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους Ευρωβουλευτές κ.κ. Β. Simpson (Πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών), J. Leinen (Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος), S. Al Khadraoui, και Μ. Grosch (συντονιστές της ομάδας σοσιαλιστών και ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος αντίστοιχα).
Η αντιπροσωπεία παρέθεσε δείπνο στην Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, κα. Μαρία Δαμανάκη και στους Έλληνες Πρέσβεις διαπιστευμένους στην ΕΕ κ.κ. Θ. Σωτηρόπουλο, Α. Παπασταύρου, στο ΝΑΤΟ, κ. Θ. Σταματόπουλο και τον κ. Θ. Δεμίρη, πρέσβη - μόνιμο αντιπρόσωπο στην επιχείρηση Aταλάντα.
Οι συζητήσεις
Στις συναντήσεις αναγνωρίσθηκε από κοινοτικής πλευράς η σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση από οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και στρατηγικής σκοπιάς, καθώς και για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ανάπτυξής της ως κομβικού σημείου διακίνησης του εμπορίου στην Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Οι πρόσφατες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στις χώρες της Βορείου Αφρικής / Μέσης Ανατολής τονίζουν τον καίριο ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας ως αξιόπιστου εταίρου της ΕΕ για την εξασφάλιση της μεταφοράς των ενεργειακών αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο», ανέφερε η Ένωση.
Η ελληνική αντιπροσωπεία σημείωσε με ικανοποίηση ότι η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Κανκούν εμπιστεύθηκε το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) να συνεχίσει τις εργασίες του για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία.
Στηρίζει τις προσπάθειες του ΙΜΟ να καθιερώσει τεχνικά και λειτουργικά μέτρα και προσδοκά τη χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή τους ώστε η ναυτιλία να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη των επιδιωκόμενων παγκόσμιων στόχων μείωσης εκπομπών.
Οι πειρατικές επιθέσεις
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεχιζόμενη έξαρση των πειρατικών επιθέσεων σε ευρύτατη θαλάσσια έκταση στον Ινδικό Ωκεανό και στην υποστήριξη της πιστής εφαρμογής των Βέλτιστων Πρακτικών Διαχείρισης (BMP) των πλοίων προς αποφυγή των πειρατικών επιθέσεων.
Η ΕΕΕ επανέλαβε την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της πειρατείας, με την ενίσχυση της επιχειρησιακής δράσης των ναυτικών δυνάμεων, καθώς και την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτίων της πειρατείας στην ξηρά με την καθιέρωση κράτους δικαίου και την ανάπτυξη κατάλληλων δικαστικών υποδομών στη Σομαλία.
Στις συζητήσεις, έγινε ευρέως αποδεκτή η αναγκαιότητα διατήρησης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του κοινοτικού στόλου.
Επίσης η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για την επάνδρωση του κοινοτικού στόλου και η επείγουσα ανάγκη προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα αποτέλεσε σημαντικό θέμα των συναντήσεων.
Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε ότι η ποινικοποίηση του ναυτικού επαγγέλματος αναχαιτίζει κάθε επιτυχή προσπάθεια προσέλκυσης και απαξιώνει το επάγγελμα του ναυτικού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου με την οποία επικροτείται η επιβολή της υπέρογκης εγγύησης των 3 εκατομμυρίων ευρώ για την απελευθέρωση του πλοιάρχου Μαγκούρα για το ατύχημα του δεξαμενοπλοίου Prestige.

ΑΠΟ-Νaftemporiki.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.