Φόβοι ότι η εποχή του φθηνού πετρελαίου έχει τελειώσει

Σε ξέφρενη πορεία βρίσκονται ξανά οι αγορές πετρελαίου, εν μέσω προειδοποιήσεων για νέα πετρελαϊκή κρίση αλλά και για υψηλές τιμές που θα μείνουν σε μόνιμη βάση, καθώς μία παρατεταμένη αναστάτωση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εξαντλήσει την τόσο πολύτιμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των χωρών μελών του ΟΠΕΚ
Η τιμή brent στο Λονδίνο ξεπέρασε χθες τα 117 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού στη Ν. Υόρκη τα 101 δολάρια, δοκιμάζοντας νέα υψηλά δυόμισι ετών εν μέσω δημοσιευμάτων για κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Λιβύη ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικούς και αντικαθεστωτικούς αλλά και για βομβιστική επίθεση στην πόλη Μπρέγκα.

Ο πρόεδρος της National Oil Corporation της Λιβύης δήλωσε στο Reuters ότι τα προβλήματα στην χώρα θα μπορούσαν εύκολα να ωθήσουν τις τιμές πάνω από τα 130 δολάρια, εάν η ένταση συνεχιστεί.

Αναλυτές δε επισημαίνουν ότι οι διακοπές στην παραγωγή από πετρελαιοπηγές της Λιβύης μπορεί να είναι παρατεταμένες εάν υπάρξει κλιμάκωση των μαχών και καταστραφούν οι υποδομές.

«Συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας με διαδηλωτές σημειώθηκαν χθες και στο Ομάν, στην Υεμένη, στο Ιράν και στο Ιράκ, και εάν οι εξεγέρσεις συνεχίσουν να εξαπλώνονται, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να φθάσουν σε σημείο που να ξεσπάσει πόλεμος, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει απίστευτο ράλι στις τιμές πετρελαίου», δήλωσε στο Reuters στέλεχος ιαπωνικής εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, ο Φατίχ Μπιρόλ, κορυφαίος οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν, προειδοποιώντας ότι η ξέφρενη άνοδος των τιμών πετρελαίου συνιστά απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και αποτελεί ένα πρόβλημα που ο κόσμος θα κληθεί να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα.

«Η εποχή του φθηνού πετρελαίου έχει τελειώσει. Και εάν οι τιμές παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα, το πετρελαϊκό κόστος της Ευρώπης θα είναι υψηλότερο από αυτό του 2008, τη στιγμή που η γηραιά ήπειρος αποτελεί τον ασθενέστερο κρίκο στην αλυσίδα της οικονομικής ανάκαμψης...», κατέληξε ο οικονομολόγος.

Ηδη, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters, η διακοπή παραγωγής περίπου 1,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τη Λιβύη απειλεί να μειώσει σημαντικά τα πέντε εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που μπορεί να διαθέσει ο ΟΠΕΚ στις αγορές για να καλύψει ελλείψεις. Υπάρχει όμως μία προοπτική η όλη αναστάτωση στη Μέση Ανατολή να οδηγήσει σε πιο φθηνό πετρέλαιο: ανάλυση του CNNMoney.com συστήνει την απελευθέρωση των αγορών και τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής, προβάλλοντας ως βασικό παράδειγμα τη Ρωσία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας είχε φθάσει στο ζενίθ των 12,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Λόγω όμως της μείωσης των επενδύσεων στην περίοδο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, η παραγωγή μειωνόταν σταδιακά φθάνοντας στα έξι εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η κατάρρευση την πρώην Σοβιετικής Ενωσης και η ιδιωτικοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη της παραγωγής αρχής γενομένης από το 1999.

Σήμερα, η ρωσική παραγωγή έχει επιστρέψει κοντά στα υψηλά της επίπεδα, χάρη στις ιδιωτικοποιήσεις και στον εκσυγχρονισμό του πετρελαϊκού ενεργητικού της. Το Ιράκ φαίνεται να βαδίζει και αυτό σε μονοπάτι αντίστοιχο με της Ρωσίας.

Προειδοποίηση

Διαχειριστής κεφαλαίου της Goldman Sachs προειδοποίησε εξάλλου ότι οι τιμές κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ελέγχου στην περίπτωση που οι αγορές βρεθούν αντιμέτωπες με νέα μείωση της προσφοράς, επικαλούμενος την άνοδο 26% που έχει σημειώσει η τιμή brent μετά το «κύμα» αναταραχής στη Β.Αφρική, που άρχισε από την Τυνησία το Δεκέμβριο.

«Εάν υπάρξει νέα διακοπή στην προσφορά, κανένας δεν γνωρίζει σε τί ύψη θα εκτιναχθεί η τιμή πετρελαίου», είπε χαρακτηριστικά. 





ΑΠΟ-marinews.gr ΜΕ ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.