Περί λειτουργίας της Ακτοφυλακής στα νότια παράλια της Κρήτης

- Απάντηση του Υφ.ΠτΠ Μανώλη Όθωνα στην υπ’ αριθμό 663/4-3-2011 επίκαιρη ερώτηση του Ανεξάρτητου βουλευτή Ελευθέριου Αυγενάκη σχετικά με την ανάγκη λειτουργίας της Ακτοφυλακής στα νότια παράλια της Κρήτης

“Κυρία Πρόεδρε.

Το γεγονός ότι κάποιος περιφερειακός συνδικαλιστής του Λιμενικού Σώματος εξήντλησε τα πέντε λεπτά δημοσιότητας που ως κλασικός νεοέλληνας δικαιούται να διεκδικήσει, δεν νομίζω ότι μπορεί να επισκιάσει την ουσία των πολύ σοβαρών ζητημάτων που αφορούν τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας. Γι’ αυτό λοιπόν, ας σοβαρευτούμε. Τουλάχιστον εμείς εδώ, όταν κάνουμε αναφορά για αφύλαχτα παράλια, φαντάζομαι ότι έχουμε επίγνωση ότι μιλάμε για αφύλαχτα θαλάσσια σύνορα. Επίσης, ο συνάδελφος, όπως και εγώ είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι θαλάσσια σύνορα στην Κρήτη σημαίνει θαλάσσια σύνορα της χώρας και θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, το πολύ ευαίσθητο θέμα που θίγετε με την επίκαιρη ερώτηση έχει δύο διαστάσεις: Τον εθνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, αλλά και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οφείλουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν στα πλαίσια της ευρωπαϊκής διάστασης αυτού του θέματος και της πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τα καθ’ ημάς καταρχήν –έτσι και αλλιώς φαντάζομαι ότι ο χρόνος δε θα επαρκέσει για το σύνολο, θα κάνω αναφορά στη δευτερολογία στις πρωτοβουλίες που η Κυβέρνηση έχει πάρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο- θέλω, κύριε συνάδελφε, επειδή είμαι σίγουρος ότι η αγωνία σας είναι υγιής και δημιουργική να σας καθησυχάσω και να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση έχει επίγνωση και των δυσκολιών και της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική.

Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς, αυτή τη στιγμή που μιλάμε έξι πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος που βρίσκονται στα λιμεναρχεία της Κρήτης, είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Κάποια από αυτά πιθανώς να τα είδατε σε δελτία ειδήσεων το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να επιχειρούν και να περιπολούν.

Αναφέρομαι στα δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, το 119 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, το 515 του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου, το 608 του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας και το 206 του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου.

Ένα ακόμα, το 192 της Αγίας Γαλήνης, κύριε συνάδελφε, ίσως αυτή την ώρα που μιλάμε –κρατάω όμως, μια επιφύλαξη- ή και αργότερα το απόγευμα θα τεθεί επίσης σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Την ερχόμενη βδομάδα –και αυτό το λέω με μεγάλη ασφάλεια- και το 149 το τρίτο των Χανίων και 138 της Ιεράπετρας επίσης, με τις ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί θα τεθούν και αυτά σε αντίστοιχη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ουσιαστικά λόγω αυξημένων ζημιών και αυξημένων εξόδων το 148 του Λιμεναρχείου Σητείας θα έχει μερικές μέρες καθυστέρηση ακόμα, παρότι έχει υπάρξει προμήθεια όλων των ανταλλακτικών και θα αρχίσει η αποκατάσταση της ζημιάς τις επόμενες ημέρες.

Επομένως, η εικόνα αυτή που σας περιέγραψα -η οποία είναι απόλυτα ακριβής- καθόλου δεν είναι συμβατή με αυτή την εικόνα της γενικής επιχειρησιακής ακινησίας που οι πληροφορίες σας λένε με βάση τις πρόσφατές ατυχείς δηλώσεις και μία δημοσιότητα, η οποία ακουμπά τέτοια θέματα στα οποία πρέπει όλοι –και οι συνδικαλιστές- να είναι περισσότερο προσεχτικοί.

Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι προφανώς λόγω της κατάστασης υπάρχει αυξημένη συνεργασία σε διακλαδικό επίπεδο με το Γενικό Επιτελείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο φαντάζομαι ότι κατανοείτε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί εδώ αναλυτικά.

Έχουν γίνει όλες εκείνες οι προκαταρτικές διαδικασίες για την έγκριση μετακίνησης δύο μεγάλων πλοίων ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ :

Για όλα τα θέματα που ο συνάδελφος έθεσε και αφορούν τη συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού θέματος στην πατρίδα μας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σχεδιασμός υπάρχει και παραγωγή νομοθετικού έργου κύριε συνάδελφε υπάρχει για όλα αυτά τα ζητήματα που είπατε και πραγματικά επαναλαμβάνω και δεν το λέω καθόλου προσχηματικά, είμαι στη διάθεσή σας είτε στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είτε με όποιο άλλο τρόπο επιλέξετε ώστε να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση και ενημέρωση.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα που αφορά η επίκαιρη ερώτηση, θέλω να σας επαναλάβω -και κρατήστε το αυτό που θα σας πω- ότι το σύνολο των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος της Κρήτης, βορρά και νότου, σε λίγες μέρες από σήμερα θα είναι έτοιμα. Ήδη σας είπα ότι τα επτά είναι επιχειρησιακά έτοιμα, τα υπόλοιπα τρία είναι θέμα πραγματικά ολίγων ημερών και λίγο περισσότερο χρονικό διάστημα χρειάζεται σε ό,τι αφορά το τελευταίο που είναι το πλωτό λιμενικό σκάφος του Λιμεναρχείου Σητείας.

Επίσης -και θα κάνω χρήση του χρόνου που μου απομένει- αφού σας διαβεβαιώσω ότι καμία εντολή, γραπτή ή προφορική, και καμία πρόθεση περικοπής του προγράμματος περιπολιών δεν υπάρχει από το Υπουργείο, να δούμε την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος η οποία πράγματι είναι όχι απλά ισοβαρής και ισομερής συνιστώσα, αλλά νομίζω ακόμα πιο σημαντική για την αποτελεσματική διαχείριση της φύλαξης και των θαλασσίων συνόρων της χώρας, ιδιαίτερα των θαλασσίων συνόρων της χώρας, θα έλεγα.

Φαντάζομαι ότι δεν θα διέφυγε της προσοχής σας ότι πρόσφατα, στις 24 Φεβρουαρίου και στη Διάσκεψη των Μεσογειακών Χωρών της Ρώμης στο επίπεδο των Υπουργών Εσωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εκεί, αλλά και το σύνολο των συναδέλφων του στο Συμβούλιο Υπουργών την επόμενη μέρα στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν -και θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου το θέμα της αυξημένης φύλαξης μέσα από μεικτές περιπολίες όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στον ευρωπαϊκό νότο και στη Μεσόγειο, με συνδρομή της FRONTEX- να ενισχύσουν τη φύλαξη και την παρακολούθηση των συνόρων από όλα τα ενδεχόμενα προβλήματα, στα οποία αναφερθήκατε.

Επίσης, θα ήταν μάλλον εκ του περισσού να σας υπενθυμίσω ότι η πατρίδα μας μέσω του Λιμενικού Σώματος παρακολουθεί και συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Ποσειδών», την επέκταση του οποίου και σε νοτιότερη ζώνη έχουμε προτείνει και φαντάζομαι ότι θα γίνει δεκτό μέσα στον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό, όπως επίσης, παρακολουθούμε και συμμετέχουμε συστηματικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολιών, που συμπεριλαμβάνει ζώνες και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Εν πάση περιπτώσει, να είστε και εσείς και η Εθνική Αντιπροσωπεία και οι συμπατριώτες μας απολύτως βέβαιοι ότι και στο επίπεδο του σχεδιασμού και στο επίπεδο της υλοποίησης πρωτοβουλιών και δράσεων, είμαστε στην κατεύθυνση εκείνη που μπορούμε να προδικάσουμε ότι έχουν γνώση οι φύλακες, κύριε συνάδελφε”.




ΑΠΟ-marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.