«Χοντραίνει» το παιχνίδι στα containerships μετά το «ρεσάλτο» της Κομισιόν

Τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια των καθαρών κερδών που ανακοίνωσαν για το 2010 οι μεγάλες ναυτιλιακές όπως οι AP Moller Maersk, CMA, Hapag Lloyd και Sued. που λειτουργούν τακτικά δρομολόγια πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων γνωστές και ως liner προσέλκυσαν τους "φύλακες του ανταγωνισμού".
Δεκάδες Έλληνες εφοπλιστές όπως οι Κούστας, Κωνσταντακόπουλος και άλλοι μισθώνουν τα καράβια τους σε αυτές τις ναυτιλιακές και έτσι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στις μεγάλες αυτές ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Ευρώπης δεν αφήνει ανεπηρέαστη την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία
Υπάλληλοι της Επιτροπής πραγματοποιούν ενδελεχείς ελέγχους σε γραφεία και εγκαταστάσεις καθώς η Επιτροπή «έχει λόγους να πιστεύει» ότι μπορεί να έχουν παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού που «απαγορεύουν τις συμπράξεις ή την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά». Με απλά λόγια εκτιμάται ότι έχουν συνεννοηθεί για να ελέγξουν τις τιμές με πρακτικές όπως η συχνότητα των δρομολογίων ή και ελάχιστες χρεώσεις κ.ο.κ. Κάθε πρόστιμο ή ποινή θα επηρεάσει αρνητικά και τους Έλληνες πλοιοκτήτες. Το ζητούμενο είναι το εύρος των επιπτώσεων και όχι το εάν υπογραμμίζουν ναυτιλιακοί κύκλοι. Έρευνες γίνονται σε μεγάλες εταιρείες διαχείρισης γραμμών, όπως οι AP Moller Maersk, CMA, Hapag Lloyd και Sued.

Η στάση της ΕΕ απέναντι στην ναυτιλία ήταν και παραμένει όπως προκύπτει ιδιαίτερα πιεστική καθώς επιχειρεί συχνά να υποκαταστήσει διεθνή όργανα όπως ο IMO που είναι βραχίονας του ΟΗΕ. Μεγάλα συμφέροντα πιέζουν συχνά προς αυτή την κατεύθυνση καθώς οι μεγάλες χώρες του πυρήνα δεν έχουν σημαντική έκθεση στη ναυτιλία με εξαίρεση τη Γερμανία. Μεχρι τώρα. Και αυτό διότι η συγκεκριμένη έρευνα περιλαμβάνει και τα boxships πλοία τα οποία στην μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκονται στα χέρια Γερμανών εφοπλιστών. Θα έχει έτσι μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τη συνέχεια μιας μάχης που άνοιξε η ΕΕ σε μια περίοδο κρίσιμη για την ναυτιλία.




Του Γιώργου Γ. Λιάρου










ΑΠΟ-newscode.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.