G. Moundreas: H αναιμική ανάπτυξη τροχοπέδη για τις ναυλαγορές


G. Moundreas: Παρατηρούμε ότι η επίμονη παλινδρόμηση στενού εύρους του δείκτη BDI της ναυλαγοράς γύρω στις 1,300 μονάδες χωρίς δυναμική αποκόλλησης, ακολουθεί “βίους παράλληλους” με παρόμοιες παλινδρομήσεις θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών και αλληλο-εξουδετερώσεις μεγεθών και επιδόσεων (α) τόσο στο εσωτερικό όσο και μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, με αποτέλεσμα στασιμότητα στα χαμηλά επίπεδα της μετά Lehman Brothers εποχής και (β) αλληλο-εξουδετέρωση μεγεθών και επιδόσεων μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων.

Έτσι αντισταθμίζονται οι σταθερά αυξητικές επιδράσεις στο εμπόριο και τις μεταφορές από την αλματώδη ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων. Η συνισταμένη των αντίρροπων δυνάμεων τείνει να επαληθεύσει ένα προ πολλού προβλεπόμενο μέτριο 4% παγκόσμιας ανάπτυξης που συνεπάγεται 5%-6% περίπου αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου, η οποία όμως δεν ανεβάζει την ναυλαγορά γιατί υπερφαλαγγίζεται από την σίγουρα πολύ μεγαλύτερη καθαρή ετήσια αύξηση του τονάζ που ίσως να ξεπερνά το 10%.
Γι΄ αυτό και πιέσθηκε ο μέσος δείκτης BDI τετραμήνου στις 1,350 μονάδες από μέσο δείκτη 2,750 του 2010. Και αυτό θα διαρκέσει κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες γιατί (α) η αύξηση της προσφοράς τονάζ είναι δεδομένη ενώ (β) στην οικονομία δεν διαφαίνεται εύκολη αλλαγή τάσης .
Πέρα από δείκτες και αναλύσεις, οι δυσκολίες ανάταξης της οικονομίας φαίνονται στην δήλωση Obama ότι χωρίς νέα αύξηση του ορίου δανεισμού, ( που πλέον θα είναι υπέρδανεισμός a la Grec πέραν του 100% του ΑΕΠ), η χώρα μπορεί να πέσει σε νέα κρίση, καθώς και στην δήλωση εκπροσώπου της Commission ότι τυχόν αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, θα είναι καταστροφική.
Το συνολικά αναιμικό αποτέλεσμα των επιδόσεων των ανεπτυγμένων, εξουδετερώνει στο παγκόσμιο σύνολο ανάπτυξης και αύξησης του εμπορίου και των μεταφορών, τον αναπτυξιακό παροξυσμό των αναπτυσσόμενων που ευτυχώς συνεχίζεται παρά τα καθημερινά σχόλια των διαρκώς ανησυχούντων. Τελευταία μάλιστα πληθαίνουν οι “αναλύσεις” περί πληθωρισμού και φούσκας ακινήτων στην Κίνα που θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Μόνο ο πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management Jim O’ Neill θεωρεί ορθότατα το ζήτημα του πληθωρισμού λήξαν στην Κίνα και ότι το νέο χρηματιστηριακό ράλι θα αρχίσει από εκεί.
Οι τελευταίες αδιάψευστες μαρτυρίες της Κινεζικής ισχύος είναι η νέα απογείωση παγίων επενδύσεων 4μήνου με αύξηση 25.4% από πέρυσι, αλλά και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής Απριλίου 13,4%, έστω μειωμένη από το σύνηθες 15% λόγω της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Αλλά και η αύξηση 7,3% της βιομηχανικής παραγωγής Μαρτίου της Ινδίας, μολονότι πολύ μικρότερη της Κινεζικής, αντιπροσωπεύει άλμα για τις Ινδικές επιδόσεις. Η άμυνα που κρατούν οι χώρες αυτές προσφέρει και το σημερινό.....οχυρό στις ναυλαγορές.

Υπήρξε όμως και μία σημαντική θετική εξέλιξη στο επταήμερο. Ήταν το αποτέλεσμα της Αμερικανο- Κινεζικής οικονομικής Συνόδου που δικαιώνει την παρατήρηση της περασμένης ανασκόπησης ότι οι αναπτυσσόμενες πρέπει να ανοίξουν τον χρηματο-οικονομικό τομέα, τις ασφάλειες κλπ υπηρεσίες στις ξένες επενδύσεις, όπως γίνεται ήδη στην μεταποίηση, για να διατηρηθεί η ανάπτυξή τους αλλά και να ανακάμψει και η οικονομία των ανεπτυγμένων που διαθέτουν τεράστιους τομείς υπηρεσιών. Οι Κινέζοι δεσμεύθηκαν να άρουν τους φραγμούς για τις Αμερικανικές εταιρίες στις κρατικές συμβάσεις και να διευκολύνουν τις επενδύσεις Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ενθουσιάζοντας τον Υπουργό Οικονομικών Geithner. Αυτό, μαζί με τις ενδείξεις χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής στο Γουάν, μπορούν να γίνουν έναυσμα συνολικής αναθέρμανσης και καλύτερων εξελίξεων από ότι προδιαγράφεται από το ισχύον διεθνές οικονομικό status quo.

Το ότι ανισορροπίες και προστατευτισμοί δεν συμφέρουν κανένα και πλήττουν τελικά και τις αναπτυσσόμενες, φαίνεται από την κάμψη τιμών α΄ υλών και πετρελαίου, που οφείλεται σε προσδοκίες για γενική οικονομική επιβράδυνση εφέτος, με πρόσθετες φυσικά αιτίες τις καταστροφές της Ιαπωνίας και την Αραβική αναταραχή.




ΑΠΟ-newscode.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.