Ξεπέρασε σε χωρητικότητα το 1 δισ. gt ο παγκόσμιος στόλος

Ενα σημαντικό γεγονός για την πορεία ανάπτυξης του παγκόσμιου στόλου κατέγραψε στις αρχές Ιουλίου ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του οίκου, ο παγκόσμιος στόλος αποτελείται από 85.000 πλοία χωρητικότητας 1 δισ. gt (gross tonnage), ενώ η αξία του ανέρχεται στο 1 τρισ. δολ.


Όπως αναφέρει ο αναλυτής των Clarksons Dr Martin Stopford από το 1955 ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος αυξήθηκε δέκα φορές. Το 1955 το συνολικό gross tonnage του παγκοσμίου στόλου ήταν 100 εκατ. gt.

Ετήσιος ρυθμός 4,2%

O μέσος ρυθμός ετήσιας αύξησης ήταν 4,2%, με αυξομειώσεις όλα αυτά τα χρόνια. Σαν παράδειγμα φέρει το διάστημα μεταξύ 1955 και 1975 όπου ο ρυθμός αύξησης του στόλου ξεκίνησε από 4% για να φθάσει και μέχρι το 10,2%, ενώ στη δεκαετία 1980 με 1990 ορισμένες χρονιές όπως το 1985 ο ρυθμός αύξησης του παγκοσμίου στόλου ήταν και αρνητικός (-1%).

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σημειώθηκε νέοι υψηλοί ρυθμοί αύξησης μέχρι και 8% το 2010. Μέρος αυτής της μεταβλητότητας προκλήθηκε από τις διακυμάνσεις στην ανάπτυξη του εμπορίου η οποία ήταν πολύ γρήγορη (8% ετησίως) κατά την περίοδο μέχρι την κορυφή του 1975, στη συνέχεια, αυξήθηκε μόλις κατά 1% ετησίως στη δεκαετία του 1980 και κατά 3% περίπου από τότε. Αλλά η αύξηση του στόλου τροφοδοτήθηκε και από τον ενθουσιασμό των επενδυτών όπως σημειώνει ο κ. Stopford λόγω των ευκολιών χρηματοδότησης.

Υπάρχει όμως ένα σημείο στο οποίο ο κ. Stopford δίνει ιδιαίτερη σημασία και αυτό αφορά την παραγωγικότητα του παγκοσμίου στόλου. Το 1955 τα 100 εκατ. gt μετέφεραν 820 εκατ. τόνους του φορτίου, ή περίπου 8,2 τόνους ανά gt. Σήμερα το 1 δισ. gt μεταφέρει περίπου 8,4 δισ. τόνους φορτίου ή κατά μέσο όρο 8,4 t ανά GT.



























ΑΠΟ-marinews.gr ΜΕ ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Μερική Αναδημοσίευση

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.